Въпреки войната: Туризмът в Украйна се радва на много посетители

Ключът към оцеляването на сектора е гъвкостта
2 апр 2023 18:25, Нели Христова
123
Въпреки войната: Туризмът в Украйна се радва на много посетители
Снимка: БГНЕС

Пандемията от COVID накара хотел Leopolis в Лвов, Украйна, да затвори за два месеца през 2020 г. И все пак, оттогава и малко повече от година след нахлуването на Русия, Leopolis продължава да работи без пауза.

Ръководството на хотела дори реши да продължи ремонта, който започна през 2019 г., като го завърши през лятото на 2022 г., в момент, когато над града валяха въздушни удари.

"Трябваше да спрем ремонта за няколко месеца, но след като го обсъдихме със собствениците, решихме да го продължим, за да бъде готов, когато войната приключи", казва генералният мениджър Катерина Матюшченко пред CNN.

Този оптимизъм не е неоснователен. Дори по време на войната заетостта на 70-те стаи в Leopolis като цяло надвишаваше заетостта през по-голямата част от COVID.

"Януари и февруари 2023 г. не бяха толкова лоши", казва Матюшченко. "По-добре, отколкото планирахме, предвид постоянната заплаха от масирани атаки и спиране на електричеството."

От откриването си през 2007 г. Leopolis е популярен хотел. Централно разположен в Стария град на Лвов, той спонсорира ежегодния Leopolis Jazz Fest и е любим на тези, които присъстват на Форума на книгата на Лвов, най-големия литературен фестивал в Украйна, както и на пътуващите по работа.

Хотелът продължава да бъде популярен, но по различни причини.

И изглежда, докато много аспекти от живота в Украйна са спрели поради конфликта, в западната част на страната туристическата инфраструктура, включително хотелите, изглежда процъфтява. Дори ски курортите на Украйна се радват на много посетители.

Игор Гут, чест гост от Киев, често отсядал в Leopolis за джаз фестивал и командировки преди войната. Той все още го посещава редовно и днес.

"Те имат много различни места за бизнес срещи и имат може би най-добрите конферентни услуги в Лвов", казва той. "Стаята и обслужването бяха важни тогава."

Гут остава по работа, но и за да се събере отново със съпругата и сина си, които са в Хърватия. Той също така харесва безопасността на дебелите стени на хотелац

И Гут, и финландската гостенка Хана Картунен, танцьорка, която със съпруга си е била доброволец в Украйна, споделят благодарността си за бомбоубежището в Leopolis.

Докато всички функциониращи хотели в Украйна имат убежища в наши дни, повечето са в преустроени паркинги или отдавна неизползвани изби. Leopolis се намира в бивш салон за пури, който през 2018 г. беше превърнат в частно пространство за събития (след като пушенето беше забранено в хотела) и също така разполага с малка фитнес зала.

"Бил съм в убежища с децата от училището по танци, където мирише на мухъл и всички се опитват да запазят добрите чувства", казва Картунен. "Знам, че този подслон в Leopolis е мястото, където ще отида следващия път, дори ако съм в близкото танцово студио, защото е толкова красиво."

Гут, който живее на север от Киев, също понякога отсяда в Radisson Blu в Киев. Сега той предпочита да отсяда в хотели, тъй като те предоставят възможност за общуване.

"Винаги има с кого да пиеш", казва той. "Честно да ви кажа, сега се опитвам да съм повече в хотел, отколкото у дома, защото вкъщи съм сам. Хотелът предоставя известна психологическа подкрепа, защото винаги имате компания."

Посетителите идват в украинския ски курорт Буковел по други причини. Разположени в Карпатските планини, курортите тук бяха пълни с международни посетители, много от Саудитска Арабия и близките страни поради облекчените визови изисквания.

"Когато влезете в курорта през 2021 г., все едно сте били в Дубай", казва Олексий Волошин, главен изпълнителен директор на Edem Hotel Group, която включва HAY Boutique Hotel & Spa от Edem Family в Буковел и Edem Resort с 80 стаи в Лвов. "Хотелите можеха да държат високи цени, а гостите бяха доволни от обслужването, храната и гостоприемството. През 2022 г. никой от тях не дойде, защото нямаше полети.“

Курортите Edem са уелнес центрове, специализирани в медицински програми/програми против стареене, както и в детоксикация и релаксация. Преди войната 30% от техните гости пристигат от международни места. Сега 100% от гостите им са украинци.

Гостите на Edem в Буковел и Лвов идват, за да избягат от войната, макар и само за няколко дни.

"Украинците трябва да освежат душата и тялото си, за да продължат да се бият отново. Сега всеки е борец на различни фронтове", казва Волошин, който е и вицепрезидент на Украинската хотелиерска и квартирна асоциация.

Групата Edem имаше планове да отвори трети курорт в Киев през май 2022 г., но тъй като Киев беше силно засегнат в началото на войната и с прекъсвания през изминалата година, откриването беше отложено. Хотелът вече е завършен и плановете са да отвори врати до това лято.

Нов сегмент в украинската хотелиерска индустрия е обединението. Семейства, живеещи в различни градове на страната – или дори в други страни – прекарват времето си заедно в карпатските планински курорти или други хотели в Западна Украйна.

Ключът към оцеляването на украинския туристически пазар изглежда е гъвкавостта.

Докато хотелите преобразуваха съществуващите паркинги и салони в бомбоубежища, Лвовският туристически офис се превърна в медиен център за чуждестранни медии, казва неговият ръководител Кристина Лебед. "Бяха регистрирани почти 3000 представители на чуждестранни медии през 2022 г."

Вътрешно разселените лица (ВРЛ), които е трябвало да се преместят поради войната, също използват хотели. Тъй като западните украински градове като цяло са по-безопасни, мнозина избягаха в Лвов. Там индустрията на гостоприемството приветства и настанява тези, които са избягали.

Според Лебед в по-голямата си част украинските туристически компании са нямали работа до миналото лято, когато започнаха да организират детски лагери в Лвовска и Закарпатска области и в чужбина.

Що се отнася до местните екскурзоводи, разбираемо, "търсенето на обиколки с гид намаля значително. По-късно екскурзиите бяха организирани по-редовно за вътрешно разселени лица, които се нуждаеха от емоционално възстановяване и искаха да научат повече за града. Обиколките на града също помогнаха на ВРЛ с логистиката."

Много музеи също са отворени и се адаптират. "Въпреки липсата на много експонати, музеите имат нови изложби, като художничката Мария Примаченко", казва Лебед. "За много хора посещението на музеи е вид терапия. Има също нарастващо търсене на информираност за Украйна и нейната история."

Освен че поддържат туристическата индустрия и плащат на персонала, като всички в страната, те използват своя опит и ресурси, за да помогнат в битката.

Индустрията на гостоприемството на Лвов осигурява храна и настаняване на разселените от войната. Хотелите предоставят безплатно настаняване и храна за вътрешно разселени лица, удобни спешни подслони в хотели и места за доброволчески центрове. Хотелските ресторанти също приготвят и доставят храна за приюти, доброволчески центрове и за силите за териториална отбрана.

Музеите са изиграли роля в запазването на украинската история и култура. Според Лебед тези, които са по-далеч от боевете, "започнаха да помагат на музеите в зоните на фронта". Музеите бяха принудени да реагират бързо на потенциалната заплаха и започнаха да съхраняват ценни експонати, като ги скриват в колекции и ги транспортират.

Тъй като нейните хотели са медицински курорти, Edem Family Hotel Group използва своите съоръжения, за да помогне на войници, които са били ранени в битка. След като са освободени от болницата, някои са отведени в имота на Edem в Лвов, за да продължат физическата и психическата си рехабилитация.

Чрез своя Edem Golf Club той разработи програма за партньорство между професионалисти в голфа и лекари за работа с ранени войници. Той също така предлага йога и други програми за рехабилитация, както е предписано от медицинския персонал на персонала.

Войната е още по-лична за някои работещи в хотелиерството. Много от тях са загубили домове, работа и членове на семейството си.

Когато говори за някои членове на екипа, изпълнителният директор на Edem Волошин става видимо емоционален. "Загубихме един сервитьор от ресторанта. Той беше войник и го убиха там. И имаме един човек от отдела за храна и напитки, който липсва. Той също беше войник. С всички наши момчета, които са във войната, поддържаме много силни връзки. Пишем им, изпращаме им съобщения, поздравяваме ги на видео, купуваме им неща, от които се нуждаят, и общуваме със семействата им."

Въпреки че обстоятелствата далеч не благоприятстват развитието на туристическата индустрия, Лвовският туристически офис казва, че прави всичко възможно да намери нови пазари, да подкрепи индустрията и да помогне на украинците да празнуват страната си.

Всеки септември Украйна празнува Деня на туризма.

Лебед казва, че уместността на отбелязването на събитието е била обсъждана, но в крайна сметка е взето решение да бъдат поканени представители на културата от градове под руска военна окупация в Лвов, за да говорят за култура, традиции и кухня.

"И това беше фантастична идея! Цяла Украйна събрана на едно място. Чухме звуците на Азовско море, опитахме кримска баклава и се научихме как да слага забрадка в стил Харков. Беше фантастичен ден! Успяхме да пътувайте из Украйна, докато сте в Лвов."

Гледайки към бъдещето, украинската туристическа индустрия възлага големи надежди. След като полетите започнат да функционират, хората от туризма очакват бизнесмени, военни и строителни пътници да пристигнат първи.

Когато туристите се завърнат, със сигурност ще има значително количество мрачен туризъм, обикновено дефиниран като посещение на места на трагедии като война, геноцид или други трагични събития. Работещите в туризма в Украйна приемат това.

Волошин го сравнява с Бабин Яр, мемориал в Киев, отбелязващ мястото на най-голямото клане от нацистите в днешна Украйна. "Такива трябва да станат тези места. Място, което не трябва да се забравя и да бъде пример никога повече да не се повтори."

Мнозина в бранша вярват, че любопитството ще накара хората да посетят, тъй като сега познават някои от градовете и географията на страната. Украинците казват, че очакват с нетърпение деня, в който могат да покажат своите красиви природни територии в Карпатите, вкусната си кухня и културата, за която са се борили толкова много да запазят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Туризма в България се радва на много посетители от Украйна.
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каков е тоя оксиморон - война и туризъм ?!
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На укрите ли са красотите в Карпатите? Или те са им подарени от чичко Ленин за сметка на унгарци и словаци?
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква война? Специална военна операция!!!! Опасността идва от хохлите като объркат нещо със зенитните ракети. Газа и петрола си върви по тръбите. Е, спират им малко тока за да не могат да произвеждат за фронта и да вървят доставките на западните оръжия.
77
0
 
4
 
! Отговори
Беобахтер преди 1 година
бързат да я видят, докато не са я зактрили
76
4
 
3
 
! Отговори
М преди 1 година
Само ЛВОВ е предвидено да бъде Украйна така че нека си развият поне тулизма
75
1
 
11
 
! Отговори
ХАХА! преди 1 година
От английския екс-премиер Борис до Дедо Джо, бая високопоставени "туристи" се изредиха! На всичките се предлага атракцията криене в бункер и пускане на сирените за въздушна тревога!
74
1
 
10
 
! Отговори
Тлъста и опашата преди 1 година
Тия "туристи" май все пак намаляват ,че повечето се връщат за държавна сметка в чували!
73
1
 
7
 
! Отговори
(..) преди 1 година
Туристи с картечници сигурно има, да. Наемници най-вече.
72
13
 
4
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Догодина планирам да се гмуркам да разгледам масквата на дъното преди съвсем да е изгнила. Ще си взема малко ламарина да си направя капан на външната тоалетна да ми напомня за руснаците.
71
2
 
3
 
! Отговори
мак преди 1 година
До Анонимен88. В днешни времена за украйна няма прекалено дълга статия. Шегичка!!!
70
1
 
7
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Ако наемниците се броят за туристи :)
69
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 1 година
Излагате зеления и кулеба с такива статии. Нали има война, нали все им трябват оръжия, какъв туризъм какви 5 лв.
68
2
 
4
 
! Отговори
Гъвкава журнамистка! преди 1 година
Много гъвкава статия! Така се оцелява! Браво! "Ключът към оцеляването на сектора е гъвкостта"
67
2
 
5
 
! Отговори
ЕЛИ преди 1 година
60% ПРОЦЕНТА ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ГЛАСУВАТ,ТРАГЕДИЯ,НАРОДА НЕ Е ПРОС,ЧИСТО И ПРОСТО НЯМА АНТИ КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ,
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В този момент ,да се появиш в държава в която се води реална война,трябва,наистина да си луд!!!-:)))
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то няма война, затова има спортни събития и екскурзии, опростачаването продължава....
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те в Лвов са полски кукувици,на фронта ходят с руско самосъзнание.
63
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако е верно, едни абдали украинци, гинат на фронта, а други тарикати украинци карат ски в Украйна!
62
1
 
4
 
! Отговори
Ъхъ преди 1 година
О, даа..., Кекс, Наркотици и Водка!!! - )))))