Зеленски 3 месеца от началото на войната: Русия води тотална война

Руската армия нанесла 1474 ракетни удара с общо 2275 ракети
24 май 2022 08:34, Елка Василева
223
Зеленски 3 месеца от началото на войната: Русия води тотална война
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че води "тотална война" срещу страната му, предаде Асошиейтед прес.

В редовното си среднощно обръщение към нацията, което отправи в навечерието на навършването на три месеца от началото на войната, Зеленски каза, че руските въоръжени сили са нанесли 1474 ракетни удара с общо 2275 ракети. Огромното мнозинство от тях поразиха цивилни цели, обърна внимание той.

"Наистина не е имало такава война на европейския континент от 77 години", подчерта Зеленски.

Украинският президент каза, че при руска ракетна атака срещу град Десна, на 55 километра северно от столицата Киев, миналата седмица са били убити 87 души. Сега Русия е съсредоточила своите войски в източния регион Донбас, около градове като Бахмут, Попасная и Северодонецк, заяви той.

Зеленски призова украинците, които не са на бойното поле, да помогнат както могат, и отбеляза, че неговата задача е да работи за засилване на международния натиск върху Русия. "Абсолютният приоритет са оръжия и муниции за Украйна", подчерта той.

Трима цивилни са били убити при руски атаки в Донецка област вчера, съобщи губернаторът на източния украински регион Павло Кириленко. Той не даде подробности.

Вчера Кириленко каза, че се водят тежки боеве близо до съседната Луганска област и че фронтовата линия е под непрекъснат обстрел. "Ситуацията е трудна", призна той.

Кириленко съобщи още, че голяма част от жителите на Донецка област вече са евакуирани. В частта от региона, която бе под украински контрол преди началото на руската инвазия, са живеели 1,6 милиона души. От тях са останали "не повече от 320 хиляди човека", каза той.

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай съобщи, че евакуирането на местните жители продължава всеки ден. Хората "се съгласяват на риска (да заминат), "защото това, което става в градовете, е много по-лошо", каза той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
14
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
ЗЕ ЛКО недей да призоваваш хора, които години наред си подтискал ами дръпни едно зе ле нко и бегай на фронта заедно с останалите на р ко *** ни около теб! Години наред заедно с Па тро шенков убивахте невинни украинци в исзточна украйна, само щото говореха руски, сега е време да си плащаш за стореното! Демокрация е модерната дума за насилие и това и е цената!
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До bolbovСамо да те светна, че едното джудже е кукла на американски конци и от него нищо не зависи. Бой до последния украинец. Това искат американските ДЕМОКРАТИ/щото има и републиканци/ и насъскване на всички срещу Русия. Мого ги боли за Сирия. Ще им пречат да налагат демокрацията и свободата, както направиха в Афганистан, Ирак, Египет, Либия и т.н.
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зельо, не си видял тотална война. Ако не се опитваха да опазят мирното население до сега да са стигнали до границата с Полша. Зелка, смени си доставчика, не ти се отрязява добре бялото
26
17
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 година
До 21Сам нямаш представа колко си прав! Рано или късно руснаците ще си получат заслуженото, а и лихви ще има!Кьорав руснак няма да остане на украинска територия!Украинска територия - също! А тоя на сничката да се моли да свърши като Саакашвили, щото има опция да приключи като Хитлер....
25
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30, украинецо гаден или македонецо неблагодарен, научи се да пишеш на БЪЛГАРСКИ, особено днес. И никога не си позволявай да говориш от името на българския народ. Ясно ли ти е? Никога, под никаква форма и никакви условия не говори от името на държавата ни. За България и от нейно име ще говорят само българи!
24
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не разбирам ,защо след като биват освобождавани укринците не посрещат освободителите с цветя ,а с оръжие? Може да има всякакви недостатъци `западната` система на управление ,но не и се е налаго да строи стена за да пази хората си да не напускат - нещо повече семействата на руските лидери също живеят на `запад`.
23
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В източна Украйна вече въвеждат Руската рубла като национална валута.
22
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До истината Откъде-накъде пък америка ще откъсва парче от България бе руско лаjно? Много по-вероятно е русия да тръгне да откъсва парче от България, както няколко пъти го е правила. Ти и другите русофилски 0трепки какво ще правите тогава?
21
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може ли поне днес да не ни занимавате с тоя?
20
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите евроатлантици клекнали за рублите бе. Що нищо не списвате?
19
13
 
6
 
! Отговори
bolbov преди 1 година
Бих препоръчал на двете джуджета да си обявят пейтбол война до края на техните мандати.След това да преброят "жертвите обявят победа на един от двамата.Този тип войни са еко и не застрашават природата.
18
17
 
26
 
! Отговори
Ей мисирките преди 1 година
Днес е светъл празник 24 май,стига сте ни занимавали с този касапин и фашист.
17
20
 
31
 
! Отговори
истината преди 1 година
Русия води свещена война! Точно както на времето сърбите! Причината - СВЕТОВНИЯ ТЕ.РО.РИСТ САЩ!!!
16
31
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рано или късно руснаците ще си получат заслуженото с лихвите... Малко време им остава на украинска земя.
15
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това долу един и същи тpoл е писал.
14
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милиметър по милиметър, с всеки изминал ден блатото става по дълбоко и ресурсите струпани на брега по далече. Сега чакаме колко ще му стигне на кагебейчето ината и дали ортаците му няма да сметнат нещо друго
13
4
 
40
 
! Отговори
Край преди 1 година
Русия влезе в Украйна с около 200 000 човека. Само армията на Украйна е 2 пъти по голяма. Никой не води така "тотална" война. Руснаците унищогавата само паравоенните формирования на украинците като Азов и подобните. Реално боеве между раснаците и армията на Украйна почти не се водят.
12
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изполичарите на др. Митрофанова от заранта са окупирали форума и бълват ли бълват. Е, това няма да помогне на Путин, но допълнително настройва българите срещу комунистическата аборигентщина. Засега се харчат едни пари с надежда утре от кражбите да си ги възстановят и засега собствениците предпочитат да бият комуномутрите вместо да им оставят имуществото си. Е, отмъкнаха малко перални и тоалетни, но ще им го пишем в образователните курсове
11
6
 
27
 
! Отговори
Горянин преди 1 година
Този *** Наркоман защо постоянно му се дава изява ???Да взима автомата и на ФРОНТА,ДА ПОКАЖЕ НА,,,,народаси ""пример.
10
5
 
26
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЕТО ГО !!! ТОЙ Е ЖИВ !!! НЯМА ДА СПОМЕНЕ СВАСТИКИТЕ НА ,, ГЕРОИТЕ НА ПОКРАЙНА " ОТ ПОДЗЕМИЯТА НА АЗОВСТАЛ , ОТВРАТИЛИ ЦЕЛИЯ СВЯТ !!! СРЕДНОЩЕН ЖЛЪЧ , ДОРИ НИКОЙ НЕ ГО ЧЕТЕ !!! НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА !!!