Руснаците са превзели по-голямата част от Северодонецк

Украинският генщаб: Отбраната на Северодонецк продължава
2 юни 2022 12:31, Елка Василева
49
Руснаците са превзели по-голямата част от Северодонецк
Снимка: архив, БГНЕС

Русия е поела контрола върху по-голямата част от промишления град Северодонецк в Украйна, потвърди днес министерството на отбраната на Великобритания, цитирано от Ройтерс.

Според редовната всекидневна сводка на британското военно разузнаване украинските сили вероятно все още удържат защитата на подходите към съседните градове Лисичанск и Лиман. Украинската армия е разрушила два моста на река Северски Донец.

Още по темата
Вчера губернаторът на украинската Луганска област каза, че руските сили са превзели 70 процента от Северодонецк, припомня Ройтерс.

ДПА цитира днешно комюнике на украинския генерален щаб, според което отбраната на Северодонецк продължава, въпреки че вчера руската страна съобщи, че е превзела центъра на града.

Въпреки руската атака, подкрепена с гранатомети, в боевете в близките села Боброво и Устиновка руснаците постигат незначителен успех, пише в текста.

Същевременно украинският генерален щаб признава за "частично успешна" руската офанзива в Камишеваха, селище южно от град Лисичанск.

Лисичанск и Северодонецк са от двете страни на река Сиверский Донец и преди войната са били "градове близнаци" с общо население от 380 хиляди.

Руската офанзива от юг дава признаци, че руснаците се надяват да не им се налага отново да форсират Сиверский Донец, твърдят анализатори от вашингтонския Институт за изследване на войната. Руските сили направиха вече няколко безуспешни опита да прекосят реката с понтонни мостове.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Алцхаймер преди 1 година
До Анонимен 37 - Когато човек навърти 99 лазарника със сигурност не може да се вярва на бълнуванията му.
26
2
 
5
 
! Отговори
Да повторя преди 1 година
Налагай ги здраво бай Кадире!!! А тука у БГ че си го охранваме Кирчо
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И опълченците на ЛНР и укропите от ВСУ направиха безуспешни опити да прекосят реката Северски Донец с понтонни мостове.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Русия майната и на Украйна на тия наркомани знаете ли че украйна е помагала за адренохрома наркотика на богатите
23
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен - Сред критиците е и бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който със сигурност не може да бъде заподозрян, че обича Русия. - ... - Ха-ха-ха! Кисинджър си купува сиренце със заплата от Русия! Не знам дали я обича, но отдава вярност!
22
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоууу феновете на путника, запрете се малко. Че оцапахте форума, явно се успокоявате едни други с кресливи лозунги. Но за ваше съжаление реалността не се влияе от пропаганда, колкото и гръмогласна да е.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полски наемници изчезнаха в Украйна: Няма връзка с два батальона от ЧВК. Военно съоръжение край Павлоград в Днепропетровска област на Украйна, беше ударено, след като там пристигнаха полски наемници. Историята се повтори, нещо подобно се случи през март край град Яворов. Тогава руските въздушно-космически сили атакуваха военен полигон в района на Лвов - и сто и осемдесет чуждестранни наемници трябваше да се разделят с живота.Този път поляците са спрели да дават връзка.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците имат около 30 хиляди жертви, колкото и руснаците... Няма никаква тайна...
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но във Вашингтон все още има трезво мислещи хора. Те вече не вярват в перспективата за решителна победа за Украйна, която американските съветници на Зеленски създават. И все по-често се чуват гласове, призоваващи западните лидери да преразгледат политиката си на максимален натиск върху Москва, пише политическият анализатор Марк Епископос в The National Interest.Сред критиците е и бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който със сигурност не може да бъде заподозрян, че обича Русия.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия не са добре. Лиман го взеха преди няколко дни.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски се стреми към мирни преговори с Русия за прекратяване на сраженията. Това мнение се споделя от много западни анализатори. Зеленски обаче е абсолютно зависима фигура, той е напълно зависим от волята на САЩ, които досега не са съгласни на мир с Русия. Решаващата роля във военния конфликт в Украйна играят САЩ, посочва бившият държавен секретар на датското кралско министерство на външните работи Йорген Ерстром Мелер в колонка за американското издание National Interest.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това някъде около масква ли е.. че нали хохлите са постоянно в контраофанзива?
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Washington Post пише, че властите в Киев пазят в строго пазена тайна цифрите за украинските жертви в опит да укрепят увисналия морал. В същото време украинската пропаганда звъни усилено за това колко загинаха войници от Русия и Донбас.Washington Post се позовава на изявление на руското министерство на отбраната, което официално обяви, че Киев отписва украинските войници, загинали в действие като дезертьори. Това снишава официалните данни за загубите.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във видео, качено в Telegram на 24 май, членовете на 115-та бригада, базирана в Северодонецк, обявиха, че повече няма да се бият поради липса на военна техника и подходящо ръководство.Изпращат ни на сигурна смърт, цитира украински доброволец Washington Post.Сега Северодонецк се озова в котел, заобиколен от три страни от войските на Руската федерация и ЛДНР и тече методично прочистване на града. Оцелелите украински защитници ще повторят съдбата на бойците на Азов * в Мариупол.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Загиналите украинци ги записват като "дезертьори", за да намалят загубите сиСАЩ са готови да се бият с Русия до последния украински войник. Още през март-април съобщенията, че украинските войски отказват да се бият и масово се предават, но западният лаик се отнесе към тях скептично. Но сега доказателствата за украинските военни, изоставени от Киев на произвола на съдбата, вече си проправиха път в западните медии.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ся де, нали руската армия разрушаваше мостове. Нещо англича ните да не са обърна кали армиите?
11
0
 
10
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Целия* Като на булка в първата брачна нощ.
10
1
 
16
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Те почти превзеха Лисичанск, Северодонецк отдавна падна!
9
0
 
17
 
! Отговори
хаха преди 1 година
След като украинците признават за "частично успешна", значи руснаците са ги сгазили.
8
9
 
1
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
5, ми то си е тяхна земя бе, която ние така подло анексирахме преди 130 години, за западните ни приятели бяха върло против. Че и национален празник го направихме.Ако питаш мене, трябва сами да им я върнем, със сигурност по-добре ще се грижат за земята, па и мафиотските хотелчета ще изринат.