Половината украинци са готови на преговори с Москва в името на мира

Едва 12% е реалната подкрепа на войната в Русия
6 дек 2023 19:10, Нели Христова
394
Половината украинци са готови на преговори с Москва в името на мира
Снимка: БГНЕС

Подкрепата сред украинците за споразумение чрез преговори за прекратяване на войната, започната от Русия, се е увеличила през последните девет месеца. Сега близо половината от населението е готово на отстъпки в името на мира.

Докато войната продължава вече втора зимата на фона на големи загуби и от двете страни, все още няма признаци, че украинският президент Володимир Зеленски и руският му колега Владимир Путин ще започнат преговори за спиране или прекратяване на войната.

Зеленски многократно е заявявал, че сред военните цели на Киев е връщането на окупираната от Русия територия в района на Донбас и Крим.

Въпреки това проучване на украинската социологическа фирма Rating, което беше широко отразено в медиите както в Русия, така и в Украйна, показа, че хората в Украйна са по-отворени за преговори, отколкото бяха през февруари.

Проучването установи, че през ноември 44% от анкетираните смятат, че е необходимо "да се търсят компромисни решения в преговорите с участието на други страни", според превод на украински.

Тази цифра е нараснала от 35% през февруари - една година след началото на пълномащабното нахлуване, според графиката на проучването, озаглавено "Какъв според вас е истинският начин за прекратяване на войната?"

Процентът беше 35 на сто и през юли 2023 г., един месец след като Украйна започна контранастъплението си, целящо да си върне окупираната от Русия територия.

Докато цифрата от 44% от миналия месец бележи лек спад от 48 процента от анкетираните през септември, които вярваха в преговорите, делът на украинците, подкрепящи битките, докато окупираните от Русия територии не бъдат освободени, е намалял през тази година.

През февруари 60% от анкетираните казаха, че боевете трябва да продължат "докато всички територии бъдат освободени", но това намаля до 48% миналия месец. Украинският информационен бюлетин Страна отбеляза, че има повече поддръжници на компромиса сред по-младите украинци на възраст 18-35 години (45%) и в източната част на страната (51%).

Междувременно подкрепата за продължаване на войната се наблюдава в по-възрастната група (36-50 години) и в западната част на страната по 50%

"Комерсант" беше сред руските издания, които докладваха констатациите, които формулираха като заключение, че 48% от украинците "са за отказ от преговори с Русия и продължаване на военните действия, докато всички територии не бъдат върнати".

"Украинците са почти еднакво разделени по въпроса как да се сложи край на военния конфликт с Русия", пиие "Комерсант", отбелязвайки, че 44% "са за прекратяване на военните действия".

През ноември Bloomberg съобщи за анкета на компанията Russian Field, според която почти половината (48%) от руснаците искат Путин да започне преговори за прекратяване на войната, за първи път тези, които искат преговори, надминаха тези, които искат да продължат да се бият. Те наброяват 39%.

Независимата руска изследователска група Chronicles установи, че истинската подкрепа за войната сред руснаците е само 12%, в сравнение с 22% през февруари, тъй като мнозина са усетили отрицателните икономически ефекти от войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 318 Украйна е поредната загубила война страна. Нищо славно, нищо героично. Хиляди, стотици хиляди гният в земята от глупостта и грешната преценка на шепа политици. Това е реалността, другото са приказки от 1001 нощи.
224
2
 
7
 
! Отговори
манипулатор преди 5 месеца
Превод за либералните отпадаци. 12 % е подкрепата на Зелю, тоест както едни 8-9 % макс без ала-бала в една друга поробена държава...
223
2
 
6
 
! Отговори
хаха преди 5 месеца
И другата половина да са готови, пак не зависи от тях. Важно е какво ще решат господарите им, ония от Посолството, като при нас.
222
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никакви преговори с хохли.
221
1
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 5 месеца
- Е-е, как?! САЩ "братски" ще ги "подкрепят" - до последния останал жив украинец...
220
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 306 Май е разбил хастара на рублофилията, защото само овонява навсякъде
219
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путин игра ли танца със саби, като Боко?
218
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Алфа нонстоп върти руски филми! Много хубави! Вижте как живеят!
217
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой е гледал посрещането на Путин? Сложиха ли му ***?
216
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 297 Ето затова ви харесвам русофилите, колкото и да ви мла ти живота и да ви поднася разочарование след разочарование и провал след провал, винаги продължавате да фантазирате :) Маладци, все така :)
215
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
СССР снабдяваше Виетнам с оръжия, боеприпаси, военни специалисти, продоволствия, обурдване, военна техника и всичко, както сега САЩ и ЕС с Украйна. И Виетнам победи САЩ. А какво става с контранастъплението? Победихме ли вече Русия?
214
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия го удари на просия!
213
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия вече имаше 4 договора за уреждане на отношенията с Украйна, при Янукович, Минск 1 и Минск 2, споразуменията от Истанбул 2022 когато Русия за няколко дни превзе Киев. Нито един от тези договори не беше спазен от Украйна. Русия ще реши едностранно каква територия да остане от Украйана и как ще се развива бъдещето на тази територия.
212
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен "Русофилите миришат на мyхъл" пред компютъра ти мирише само на некъпано Нещо, тоест на теб.
211
5
 
8
 
! Отговори
абсолютни дебили преди 5 месеца
"Руснаците бяха готови да сложат край на конфликта, ако вземем неутралитет като Финландия и поемем ангажимент, че няма да се присъединим към НАТО. Когато се върнахме от Истанбул, Борис Джонсън дойде в Киев и каза: "Няма да подписваме нищо с тях, нека просто да се бием". Някакъв чужденец им казал да се бият. И като се бихте - какво стана бе?
210
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Здравейте пичове. Как сте? Добре ли сте? Путин отчаян ли е? Гледа ли тъжно и унило седнал наведено в бункера?
209
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До генерал смърт Има хора, които без руски фейкове не могат да си представят живота. Буквално ежедневието им е зле, ако не издумкат някой руски фейк.
208
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички на Запад разбраха че Украйна губи войната,само бг промитите от укропропаганда мозъци продължават да мърморят че Русия ще загуби.Абе вече стана ясно че даже укрите в Украйна не се надяват на победа.
207
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Байдън и Щайнмайер ги третираха много нетипично при исляма, особено Щайнмайер които се оглеждаше като *** от изхога на самолета в Катар, където никой не дойде да го посрещне при исляма.
206
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вече и на новородените бебета в кувьозите на родилния дом, и дори на неродените в утробите на майките, и даже на сперматозоидите които току що се изпразнили стана ясно, че агресора Путин който нападна без причина невинната мирна Украйна няма никакъв шанс да победи Украйна и НАТО.