Киев разследва разстрел на украински военнопленник от руски военни

Главният прокурор обвини Русия в нарушаване на законите на войната
7 мар 2023 08:13, Елка Василева
64
Киев разследва разстрел на украински военнопленник от руски военни
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският главен прокурор каза, че е започнало разследване на по думите му "бруталното и нагло убийство на невъоръжено лице", запечатано на видео и разпространено в социалните мрежи, и обвини Русия в нарушаване на законите на войната, предаде Ройтерс.

Още по темата
Украинците бяха потресени вчера от видеозапис, за който се твърди, че показва как руски войници са застреляли украински военнопленник.

Комисарят по правата на човека в украинския парламент Дмитро Любинец нарече заснетия предполагаем разстрел "израз на низост и подлост".

Убийството на затворници е нарушение на Женевските конвенции, подчерта той. Любинец е изпратил видеото на свои колеги в чужбина като доказателство за "поредното военно престъпление от страна на Русия".

Автентичността на видеото не може да бъде потвърдена от независим източник,  посочва ДПА.

Записът беше публикуван от различни медии, като например интернет портала "Украинска правда". В него мъж в украинска униформа, стоящ в гориста местност, крещи "Слава на Украйна", след което пада покосен от няколко изстрела. Глас зад кадър казва на руски: "Умри, куче!".

Руското министерство на отбраната засега не е отговорило на запитванията за коментар по темата. Украинските власти нямат представа къде и кога е направен записът, посочва Ройтерс.
(БТА, Алексей Маргоевски)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
18
 
10
 
! Отговори
Антикопейка преди 1 година
При една новина за убит украински войник всичкото русофил наскача да обяснява за поне 20 случая, в които са убивани невинни руски войници и цивилни. Поне един от вас може ли да подплати с достоверен източник думите си? Щото видеа с руснаци избиващи невъоръжени колкото искаш...
29
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те руснацита за своите не ги е еня(пускат ги на талази, като в Османската империя), камо ли за противника.
28
12
 
8
 
! Отговори
.... преди 1 година
виждал съм как украйнски войник убива цивилен руснак . Иначе и двете държави не подкрепям .
27
18
 
11
 
! Отговори
вГъзраждани преди 1 година
Украински военни на територията на Пруzzия няма и не е имало! Уж престрелка с редовната войска, убити диверсанти и т.н. Кремълските плъхове рязко млъкнаха и повече дума не обелиха за този изфабрикуван театър!
26
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПР акция на фашизирани украинци.
25
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу фашистка Украйна!
24
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А няма ли да разследват убийствата на руски военопленници от украинците миналата година? Двоен стандарт, а?
23
16
 
1
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Преоблечен руснак, мобилизиран в Самарска област е това. Следете внимателно.
22
3
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
На 2 метра у земи ***....а аз ще танцувам Степ над теб !
21
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да си ибpикчия на Путин и Русия е много тежка задача. Сън не ги хваща тия хора. Тъкмо отмине и се позабрави една руска свинщина и хоп хайде пак на амбразурата да оправдаваме следващата руска свинщина.
20
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е война бре ,това е смешно
19
5
 
33
 
! Отговори
Митко Павлов преди 1 година
А клипът от миналата година с руския военнопленник, който го заставяха да каже Слава на Укр....и той каза Слава на Русия и го застреляха в слепоочието?!? За него ще говорим ли?!?
18
9
 
30
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Киев да почне да разследва безчовечното и страхливо убийство на дъщеричката на Дугин.
17
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен това Милър каза, че убийството на невинни деца при украинския обстрел е едно от шокиращите неща, с които трябва да се справим.Над 100 деца са били убити... Това не е руска пропаганда, каза той, посочвайки военните престъпления, извършени от силите на Киев с оръжия, доставени от водения от САЩ военен съюз НАТО.
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Говорейки за най-новия си военен документален филм, озаглавен Untold Story (Неразказана история) в понеделник, Милър каза, че Украйна умишлено обстрелва цивилни, имайки предвид инциденти на безразборна стрелба по цивилни и невоенни цели в региона на Донбас.Той отбеляза, че нападенията срещу цивилни се извършват от началото на конфликта в Източна Украйна през 2014 г.
15
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кореспондентът на Press TV Джони Милър казва, че украинските войски "умишлено избиват собствения си народ" в източната част на страната, подчертавайки, че основните западни медии мълчат за зверствата, тъй като това противоречи на техните интереси.
14
6
 
23
 
! Отговори
Отвратен преди 1 година
А зверският разстрел на 10те руски войничета пленени и измъчвани преди разстрела? Това преди да започнат ожесточените битки март месец 2022. Удобно потулено от западните медии. Нито дума за това. Това е лошото на войната, хората се избиват един друг за кефа на богатите. Милиарди се печелят от малък кръг световни индустриалци. А нисшите си защитават някакви права които са за мотивация.
13
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
105 годишните оправдания на руснаците и техните български любовници русофилите са едни и същи и винаги завършват с контравъпроса "А вие защо биете нееггррите?"
12
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе фани едните - удари другите. Да се самоизбиват, друго не заслужават. Всеки нормален човек бяга от войната, само примитивни полу-човешки същества са способни да мрът като животни за някаква бесмислена кауза, като измислени демокрации и свободи.
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12Аз и повечето хора около мен от кой свят сме? Не е ли малко нагло да се говори от ЦЕЛИЯ ДЕМОКРАТИЕН СВЯТ? Едно време така говореха комунистите.