Киев разследва разстрел на украински военнопленник от руски военни

Главният прокурор обвини Русия в нарушаване на законите на войната
7 мар 2023 08:13, Елка Василева
64
Киев разследва разстрел на украински военнопленник от руски военни
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският главен прокурор каза, че е започнало разследване на по думите му "бруталното и нагло убийство на невъоръжено лице", запечатано на видео и разпространено в социалните мрежи, и обвини Русия в нарушаване на законите на войната, предаде Ройтерс.

Още по темата
Украинците бяха потресени вчера от видеозапис, за който се твърди, че показва как руски войници са застреляли украински военнопленник.

Комисарят по правата на човека в украинския парламент Дмитро Любинец нарече заснетия предполагаем разстрел "израз на низост и подлост".

Убийството на затворници е нарушение на Женевските конвенции, подчерта той. Любинец е изпратил видеото на свои колеги в чужбина като доказателство за "поредното военно престъпление от страна на Русия".

Автентичността на видеото не може да бъде потвърдена от независим източник,  посочва ДПА.

Записът беше публикуван от различни медии, като например интернет портала "Украинска правда". В него мъж в украинска униформа, стоящ в гориста местност, крещи "Слава на Украйна", след което пада покосен от няколко изстрела. Глас зад кадър казва на руски: "Умри, куче!".

Руското министерство на отбраната засега не е отговорило на запитванията за коментар по темата. Украинските власти нямат представа къде и кога е направен записът, посочва Ройтерс.
(БТА, Алексей Маргоевски)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Героем слава камераден.
49
0
 
3
 
! Отговори
Алекса преди 1 година
Ако от БТВ НоваТВ или БНТ ви кажат че е понеделник веднага направете справка с календара !
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Видеото го има навсякъде в нета. Трябва да си изключително пропаднало същество да го отричаш. Но от оркопоклоници друго не може да се очаква. *** сте и съвсем откровено ви желая само беди и нещастия.
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сте чували че украинците постоянно правят фейк клипове. Но няма как в нашите медии.
46
1
 
2
 
! Отговори
баце преди 1 година
Дайте видеото да видим и чуем. Така между другото чета, че руснаците намерили 20 масови погребения, изровили каквото имало вътре и разпознали къде граждани, къде военни от руски произход, къде военни от украински произход. Поне да кажат на близките им, че са загинали.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво очакваш ако крещиш бандеровския поздрав срещу въоръжени мъже които поколения наред загиват заради този поздрав , който трябва да се забрани или поне да не се толерира в останалите фашиски страни.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставам с впечатлението че това не е военнопленник а войник който вместо да се предаде крещи бандеровския поздрав който принципно е бил забранен дори . Войната затова почна заради бандеровците и техните свастики и поздрави....
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де какъв украински комисар. Те още не са член на ЕС вече и комисар ли имат. Той защо не им изпрати снимки от техноте зверства в Донбас. Защо не им иизпрати видеото на мадоната ит Горловка убита с бебето и. Писва ни от лъжи и инсинуации по принцип. Завчера се оказа че имали и шарже да фер айс.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 48 Точно така всички,които не се връзват на глупостите на ЦИПСО са русофили.нали.Защо не погледнеш себе си и не си направиш самооценка.Виж,че две думи на кръст не можеш да обелиш,а само пишеш вече заучени неща.Ми всички ги знаем, защото всички сте го назубрили и това повтаряте непрекъснато.Ходи си в бандерията и не занимай хората с твоите простотии.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Именно украинците избиваха руски военнопленници и то с особена жестокост още миналата година. Имаше видео където се подиграваха на пленниците после стреляха по краката им за да ги боли и ги убиха без съд и присъда. Имаше една ранена снайпериска която ги молеше за помощ и те я убиха да не им в тежест. Напротив украинците са много по жестоки. Извършили са жестокости и срещу поляците по време на Волинското клане. За Донбас да не говорим а в Одеса мините им също така убиват хора дори на плажа.
40
5
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 1 година
Не върти *** роцофиле. А кажи за жените в семейството, за пералнята, гърнето и миксера.О свещенна простота или диагноза!За пръв път в историята една категория индивиди призовава и се надяваха великата WC империя да нападне Родината им, близките и сънародните им. Абсурд да е шизофрения с такава диагноза има много умни и успели хора и с такава диагноза, никой не е пожелавал това на Родина, майка, близки и сънародници. Дали е потомствена вопиющая про.тотия,формирана в поне 2 поколения?Абсолютно!
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кореспондентът на Press TV Джони Милър казва, че украинските войски "умишлено избиват собствения си народ" в източната част на страната, подчертавайки, че основните западни медии мълчат за зверствата, тъй като това противоречи на техните интереси....
38
3
 
8
 
! Отговори
Урсулка Кон Дилав преди 1 година
На Ункрайнците не им остана много ами да подписват договора и стига са трепали народ без нужда.. какви бяха точките Зеленскии и началниците му до 3то коляно на Клона. От Одеса по географска дължина към Киев опъват границата. Репарации към ЛНР и ДНР + 15000 нацита да копаят посока Мурманск. Все приемливи позиции, а нека синчето на Байдрът да им стане президент, той кефи народа..
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43 Чакал си на гарата май и като гледам все са ги разбили натовските държави руснаците.Та накрая се оказаха в градове и села да се крият в мазета.Е те това е разбиване да се криеш сред цивилни.
36
4
 
10
 
! Отговори
Не случайно преди 1 година
Зеленски го канят по всички филмови форуми да говори - Оскар, Златен глобус и т.н. украйна пикчърс бълва по холивудски.
35
6
 
4
 
! Отговори
Тц тц тц преди 1 година
Не ги разбирам тези укри да се бият за зема, дом и Родина! Аз съм от онези които чакаха и пожелаваха, високо технолог-морална армия да доди и да ни освободи. Бях подготвил мама, жена ми и щерките ми да посрещнат кадирките, бурятите и неподпийналите рус солдати, след като видях как освободиха най-близкия си народ-украинския. Бях подготвил пералнята, миксера, тоалетното гърне да ги даря на освободителите и лично да им ги кача на БТРа. А тези натовски фашаги ми разбиха мечтите, ка разбиха русармия.
34
8
 
5
 
! Отговори
Денацификация преди 1 година
как мислите че протича денацификацията? Дали са му да попуши на нацито, не са го малтретирали както нацитата правят с останалите и не са го оставили да се мъчи докато свърши прехода до бандерата си! Всичко е по правилата!
33
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно какво очакваха? Да ги галят с перо по нацистките глави ли?
32
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 36 Така ли,а защо на украинците не им дават да се оттеглят от Бахмут,където със сигурност ги чака смърт,а колко доказателства има,че зад украинските войници стоят неонацисти и не им дават да отстъпват.Сега нагласени видеа,щото това с руските войници се оказа достоверно и нещата не отиват на добре за украинците,защото вече губят ролята на жертва.
31
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Автентичността на видеото не може да бъде потвърдена.." ,"украинските власти нямат представа къде и кога е направен записът" "Дмитро Любинец нарече заснетия предполагаем разстрел" - М да ,иначе се разпространява като доказателство за "бруталното и нагло убийство на невъоръжено лице" ......