Шойгу: Русия превзе 5 пъти повече територия в Украйна от Луганск и Донецк

5 млн. души е новото население на страната
20 дек 2023 18:00, Петър Бойчев
298
Шойгу: Русия превзе 5 пъти повече територия в Украйна от Луганск и Донецк
Снимка БГНЕС

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу отчете като голяма победа руската инвазия в Украйна в специален доклад за Въоръжените сили, цитиран от ТАСС.

Армията на Руската Федерация е превзела пет пъти повече територия в Украйна, отколкото са заемали т. нар. "Донецка и Луганска народни републики" преди "специалната военна операция", започнала на 24 февруари 2022 година, посочи Шойгу, съобщи и РИА "Новости".

Според данните на Шойгу, след анексията на украински територии в състава на Руската Федерация са влезли четири нови административни области с обща площ 83 хиляди квадратни километра и население от около 5 милиона души.

Министърът посочи още, че в резултат от военната интервенция Азовско море е станало вътрешно за Русия. Там е създаден нов военноморски район.

Шойгу изтъкна и възстановяването на железопътната връзка между Русия и Донбас, както и на сухопътния коридор с Крим, където вече минават влакове и се движат автомобили.

Според Шойгу руската армия е най-подготвената и боеспособна в света. "Днес руската армия е най-обучената и боеспособна в света, разполагаща с модерни оръжия, тествани в бойни условия", заяви министърът и уточни, че повече от 650 хиляди руски военнослужещи са получили боен опит в Украйна. "Приоритетни задачи за следващата година: продължаване на специалната военна операция до пълното изпълнение на задачите, поставени от Върховния главнокомандващ", подчерта Шойгу.

След това той обяви загубите на Украйна във войната. Над 383 хиляди убити и ранени военни - или повече от половината от цялата украинска армия, която заедно с резервистите в момента има около 700 хиляди военнослужещи. Унищожени повече от 14 хиляди танка, бойни превозни средства на пехотата и бронетранспортьори, свалени 553 самолета, 259 хеликоптера. Също така Шойгу отчете провала на украинското контранастъпление.

Той обяви, че има значителен приток на доброволци в руската армия. "Всеки ден повече от 1500 души кандидатстват за военна служба. Само тази година са наети около 490 хиляди военнослужещи по договор и доброволци. Освен това повече от четири хиляди руски студенти доброволно взеха академичен отпуск и изпълняват бойни задачи", каза Шойгу.

Министърът обяви и каква военна техника според него е получила Украйна от Запада:

-  5220 танка, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, 28 самолета, 87 хеликоптера, 23 хиляди дрона, над 1300 артилерийски системи, както и 2 650 000 снаряда.

"Военният персонал на НАТО контролира пряко системите за противовъздушна отбрана, оперативно-тактическите ракети и реактивните системи за залпов огън. При подготовката на удари с тези средства ние записваме американска, полска и британска реч в радиоприхващания", обяви също Шойгу.

По думите на Шойгу руският военно-промишлен комплекс е увеличил производството на танкове 5,6 пъти, бойни машини на пехотата - 3,6 пъти, бронетранспортьори - 3,5 пъти, безпилотни летателни апарати - 16,8 пъти, артилерийски боеприпаси със 17,5 пъти, а конструкторите създават нови оръжия за армията за четири до седем месеца вместо за пет до осем години при нормални условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин нападна Украйна а украинците се защитават,България ако нападат разбира се и ние ще защитаваме родината си.
223
1
 
2
 
! Отговори
Ваш приятел преди 4 месеца
52 или 62 държави и то най-силните в света както сами признават подаряват най-модерните оръжия на Украйна. Две години 62 държави не могат да направят нито офанзива нито "контраофанзива" Що правим бре. Че некой може ли да повярва на глупостите които говорят, че "жертвата" която хранят всеки ден с илюзии ще победи "агресора" Хеиииииийййййййййййййййй Опомнете се. Що млади хора загиват. Спрете иначе агресора ще ви смаже един ден всички на куп.
222
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Жената с инициали В. В. заяви, че е загубила сина си и като родител, надживял детето си, не желае още украинци и руснаци да преживеят това. Според нея огромна част от украинските семейства вече са загубили някого във войната или имат ранен.Според двамата, чужди сили се възползват от братоубийствената война, която няма никакъв смисъл и не може да доведе до нищо нито за украинците, нито за руснаците.
221
2
 
3
 
! Отговори
хахах преди 4 месеца
шойги сам се издава колко са им загубите 500к жива сила и хиляди танкове и друга техника
220
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вярва,ли си
219
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Половин милион крепостни само тази година се записали за 2 бона заплата срещу живота си.Оскотял блатен планктон.
218
2
 
7
 
! Отговори
Руската армия преди 4 месеца
Ред буряти,два чечени,три реда пандизчии.Главнокомандващ монгол.
217
2
 
2
 
! Отговори
Весел Патиланец преди 4 месеца
Ще, ще, ще, загуби, загуби загуби - абе те не Асвобождаваха ли тези региони? Какви загуби, какви войници с боен опит?Няма снакции, няма денги - териториите са 1/5 на обявените, понеже държат много малка част от тях!За вътрешна употреба в чукотка става - те така или иначе вече говорят китайски!
216
3
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 месеца
Злоупотребата с водка не прощава. Нали уж се бориха за денацификация, а се оказа че прибавяли територии... ? Да му мисли Варна, че и Черно море са го заплюли за вътрешно. А защо нищо не споменава за загубите на руската армия? Или вероятно няма такива! Състезават себс двойника на мъртвия Путин, кой лъже повече!
215
4
 
5
 
! Отговори
wqer преди 4 месеца
Никой не е казвал че войната ще е 3 дена ! Дай поне един пример, където Путин или някой от командния състав го казва !!!! Подобно нещо беше казано от блогер забележи :)
214
6
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 4 месеца
До Poutine 229 Три дневната военна операция се превърна в две годишна из-ла-га-ция. И въздушно космическите сили не помогнаха.И тази пр-и-мит-ивн-а нация имат претенции да заемат мястото на САЩ ката световен хегемон.
213
10
 
6
 
! Отговори
Разбрахме преди 4 месеца
За загубите на Украинската армия. А загубите на Руската армия? Или тя няма загуби другарю Шойгу? на такъв цирк могат да повярват само най-отявлените ***!
212
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще ме скъса. Украйна имаше 121 самолета преди войната, но те са свалили 553. Сигурно броят и техните паднали
211
5
 
11
 
! Отговори
Жирик преди 4 месеца
Каза ОСВОБОДИ ,а не превзели.Краварска подлого като дойдат фесовете пак ще гледаш с насълзени очи и пръсната дюза и ще молиш за помощ.
210
12
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Баси... Говори като европейски комисар. Успехи, успехи, успехи... А гащите съдрани.
209
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тцъ тцъ тцъ радващите се на "русифилски вой" пак са се разврещели неистово както всеки ден. Да се чудиш защо така са неспокойни въпреки демократичните победи.
208
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Горбачов им даде свобода, но те не знаеха какво да правят с нея. Роба си е роб до гроб. Да ви е честит президента Владимир Важайнин.
207
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо не се сгънаха малко докато дойде някой нов Елцин? Щяха да спасят към 1 млн човека! Украинските политици не можаха да приемат че трябва да си ходят!
206
12
 
9
 
! Отговори
Poutine преди 4 месеца
А какво става със "специалната 3-дневна операция" ?
205
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еленовъдът е изтрещял нацяло... То цялото НАТО няма толкова оръжие което той твърди, че са унищожили в Украйна... Ха-ха-ха! Типичен, патологичен лъжец...