Случващото се в Западна Африка - продължение на войната в Украйна

Мохамед Халаф: Проект не само в Близкия изток, но и в Африка и Европа
14 авг 2023 14:08, Елка Василева
222
Случващото се в Западна Африка - продължение на войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

"На всичко това, което се случва в Западна Африка, може да се гледа като продължение на войната в Украйна. Сблъсъкът между Запада и Русия и Китай го виждаме достатъчно ясно и в Западна Африка, както и в Близкия изток, в Сирия, след това в Либия, Северна Африка, сега виждаме и в Алжир такива индикации". Това коментира пред БНР Мохамед Халаф - експерт по близкоизточна политика, журналист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Още по темата
Виждаме, че Русия и Китай опитват да разчупват Запада, подчерта той и изказа мнение, че това е един начертан и добре обмислен проект, който се провежда от години не само в Близкия изток, но и в Африка и Европа.

"Не е тайна, че Русия е един от източниците на фалшивите информации, неверни данни, които наблюдаваме и в Африка, и в Близкия изток", каза Халаф.

По думите му частните военни формирования "Вагнер" имат присъствие в 9 африкански държави. Според него те са изиграли голяма роля в превратите там.

"Русия използва една политика в различни европейски държави, в Близкия изток, в България също - корумпира различни политици, подкупване на генерали в армията в Африка, предоставяне на тях възможности за корупционни схеми, получаване на милиони долари. В същото време им дава привилегии, които те не могат да имат, ако има демократично устройство, ако има демократично управление", обясни Халаф.

Той напомни, че през май ЕС е подписал споразумение с Нигер, а експерти работят по различни проекти в страната. Това не се харесва на военните, изтъкна Мохамед Халаф.

"Да не забравяме, че там в момента влизат и Турция, и Иран. Иран вече предоставя на Алжир дронове, които ги предоставя на Русия. Това засилва конфликтите между Мароко и Алжир. Това е един цялостен процес, който се случва в този регион", посочи експертът.

Това, което се случва в Африка, в Нигер, е един цикъл, който ще го виждаме в Близкия изток скоро, оттам ще отиде и ще приключи във война в Тайван, за да покаже, че има нов световен ред, коментира експертът.

Според него дори френските военни да бъдат изтеглени от Нигер, САЩ няма да напуснат терена: "За тях това ще е бягане от отговорност и така ще предоставят целия регион в ръцете на Китай и Русия. Нигер не може без присъствието на САЩ".

"Русия опитва да внуши на света, че имат ресурси. Те нямат този ресурс, Западът има", коментира още той.

Според него генералите в Нигер, които свършиха този преврат, много добре осъзнават какво ще се случи. Нито Русия може да им помогне, нито "Вагнер", подчерта Халаф.

Той цитира анализи, които сочат, че от Нигер ще тръгне Третата световна война. Според него обаче това няма да се случи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако паметта ми не изневерява, силовото сваляне(включително чрез използването на терористични военни формирования) на законната власт в Сирия и Украйна беше горещо приветствано в публичния наратив , в това което сме свикнали да наричаме "западен свят". Сега изведнъж ни се предлага диаметрално противоположна реакция, на напълно аналогично събитие, произтичащо в Нигер ... вярвам ще се съгласите, че сме в правото си да изразим леко недоумение ?!?
159
3
 
8
 
! Отговори
Angel преди 9 месеца
До 118 комунизма сега идва от Америка, новите либерали преоблечени комунисти( последователи но Троцки). В началото на онази революция ( 1917) жените са били общи , и свобода за различните ( полово разнообразие) , мин издръжка сега ( право на жилищи, вода, ток тогава). Абе пробиват ни мозъците здраво
158
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Или просто на хората им е писнало да са роби
157
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 105 Моето дете - буксува офанзивата на армия, която се е изправила срещу огромен ресурс на бившия СССР от безкрайна човешка маса, противопехотни мини и леко стрелково оръжие - всичко друго го видяхме какво чудо е втората армия в Украйна е на раЗЗията! Щеше да превзема за 3 дни столица - даже беше приготвила марионетката - умряхме си от смях!!!!
156
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-големият източник на фалшива информация е Америка. Светът, ще е по-добре, ако спрат да си бутат носа на всякъде и да създават конфликти от които да печелят. Но и тяхното време идва. Те са една западаща нация.
155
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Съдията Дред 160И какво имаш предвид с тази констатация? Да не би да правиш паралел с матушката? - Там понеже армията е неспособна се наливат крадени пари в ЧВК - и там затворници, талибани, муджехидини и всякаква гмеж - да здравствует!
154
3
 
17
 
! Отговори
Съдията Дред преди 9 месеца
В САЩ от години има проблеми с набавянето на желаещи да се запишат в армията. Около 2012г. занижиха силно изискванията за физическото състояние на кандидатите.После за сексуалната им ориентация. Тръмп се опита да поправи тази гглупост но безуспешно. След това паднаха изискванията за чисто криминално досие и психически проблеми. А от миналата година вербуващите вече обещават на мигранти от Африка и Азия , които искат да живеят в САЩ гражданство срещу военна служба . ЗАКЪСАЛИ СА ГО ЗДРАВО....
153
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Западът ще загуби, главно заради слабата образователна система и фиксацията на младите мъже предимно върху външния им вид.
152
2
 
21
 
! Отговори
Баба Гошка преди 9 месеца
Да ви имам "Експерта", да ходи да продава фелафели, че за анализатор НЕ става
151
1
 
24
 
! Отговори
орт преди 9 месеца
До АнонименТози гледа да си заслужи паричките. За каква демокрация говори в западна Африка? Тези държави даже нямат право сами да си печатат парите. Златните им резерви ги държи Франция,нямат асфалтирани улици.За такава демокрация ли говори Халаф?
150
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лозунгът на кампанията на демократите 2024 е направете Украйна отново велика, прецакайте хората у дома
149
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И когато имаше колониализъм ли това беше свързано с Украйна? В Нигер не толкова подкрепят Русия колкото не искат Франция, даже САЩ го казаха. Този не е внимавал.
148
1
 
26
 
! Отговори
Патрис Лумумба преди 9 месеца
Деколонизацията още не е завършила!
147
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако не е била България, Русия нямаше да я има, ние сме им дали писменост и самосъзнание и съм доволен, че България дори да загине ще продължи да живее в Русия. Какро Европа е майка на САЩ, така ние смена руския свят.
146
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Един бивш пилот ми разказа как е взел някакъв ром под крилото си дето е нямал пари за една дъвка насочил го е към строителството, помогнал му е да с пари да си купи инструменти, ромът си е изплатил всички заеми и е имал фирма, после вика, когато му звънна зарязва всичко и идва да ми прави на мен. После каза, че жена му е рускиня, научила внучката на перфектен английски, тя после учила и се замогнало и вирнала нос и не може да се говори с нея.
145
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В мола оная вечер изведнъж не знам от къде се взеха някакви индийки с деца , магазините тъкмо затваряха. Стана малка патаклама. С голямо самочувствие са.
144
2
 
29
 
! Отговори
Не мога са повярвам преди 9 месеца
Че Африка започва да се еманципира от колониалният си статус и да става независима, а България и Европа циментират статуса си на Американски колонии!!
143
23
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 9 месеца
Россия нали не била империя и не искала колонии, какво прави в Африка тогава?
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Никакво злато...След като си толкова убеден защо не ти се хваща минуса от мен.
141
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И мен ме кефят африканците не са супер умни, но, ако ги насочиш в правилната посока и им плащаш досойно ще се получат нещата. В бизнеса и човешките отношение всичко трябва да е точно, да може да имаш възможност да се възползваш от незнаещият, но в дългосрочен план това е вредно.