Киев разследва разстрел на украински военнопленник от руски военни

Главният прокурор обвини Русия в нарушаване на законите на войната
7 мар 2023 08:13, Елка Василева
64
Киев разследва разстрел на украински военнопленник от руски военни
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският главен прокурор каза, че е започнало разследване на по думите му "бруталното и нагло убийство на невъоръжено лице", запечатано на видео и разпространено в социалните мрежи, и обвини Русия в нарушаване на законите на войната, предаде Ройтерс.

Още по темата
Украинците бяха потресени вчера от видеозапис, за който се твърди, че показва как руски войници са застреляли украински военнопленник.

Комисарят по правата на човека в украинския парламент Дмитро Любинец нарече заснетия предполагаем разстрел "израз на низост и подлост".

Убийството на затворници е нарушение на Женевските конвенции, подчерта той. Любинец е изпратил видеото на свои колеги в чужбина като доказателство за "поредното военно престъпление от страна на Русия".

Автентичността на видеото не може да бъде потвърдена от независим източник,  посочва ДПА.

Записът беше публикуван от различни медии, като например интернет портала "Украинска правда". В него мъж в украинска униформа, стоящ в гориста местност, крещи "Слава на Украйна", след което пада покосен от няколко изстрела. Глас зад кадър казва на руски: "Умри, куче!".

Руското министерство на отбраната засега не е отговорило на запитванията за коментар по темата. Украинските власти нямат представа къде и кога е направен записът, посочва Ройтерс.
(БТА, Алексей Маргоевски)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7Правиш ли разлика между руснаци и комунисти? При Катин СССР, а не Русия е управляван от Сталин! Грузинец, който чак на 10-12 години е научил РУСКИ!!!!! Берия, също грузинец е бил "втория човек"в Съюза. Следва УКРАИНЕЦА Хрушчов! Грузинец е сниман да вдига знамето над Райхстага! Сега украинците кога ще признаят за Изюм? В Херсон не им се получи. Журналисти на СиЕнЕн и Скай нахлуха и хванаха укрите в крачка. Не се случи втори "Изюм".
9
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото търсеше в Украйна Русия започна да си го намира. Презрението от целия цивилизован свят.
8
4
 
22
 
! Отговори
Сле толкова нацистки преди 1 година
След толкова укро-нацистки зверства , руснаците разстреляли изверг и сега ще го канонизират до бандерата! Укропитеци сър!
7
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинския главен прокурор, ако си беше вършил работата и разследваше тези които извършваха зверства през 2014-2015 над рускоговорящите сега нямаше да се стигне до тук. А, че съд ще има за всички виновни които убиваха мирни жители в Донбас и другите 3 области. Мисирката Е В отново ни залива с неолиберална .овърня.
6
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските "асвабадители" не правят такива неща. 45 години отричаха и за Катин. И там "не бяха те".
5
20
 
4
 
! Отговори
До номер 2 преди 1 година
Такива видеа и снимки просто не съществуват. Ти си рашистки папагал.
4
22
 
6
 
! Отговори
Bongo Bongo преди 1 година
Толкова сте прости русофелете, че няма такива и Българе....уродъи. Стоите срещу своите си българи и ми се карате ще кажеш, че Путин ще ви награди. Ама наистина сте прости. Путин награди Украйна със стотици хиляди убити своите си. Украйна бе много по близка с Русия отколкото с България и резултата е хиляди мъртви и милиони разбити семейства , изнасилени прокудени и унищожени домовете им.Чак ми е трудно да асимилирам колко сте продажни и без никакво чувство за българи никакво...вие сте ***
3
15
 
7
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Изтрепаха половин Украйна, с един военнопленник се занимават.
2
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аууууу! Сега върви видео с американски наемници как преди няколко месеца при Лиман разстрелват невъоражен руски войник искащ да се предаде. А после украинска бронирана машина премазва къщата където са останалите руски войници и американците ги доубиват. За заснетия от дрон разстрел на няколко предали се руски войници да не говорим. За героичния разказ на американски наемник как измъчвал 18 годишно момче от Сибир. Срязал му сухижилията и го накарал да плува. След което го убил! Мълачание!!!
1
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли единична историйка ще става достояние на цели народи? Иначе за екзекуцията на руски военнослужещи от бандервоци не е проблем, нали?