Нашите МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО

Те биха възпрепятствали нормалното им провеждане
323
Нашите МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО
Снимка: БГНЕС

"МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, МиГ-29 ще бъдат приземени, те не могат да участват в съюзни операции".Това заяви пред БНР проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, военен експерт и преподавател.

"НАТО провежда операция за засилен контрол на въздушното пространство на източния фланг на Алианса със самолети на Румъния, Гърция, вероятно и на Турция, с американски изтребители, разположени в Румъния, с разузнавателна и изтребителна авиация, разположена на авионосните групи в Средиземно море. В тази операция ние не можем да участваме. Ако се опитаме да се включим, ще нарушим нейното провеждане, защото нашите изтребители така и не станаха оперативно съвместими. Те нямат системата "свой-чужд" и биха били разглеждани от нашите съюзници като цели", обясни той.

Още по темата

Според него съюзниците на България в НАТО вече са поели контрола върху въздушното пространство на страната ни.
"За нас е проблемът с липсата на оперативна съвместимост. Ако има някакво ясно определяне на зони, в които се знае, че летят български и да се знае, че там няма цели на НАТО, нашите МиГ-29 могат да изпълнят някаква задача, но това усложнява съюзната операция излишно", посочи той.

По думите на проф. Тагарев част от проблема се дължи на ВВС, за много от въпросите отговорността се носи от тях.

"Защо до този момент няма решение на проблема "свой-чужд"? Политиците минават и си заминават.

Професионалната общност от ВВС се опитва да хвърли вината върху политиците за това, че проблемът не е решен. Няма такова нещо. Произходът на факта, че все още не е намерено решение, си е в професионалната общност", каза той.

Тодор Тагарев коментира решението на лидерите в НАТО за разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария.

"Задачата е да се привлекат съюзници в нашата отбрана, да се отработят механизмите на взаимодействие при евентуална агресия срещу нас, тя да се включи в отбраната на страната и най-важното е - да гарантира, че автоматично ще бъде задействан Член 5 и всякакви други усилвания. затова тези батальонни бойни групи досега се изграждаха от страни на съюзници, а не от страната домакин. Сега нарасна рязко потребността и в НАТО беше допуснат вариантът тези батальонни групи да са смесени. Ние приехме този вариант, но отново ние ще участваме с един батальон с 500-600 военнослужещи, а тази батальонна група ще бъде от около 1500. Ние очакваме съществено присъствие на нашите съюзници", обясни той.

Той подчерта, че може би командирът на тази батальонна бойна група ще бъде българин, но не може да се наложи в аванс едно такова решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още по темата: изтребителитагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Явно досега Радев ни е пазил само от НАТО...
192
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците може леко да са отстъпили леко от Киев за да изкарат азовците от градска среда където те държат населението като жив щит. Да отиват да се бият като мъже а не да се крият в градове.
191
5
 
9
 
! Отговори
предлагам преди 2 години
Някой да съобщи на докторите за ХА-ХА-ХА-ХААААААААА. Човекът не се чувства добре, в главата му маршируват победни украински армии и летят F-ки и байряктари. Нуждае се от сериозно лечение, иначе ще го отървем съвсем.
190
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да пратим Просто Киро и противника ни веднага ще падне, но от смях!
189
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лудост и пропаганда е да ни обясняват, че Русия ще нападне която и да е друга страна. Нито Путин, нито генералите му са самоубийци. Но от поколение, което познава географията като турист до екзотични дестинации, а история е чело от комикси, какво може да се очаква. Какво може да се очаква от хора, които си играят всеки ден на война в електронна среда, но не познават целенасочено военно обучение? Ако някой предизвика разширяване на конфликта, няма да е Русия. Ще бъде гнусна провокация!
188
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омръзна ми да слушам за нашите партньори, само това повтарят. Звучи като един партиен лидер от едно време Лилов с нашата партия.
187
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 216--------Твоят - сигурно! Веднага се цаня за помощник на арх.арх. Михаил и Гавриил! Св. Георги е зает- стои на герба на Русия! А и ти не си змей, а Хкремент!
186
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко ок, само дето небрежно никой не отговаря КОЙ ЩЕ ПАЗИ АЕЦ КОЗЛОДУЙ?
185
2
 
3
 
! Отговори
до 175 преди 2 години
ти не си бил казарма, ловиме ли бас?
184
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо точно сега идва на посещение полския държавен глава и РР нещо мънкаше че самолетите трябвало да се реновират в Полша. Да но защо точно сега не мога да разбера.
183
0
 
8
 
! Отговори
до 163 преди 2 години
Най-добре е сами да се пазим, нали за това са поръчани и тези самолети, които обаче в мирно време не дойдоха, сега във военно хич и да не ги чакаме.
182
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
214 само за уточнение, само ****ките раждат живот на тая Земя. Та не знам дали това да наречеш Путин ****ка е обида или комплимент?
181
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам само тази щайга как пуши....
180
11
 
5
 
! Отговори
Путин е путка преди 2 години
Нормално за съветски "москвич" от преди 30 години....Руци Коремното нека си ги харесва.
179
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредицата от случайности не е случайност. Къде са самолетчетата. Това е въпроса.
178
12
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Русмия си изстрелва последните ракети, а Шойгу търси кредити - свършил парите, Такъв резил светът не е виждал , Русмия е един Виц , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
177
5
 
10
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Гнева на обикновените украинци се обръща към украинските военни, които избраха бойните действия да се водят в жилищните квартали на градовете. Днес са заловили група азовци В Мариупол и сред тях висш украински командир. Украинците искат да го линчуват, но руските военни го пазят да не го линчуват. На ютюба напишете Russia capture Ukraine senior
176
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КИТАЙ НЕ С РУСИЯ ПО-СКОРО Е НЕУТРАЛНА ,БРАЗИЛИЯ СИ ГЛЕДА ИНТЕРЕСЧЕТО ЗАЩОТО ИМА КЪСМЕТА ДА Е В ЮЖНА АМЕРИКА. САЩ И НАТО И ЕС ИСКАТ ДА Я ПРИЕМАТ И ЩЕ Я ПРИЕМАТ И Я ПОДКРЕПЯТ ФИНАНСОВО ВОЕННО ХУМАНИТАРНО МОРАЛНО И ВСЯКАК!!
175
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредицата от случайности не е случайност. Къде са самолетчетата. Това е въпроса.
174
9
 
3
 
! Отговори
Смех, пълен резил преди 2 години
От постовете разбираме, че сме братя с украинския народ. Аз проучих въпроса, така е. Един от синовете на Хан Кубрат е създал Украйна през 683 година, не му знаем името, в единственото доказателство, писмо от Хан Аспарух до украинският му брат, Аспарух го моли да тръгне с него защото руснаците ще му набият канчето. След ДНК тест се доказа, че Зеленски е потомък на най-древните българи.