Шойгу: Русия превзе 5 пъти повече територия в Украйна от Луганск и Донецк

5 млн. души е новото население на страната
20 дек 2023 18:00, Петър Бойчев
298
Шойгу: Русия превзе 5 пъти повече територия в Украйна от Луганск и Донецк
Снимка БГНЕС

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу отчете като голяма победа руската инвазия в Украйна в специален доклад за Въоръжените сили, цитиран от ТАСС.

Армията на Руската Федерация е превзела пет пъти повече територия в Украйна, отколкото са заемали т. нар. "Донецка и Луганска народни републики" преди "специалната военна операция", започнала на 24 февруари 2022 година, посочи Шойгу, съобщи и РИА "Новости".

Според данните на Шойгу, след анексията на украински територии в състава на Руската Федерация са влезли четири нови административни области с обща площ 83 хиляди квадратни километра и население от около 5 милиона души.

Министърът посочи още, че в резултат от военната интервенция Азовско море е станало вътрешно за Русия. Там е създаден нов военноморски район.

Шойгу изтъкна и възстановяването на железопътната връзка между Русия и Донбас, както и на сухопътния коридор с Крим, където вече минават влакове и се движат автомобили.

Според Шойгу руската армия е най-подготвената и боеспособна в света. "Днес руската армия е най-обучената и боеспособна в света, разполагаща с модерни оръжия, тествани в бойни условия", заяви министърът и уточни, че повече от 650 хиляди руски военнослужещи са получили боен опит в Украйна. "Приоритетни задачи за следващата година: продължаване на специалната военна операция до пълното изпълнение на задачите, поставени от Върховния главнокомандващ", подчерта Шойгу.

След това той обяви загубите на Украйна във войната. Над 383 хиляди убити и ранени военни - или повече от половината от цялата украинска армия, която заедно с резервистите в момента има около 700 хиляди военнослужещи. Унищожени повече от 14 хиляди танка, бойни превозни средства на пехотата и бронетранспортьори, свалени 553 самолета, 259 хеликоптера. Също така Шойгу отчете провала на украинското контранастъпление.

Той обяви, че има значителен приток на доброволци в руската армия. "Всеки ден повече от 1500 души кандидатстват за военна служба. Само тази година са наети около 490 хиляди военнослужещи по договор и доброволци. Освен това повече от четири хиляди руски студенти доброволно взеха академичен отпуск и изпълняват бойни задачи", каза Шойгу.

Министърът обяви и каква военна техника според него е получила Украйна от Запада:

-  5220 танка, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, 28 самолета, 87 хеликоптера, 23 хиляди дрона, над 1300 артилерийски системи, както и 2 650 000 снаряда.

"Военният персонал на НАТО контролира пряко системите за противовъздушна отбрана, оперативно-тактическите ракети и реактивните системи за залпов огън. При подготовката на удари с тези средства ние записваме американска, полска и британска реч в радиоприхващания", обяви също Шойгу.

По думите на Шойгу руският военно-промишлен комплекс е увеличил производството на танкове 5,6 пъти, бойни машини на пехотата - 3,6 пъти, бронетранспортьори - 3,5 пъти, безпилотни летателни апарати - 16,8 пъти, артилерийски боеприпаси със 17,5 пъти, а конструкторите създават нови оръжия за армията за четири до седем месеца вместо за пет до осем години при нормални условия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
6
 
12
 
! Отговори
Абе той преди 4 месеца
Хитлер пък беше превзел многократно повече !
202
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
To това беше целта! Да се завладяват територии! Само най-наивните хора се хванаха на въдицата, че уж украинците били правили някакви лоши неща на някакви хора там на изток. Нищо подобно!
201
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когато събудиш спяща мечка или бягай или...я замеряй с екстременти,каквито ще има под теб със сигурност.Това е горчивия урок от тази простотия,на гърба на славянските народи!
200
5
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 месеца
А какво стана с ЛНР и ДНР? Тях доброволно ли ги превзеха?
199
9
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 4 месеца
Убийци и агресори,мародери и фашисти с това се хвалят ! Пфу ! Отврат !
198
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Според доклада на министерството на отбраната на Естония, Украйна трябва да убива поне по 50,000 руски войници на всеки 6 месеца и ще спечели войната през 2026. Засега украинците се справят доста добре с тази цифра, така че, нещата вървят по план.
197
19
 
8
 
! Отговори
Sina преди 4 месеца
Браво! Русия пак ще ни освободи от ППиДБ, герп и дпс! Успех!
196
2
 
1
 
! Отговори
17 век преди 4 месеца
.....превзела пет пъти повече територия в Украйна....
195
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Този ли е следващия Шогун?
194
4
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Дядото на Шойгу е бил шаман на племето, думкал е дайре и кадил с разни смрадлики. Когато идват на власт болшевиките, вербуват го, понеже е бил един вид инфлуенсър и за отплата пращат сина му да се учи в москва. Там на дивака Кужугет му зачисляват една рускина и така се пръква Сергей Кужугетович Шойгу. Като син на номенклатурчик е скатал казармата. И понеже е по-зле във воениите дела от Путин, онзи го прави военен министър - за да не го засенчва.
193
6
 
19
 
! Отговори
ахахахха преди 4 месеца
тия не им трябва комици, смееех смееех, реално руската армия е пред разруха не постигнаха нищо от плануваното и в момента на практика нямат армия а затворници и новобранци със стара техника, всичко друго е избито и унищожено, териториите на които са се окопали са все още окупирани единствено поради минните полета и липдата на нормална авияция срещи тях, срам и позор за агресора, слава и чест за отбраната и защитниците на украйна
192
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами те руснаците се стремяха да завземат само територии заселени с руснаци само.Като ЛНР и ДНР! И не са се стремели да завземат " цяла Европа" както ги набеждаваше ЕС и САЩ! Но понеже Контранастъплението на Украйна се оказа Пунта Мара.Явно са решили да има Буферна зона около тези територии! Така че е нормално мисля!
191
13
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 4 месеца
Почти една България -80% ,а БВП им ще бъде колкото 2 България!
190
1
 
1
 
! Отговори
Фитьо преди 4 месеца
Калъфа не,а К.а.л.у.г.а,но без точки не се изписва.Що за техника?
189
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само евродупници, да не построите след 4 години - 3 пъти по-голям паметник на Руската армия.
188
9
 
4
 
! Отговори
Фитьо преди 4 месеца
Все пак от Киев могат да сключат мир при запазване на статуквото.На Наполеон му е бил отказан мир.Бил е в капан в Москва,на юг двойно по-силна руска армия стои между него и топлата и неразривна от войната Калъфа.Да тръгне срещу царя към Петербург не става -,600 км са и руската армия зад гърба му.Е тръгва на юг,но е спрян и се измъква край Вилно с 9000 от 600000 пет месеца след влизането си в Русия на 24 юни 1812.Да правят каквото щат,все пак Байдън е зад тях,но едва ли му дреме на Путин от него.
187
0
 
0
 
! Отговори
? преди 4 месеца
И над 16 хиляди деца и над 20 000 жени а е освобождават ги здраво.
186
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна напредва назадзе. Факт.
185
6
 
9
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Честно казано руснак вече звучи по грозно от ***..
184
3
 
11
 
! Отговори
Димо преди 4 месеца
И над 300 000 са получили такъв опит, че никога няма да се върнат.