Фон дер Лайен: Канада спаси Украйна, не преувеличавам

Отава обучи военни от Украйна след руската анексия на Крим през 2014 г.
Обновена: 8 мар 2023 09:39 | 8 мар 2023 09:39, Елка Василева
228
Фон дер Лайен: Канада спаси Украйна, не преувеличавам
Снимка: архив, БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че решението на Канада да предостави обучение за украински военнослужещи след руското анексиране на Крим през 2014 г. е изиграло ключова роля в ранните етапи на руската пълномащабна инвазия на Украйна, започнала преди повече от година, предаде ДПА.

"Канада спаси Украйна. Когато казвам това, не преувеличавам", подчерта Фон дер Лайен в изказване пред канадския парламент в Отава.

Още по темата
"Отговорът на Канада на войната в Украйна надвиши повика на дълга", подчерта Фон дер Лайен и допълни, че Канада е разбрала сериозността на събитията в Украйна преди много други да направят това, в това число и много европейци.

Решението на Отава да обучава военни от Украйна след руската анексия на Крим през 2014 г. беше от жизненоважно значение в часовете, последвали пълномащабната руска инвазия миналата година, каза Фон дер Лайен.

Тя добави, че руският президент Владимир Путин е вярвал, че ще  стигне до Киев за три дни, но това е било огромна стратегическа грешка. "Съпротивата, оказана от Украйна, изуми света. Основно заради куража на украинския народ. Но също и заради професионализма на украинските военни, много от които обучени от Канада", подчерта Фон дер Лайен.

Тя благодари на премиера на Канада Джъстин Трюдо за неговото сътрудничество с ЕС при оказване на подкрепа за Украйна. "Всичко, което ние направихме за Украйна, го направихме заедно", каза Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен е на първо посещение в Канада, откакто стана председател на ЕК.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
3
 
9
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Русия трябваше още 2016г да ги зачатка както си трябва.Сега погледнато през призмата на времето съм убеден че Путин искренно съжелява ,че им е повярвал, че ще спазват Минското споразумение което бе подписано от Украйна с цел да спечелят време, за да се подготвят за бъдеща война !
123
2
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Нългария е шитхола на Света, благодарение на комунистическите шапкари-путинисти - Боко Борисов, Румен Радев, Гешев, Янев, Шивиков и подобните им.
122
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И руснаци и украинци загиват не заради запада, загиват заради имперските амбиции на джуджетата в Кремъл. Толкова ли не можеха да оставят една суверенна държава сама да определя политиката си и пътя, по който иска да се развива?
121
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доскоро между украинци и руснаци нямаше особена разлика. И двата народа не знаеха как да воюват, но пък знаеха как да умират с милиони "за родину". Добре че запада се нае да обучава украинските войници и сега ВСУ е много по-различна от червената армия и затова успява да даде отпор на уж втората по сила армия в света.
120
0
 
8
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
А! Как така! Че нали България я беше спасила, като е давала бензин?
119
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Канада спаси Украйна,..."като я натопи така да се каже във войната , ужасно.
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Запада на САЩ на Нато на ЕС и на урсула може да не им пука че загиват руснаци и украинци но на нас българите би трябвало да ни пука. Долу войната. Да сядат на масата на преговорите. Защо подстрекават и не искат мир запада.
117
1
 
10
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
С което за пореден път потвърждава това, което каза Меркел - че Минските споразумения са блъф, с който ЕС подготвя войната!
116
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна вече спасена ли е? Не съм разбрал кога я спасиха. Войната да не свърши?
115
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лицемерието...така е загиват млади хора руснаци и украинци тоест пак руснаци и на Запада не им пука. Жената в прав текст казва че тя войната е подготвяна отдавна и очевидно най добре е да се избият два братски народа. Обаче и най хитрата схема има пробойни и те взеха да се пропукват.
114
0
 
12
 
! Отговори
Моля, моля преди 1 година
Дойче Веле и Кирил Петков казаха вече, че БЪЛГАРИЯ, а не Канада е спасила Украйна. Искат да ни вземат Оскара тия нахални канадци!
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това недоразумение на снимката да бъде заменено с нещо по кадърно. Немедленно
112
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато си глупав, то е задълго, но поне изказванията на Урсула изясняват постепенно нещата. А колко е "спасена" Украйна предстои да видим. Защото ако не беше всестранната и неограничена помощ от целия Запад, досега хунтата щеше да бъде свалена, независимо от предварителното обучение на бандеровците.
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Готвят се за война....прав си. Сорросоидите веднага дотърчаха с минусите.
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Стига с тази....Нямаш ли клавиатура. Копи пейст нищо не ти се разбира.
109
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази като я видя ,и ми става на обратно,вещица
108
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лайнооооо не се обаждай
107
5
 
6
 
! Отговори
Ми преди 1 година
Да...Сега умират обучени
106
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе хора още в началото много от нас са гледали видеото където една украинска майка учи детето си да стреля и се чува как му казва : Зоря ти поубила все москали. По памет цитирам. Даже и Кремъл казаха че искат Украйна да закрие детските лагери обучаващи в нацизъм. Повтарям нацизъм тоест нещо като расизъм но не само фашизъм. Ако беше само фашизъм да си премълчим.
105
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тази ВеЩи- ца.Cмpaзявaщo изĸaзвaнe нa yнгapcĸия пpeмиep B.Opбaн cpeщy бългapcĸи пoлитици бeшe цитиpaнo oт СNN и нecъмнeнo щe дoнece нeпpиятни пocлeдици. Opбaн диpeĸтнo oбвини и пocoчи бившитe пpeмиepи и пapтийни лидepи Б.Бopиcoв и K.Πeтĸoв в пpecтъпни дoгoвopĸи c EC. Paзпoлaгaмe c дoĸyмeнти, ĸoитo дoĸaзвaт, чe Бopиcoв и Πeтĸoв ca пoлyчили мнoгo милиoни дa гo ĸaжeм нaпpaвo близo 1 милиapд eвpo, зa дa изпpaтят вoйcĸa в Уĸpaйнa. Hapoдът тpябвa дa e нaяcнo c тoвa, зaщoтo пoдoзиpaм, чe ĸoгaтo нayчи, cъдбaтa н