Тайван: Китай черпи идеи от войната в Украйна

Тайпе внимателно наблюдава войната, за да знае как да се защити от Пекин
13 окт 2022 18:22, Йоана Цонева
6
Тайван: Китай черпи идеи от войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Китай използва опита от войната в Украйна, за да разработи стратегии за "хибридна война" срещу Тайван, включително използване на безпилотни самолети и психологически натиск, заяви в сряда високопоставен тайвански служител по сигурността, съобщи "Ройтерс".

Тайван внимателно проучва уроците от войната в Украйна, за да разбере как може да реагира, ако Китай, който разглежда демократично управлявания остров като своя територия, някога изпълни заплахите си да използва сила, за да наложи претенциите си за суверенитет.

През август Китай организира военни учения около Тайван, за да изрази гнева си от посещението в Тайпе на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, и оттогава продължава военните си действия, макар и с намалени темпове.

В изказване в парламента генералният директор на Тайванското бюро за национална сигурност Чен Мин-тун заяви, че Китай също обръща внимание на случващото се в Украйна.

"Тази година комунистическата армия заимства от опита на руско-украинската война, за да развие "хибридна война" срещу Тайван и да засили бойното си обучение и подготовка срещу силни врагове", каза той пред депутатите.

След ученията през август Китай разшири "сивата зона" и хибридните си действия срещу Тайван, особено с използването на безпилотни самолети, които летяха както близо до контролираните от Тайван острови край бреговете на Китай, така и в идентификационната зона на тайванската противовъздушна отбрана, каза Чен.

Тайван твърди, че военната кампания на Китай в "сивата зона" включва нередовни тактики за изтощаване на противника, без да се прибягва до открит бой, като например чести полети в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван и принуждаване на тайванските военновъздушни сили да се отбраняват.

Още по темата
Китай публикува снимки на тайванската армия в интернет, за да я "оклевети" и да атакува правителството, каза той, като се позова на видео, разпространено в китайските социални медии през август, на което тайвански войници се намират на офшорни острови, заснети с дронове.

Тези дейности "подчертават, че китайските комунисти са увеличили познавателната си война, дейностите в сивата зона и други хибридни методи, които представляват нова форма на заплаха за националната сигурност", добави Чен.

Службата по въпросите на Тайван на Китай не отговори веднага на молбата за коментар. Китай обвини Тайван за нарастването на напрежението, като заяви, че той "заговорничи" с чуждестранни сили срещу Пекин, за да насърчи официалната независимост на острова.

Тайван укрепва отбраната си пред лицето на засилената активност на Китай, а командирът на военноморските сили Чанг Ченг-куо заяви, че това включва ново поколение разрушители, като се има предвид, че флотът му от 26 основни бойни кораба е средно на 20-30 години.

"Планираме капитални кораби, но тонажът все още не е определен", каза той на същото заседание на парламента.

Чен заяви, че военните заплахи на Китай са обединили подкрепата на Съединените щати и техните съюзници за Тайван, за да се гарантира, че случилото се с Украйна няма да се повтори през Тайванския проток.

Това ще повиши способността на Тайван да се справи с Китай и ще възпре "заговорите им да нападнат Тайван", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
Китаец преди 1 година
Нищо не черпи от Русия, щото ще остане капо без щатското и европейско ишлеме. Не са глупави чайниците!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не прави като Путин.
4
4
 
8
 
! Отговори
Иде преди 1 година
края на англосаксонските окупатори и режимът им!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тайван: Китай черпи идеи от войната в Украйна"_________Е,и? Преди няколко месеца Тайван заяви, че черпи идеи от Украйна.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да гледат и да не гледат, това няма да им помогне. Тия на континента са 60! пъти повече.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-скоро китайците гледат как не трябва да се воюва, когато се окупират нови територии. Руската армия е нагледен пример, как да не се води война.