Ядрена надпревара между три страни, рисковете растат

Всяка грешка или инцидент може да доведе до катастрофа
1 юни 2023 20:00, Елка Василева
205
Ядрена надпревара между три страни, рисковете растат
Снимка: архив, БГНЕС

Светът навлиза в нова ера на ядрените рискове, в която всяка грешка или инцидент може да доведе до катастрофа, пише в редакционен материал в. "Вашингтон пост".

Още по темата
Резултатите от големия напредък, отбелязан през 90-те години посредством установяването на контрол върху оръжията, сключването на споразумения за тяхното неразпространение, намаляване на ядрените арсенали и обезопасяването на отпадъчните материали, един по един отпадат.

Най-скорошният ход в тази посока бе направен в беларуската столица Минск на 25 май, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу и беларуският министър на отбраната Виктор Хренин подписаха споразумение, даващо възможност на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Става дума за ядрени оръжия с малък обсег, като например артилерийски снаряди, бомби и ракети, които се използват в операции на бойното поле, а не за оръжията с голям обсег, които се поставят на междуконтинентални ракети, уточнява "Вашингтон пост". Не се знае кога Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, но със споразумението руският президент Владимир Путин отново прибягва до военна заплаха - поредната, откакто руските сили нахлуха в Украйна миналата година. Путин беше казал по-рано, че ядрените оръжия ще бъдат разположени в Беларус до 1 юли и че те ще останат под руски контрол. Съединените щати са разположили около 100 тактически ядрени оръжия в шест бази, намиращи се в пет страни от НАТО.

Преди 30 години Беларус се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия и декларира намерението си да стане неядрена държава. Разполагането на тактически ядрени оръжия на беларуска територия може да вкара Минск в ядрен конфликт, изтъква "Вашингтон пост". Освен това разполагането на тези оръжия изглежда като поредната стъпка по установяване на контрол от Русия върху Беларус.

Ядрените рискове растат и на други места. Антипутински бойци извършиха въоръжен набег в руската Белгородска област, която граничи с Украйна. Не се знае много за атаката, но е известно, че в Белгород се складират част от близо двете хиляди тактически ядрени оръжия, с които разполага Русия. Западните наблюдатели не знаят до каква степен са били изложени на опасност тези оръжия по време на сраженията, но този епизод е тревожен.

На 22 май пък украинската Запорожка АЕЦ, която е най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, загуби връзката си с електропреносната мрежа за седми път от нахлуването на руските сили в Украйна. Във връзка с този случай ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси предупреди, че централата е в "изключително уязвимо положение". Шестте реактора на Запорожката АЕЦ са изключени, но имат нужда от ток, за да се охлаждат.

Освен това се разпада и системата от ядрени споразумения, изградена в края на Студената война. На договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г. бе сложен край с изтеглянето на САЩ от него през 2019 г. На 21 февруари пък Владимир Путин обяви, че Русия преустановява участието си в договора Нов СТАРТ, с който бяха въведени ограничения по отношение на стратегическите ядрени оръжия. Междувременно Китай бързо увеличава ядрения си арсенал, като цели да настигне Русия и САЩ. Пекин отказва да участва в преговори по този въпрос и така се получава надпревара във въоръжаването с трима участници, отбелязва "Вашингтон пост".   

Ядрените заплаха ни изглеждаха като нещо далечно, след като Студената войната приключи. Понастоящем обаче напрежението на международната сцена и увеличаването на ядрените арсенали вървят ръка за ръка, обобщава американското издание.
(БТА, Божидар Захариев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
При ядрен сблъсък на Беларус щеше да им се размине, а сега вече не. Лукашенко си сложи бесилката и чака Путин да го побутне.
84
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма ядрена надпревара... Никой не е луд да се саоубива с ядрени оръжия... Само алкохолика Митя и нашите, изветрели русофили си позволяват да плямпат подобни глупости.
83
9
 
11
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 11 месеца
ЕС започна да забранява изкуствения интелект - вече се вижда - под всички човешки коментари за Историята се започва отричане - България не е бил освободена от Турско Робство през 1878 година - това е окупация на Руската Армия , която е платена със злато .
82
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В бункера са заредили туби с бензин. Кабаева е с хапчето в джоба, Путин отдавна не се разделя с личния пистолет за самоубийство. Медведя чака готов, ще ги полее и ще драсне клечката. Ама първо сватба в бункера. Алелуя!
81
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руските партизани ще видят сметката на ***, и на тях им писна това мракобесие.
80
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Говняната путинска россия е само лъжа и пропаганда.
79
5
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 94 преди 11 месеца
Ами той Пиздьo иска да възстанови сесесер, което също е комунистически проект. Значи има общи цели със запада. Ха-ха-ха-ха
78
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Даже децата на русофилите знаят, че русия не става.
77
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Днес сащ са съобщили, че до този момент в СВО са Zачистени 350000 укронацяги. Значи умножете по 3 и ще ви стане ясно колко за Zачистени и отишли при Бандера.Колкото повече оръжие изпраща запада, толкова повече укронацяги ще бъдат Zачистени. По данни на руското разознаване в германия се събират хиляди натовски военни, коитосе отправят на изток и воюват като наемници. През това време на запад продължават да обучават хиляди укронацисти, които също ще отидат да воюват. До кога?
76
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Излишно е да се мисли толкова напред чак за август месец. Путин може да бъде пакетиран и изпратен в Хага много по рано. Пригожин изобщо няма да му се церемони нито ще си цапа ръцете с Путин. Директно ще го командирова в Хага с еднопосочен билет стига да докопа властта в разпадащата се Русия.
75
10
 
6
 
! Отговори
Капралев преди 11 месеца
Абе на тези куци укри пак русначетата им вършат работата. ВСУ се пъне вече година и кусур а пък шепа партизани от рдк и легиона разказват играта на путинските грездеи в Шебекино. Путинястите токова се отчаяха че почнаха да бомабрдират собствения си град.И между другото друзя що за име е това Маймунино?
74
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Комунистът Ленин създаде украйна, а после Хрушчов я разшири. Защо сега западните страни защитават и спонсорират един комунистически проект?
73
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Америка и американските корпорации създадоха и спонсорират нацизма в украйна, както създадоха и спонсорираха нацизма в германия през миналия век. Всичко е с цел същите корпорации да се докопат до ресурсите на огромната и богата Русия и до руското население като евтина работна ръка. Русия ни освободи от злото. Ако небеше Русия, сега целия свят щеше да се германия.
72
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лондон - подводен туризъм.Безценно..
71
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Америка дължи 31 трилиона долара. Кога ще бъдат върнати тези пари и кой ще ги връща? Уникален хегемон, длъжник. Да обърна внимание, че в момента и ние дължим пари и продължават да се теглят. Преди 33 г. не сме дължали пари, напротив много страни са дължали на нас. Какво стана през този прословут 33 годишен преход? Настана ужасна демографска катастрофа, бедност и задлъжнялост. Още ли сте уверени, че държим правия път? Вас питам демократчета и либерастчета...
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Злото на това кълбо ще бъде победено.
69
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Къде е контранастъплението на укрорайха? До тук виждаме само разбити Хамъри и западни БТР-и от 60-те години на миналия век. Къде е новата натовска техника? Или са им дали само 10 неизправни танка за парлама?Жива сила му е майката, до последния укронацяг и натовски боевик.
68
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ВЪПРОС А сибир как е превзет руска проститутко? русия е последната колониална империя държаща още в робство над 150 народа.
67
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво стана с укроемигрантките у нас? Започна ли размножаването с тях?Някой успя ли да надуе корема на някоя украинка?
66
10
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 11 месеца
Знаете ли че Англия е с територия колкото България ?Знаете ли че САЩ и Канада са Територии на Англия ?Знаете обаче как са превзети - с Бесене и Убийства .Време е да има СЪД - в името на убитите хора .Знаете ли че Русия е освободила България от Турско Робство ?Знаете ли че България няма Претенции към Турция ?Каква е тази Евроатлантическа Ориентация ?Къде е Англия, Канада и САЩ , Къде е Европа .