Украйна бележи малък напредък срещу руските сили, посочва Киев

Москва осъществява въздушни удари навсякъде из Украйна
Обновена: 25 юли 2023 16:11 | 25 юли 2023 16:11, Елка Василева
277
Украйна бележи малък напредък срещу руските сили, посочва Киев
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия бележи малък напредък срещу руските сили в части от Южна Украйна, а на изток – южно от Бахмут, сочи военен доклад на Киев, цитиран от Ройтерс.

В контранастъплението си, започнато в началото на миналия месец, Киев се опитва да изтласка руските части обратно към Източна Украйна, да напредне на юг към брега и да прекъсне връзката по суша между Русия и окупирания от нея Кримски полуостров.

Още по темата
Настъплението е по-бавно, отколкото се очакваше от мнозина, но Украйна заяви, че се стреми да сведе до минимум жертвите, като нейните сили срещат укрепени руски отбранителни позиции, осеяни с мини.

Говорителят на генералния щаб на украинската армия Андрий Ковальов каза, че украинските войски са се придвижили напред в направлението на югоизточното село Старомайорске, близо до селища в Донецка област, които са били отвоювани от Украйна миналия месец.

Украинските въоръжени сили укрепват наново позициите, които са завзели, но руската съпротива е сериозна, добави Ковальов.

Той посочи, че на изток украинската армия е изтласкала руските части от позициите близо до село Андриевка, югозападно от опустошения град Бахмут, който Русия превзе през май.

Украинските въоръжени сили извършват настъпателни операции и на север, и на юг от Бахмут, гласи още информацията на Ковальов.

Подпомогнат с доставка на оръжие от съюзниците си от Запада, Киев си е възвърнал над 192 кв. км от територията на юг и 35 кв. км на изток от началото на контранастъплението си – това е казал днес висш военен представител, отбелязва Ройтрес.

17 месеца след широкомащабното си нашествие в Украйна Русия все още държи големи територии и не признава украинските придобивки по време на контраофанзивата, отбелязва агенцията.

Руските военни доклади представят различна картина на бойните действия в сравнение с тази на Киев, посочва Ройтерс. Москва осъществява въздушни удари навсякъде из Украйна.

Ройтерс прави уговорката, че не може да удостовери ситуацията на бойното поле чрез независим източник.
(БТА, Иво Тасев)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До абе, само абсолютни глyпаци като тебе, не са разбрали че Путин използва цялата си възможна военна мощ срещу Украйна, и понеже се чудите че не мжое да пробие си фантазирате някаква "голяма военна мощ", която реално не съществува! Просто Блатная отново се оказа колос на глинени крака, и това далеч не е за първи път в историята
114
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Истината е точно обратното на това което пишат вмиpиcaните русофили...
113
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Въпреки че Западът не успя да изтласка Русия от нейните позиции, той успя качествено да ликвидира активната част от населението на Украйна, като по този начин разчисти територията за поляците, които вече седят на куфарите си и чакат заповед да усвоят нови или по-скоро стари територии на Полша.
112
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Украйна заяви, че се стреми да сведе до минимум жертвите" - аха, затова пращат пехотинци без поддръжка от бронетехника... Не знам само защо българските медии са си заврели главите в задните части и не правят елементарен опит да научат реално какво се случва на фронта...
111
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напредък - ама другия път...
110
5
 
9
 
! Отговори
абе преди 9 месеца
путин си играе с украинските амсалаци като котка с мишки, има такава военна мощ, че ще ги смачка за два дена, но изглежда друга е тактиката!
109
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Крундел Имай предвид че още една изцепка от типа отново атакуван Кримския мост или Крим или Севастопол или тръбопроводи и Ъкрайна ще остане без излаз на море. А ако продължават с терористичните нападения не частично а изцяло ще спре Ъкраинската Електрическа мрежа - само от епидемии свързани с Хигиената колко ще са засегнатите просто не ми се мисли. Ъкрайна се е насочила от 21 в 18 ВЕК
108
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
... Влагайте поне малко разум и логика в глупостите и лъжите които съчинявате русофили ***!
107
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Днес руската Дума увеличи възрастта за подлежащи на викане за наборна военна служба от 27 на 30 години, като същевременно отхвърли плануваното вдигане на долния праг от 18 на 21 години, т.е. вече всички от 18 до 30 подлежат на наборна служба! В допълнение беше вдигната възрастта за викане запас от 50 на 55 години! Сами си правете сметката дали нямат огромни загуби в Украйна...
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всъщност са скромни тези новини , украинците са пред Москва . На руснаците още миналата година им свършиха ракетите , танковете , а Путин умря . Не знам за *** ли ни вземат , или са се надрусали и живеят в някакъв паралелен свят
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"сочи военен доклад на Киев"...............Военните доклади на Киев сочеха и че руснаците ще загубят в Бахмут, ама...
104
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен "Хаймърсите и касетъчните боеприпаси много обичат струпванията на руския башибозук..." Ами от болезнената статистика Руснаците се научиха да се пазят от ХИМАРС и от кастъчните ще се пазят по същия начин. Но Путин просто подписа - отворете складовете всички типове касетъчни боеприпаси колкото и смъртоносни да са е разрешено да се ползват в Ъкрайна. Изчакай седмица логистиката да достави от тези смъртоносни подаръци на първа линия и след това ще има вой до небето и много много убити.
103
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде сега некоя фенка на урките да ми обясни, какво аджеба е Джавелин :)
102
5
 
12
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 9 месеца
Вън окраинците!
101
10
 
1
 
! Отговори
Крундел преди 9 месеца
за съжаление руските окупатори са се окопали здраво, заложили са широки и гъсти минни полета, за което са виновни от "запада" - почнаха да дават истинско оръжие едва тази пролет, даже продължават да се лигавят - по-големият брат на гръмотевична сянка, таурус германците и шведите имат хиляди такива, томахоук он шоър, атакамс, както и ударни стелт дронове трябват; черноморският флот трябва да ходи на дъното целият - има "летящи" торпеда за целта - HAAWC..
100
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всъщност са скромни , украинците са пред Москва . На руснаците още миналата година им свършиха ракетите , танковете , а Путин умря . Не знам за *** ли ни вземат , или са се надрусали и живеят в някакъв паралелен свят
99
2
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Намалявали жертвите, ама сред танковете. Че те първи сдават багажа.
98
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен "Украинците масово унищожават танкове и БТР-и с дроновете-камикадзе. С 2000$ палят танк за милиони." Сериозно? Не става ли същото и от другата страна? Само изтеклите видеота с руския ЛАНЦЕТ са 400 и то на един сайт. Ето ти още една новина от Китай - Продали са на Киев еди какво си количество дронове "Цивилни" на РФ са продали 33(ТРИДЕСЕТ И ТРИ) ПЪТИ ПОВЕЧЕ ДРОНОВЕ... и продължават да доставят двигатели за сенокосачки от модела който се ползва в дрона "Шахид" ГЕРАН2...
97
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И новините са им едни такива жалки и уркопитецки!!!!
96
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Малък, малък, колко да е малък, Зеленски като опъне 4 линии Бело, руските танкове му се привеждат дребни и ситни, като камилчета :)