Столтенберг към Европа: Увеличете производството на оръжия, за да подкрепяте Украйна

НАТО не търси война с Русия, но трябва да се подготвим за евентуални десетилетия на конфронтация
10 фев 2024 09:39, Елка Василева
529
Столтенберг към Европа: Увеличете производството на оръжия, за да подкрепяте Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Европа да увеличи производството на оръжия, за да подкрепи Украйна и да предотврати "потенциални десетилетия на конфронтация" с Москва. Столтенберг изложи аргументите си в интервю, публикувано от германските медии, предаде БНР.

Още по темата
Преди ключовата среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел и втората годишнина от руско-украинската война Йенс Столтенберг настоя, че "трябва да възстановим и разширим нашата индустриална база по-бързо, да увеличим доставките за Украйна и да попълним собствените си запаси". Коментарът на Столтенберг пред германския вестник „Велт ам Зонтаг“ идват на фона на нарастващите молби за снаряди, боеприпаси и друга военна помощ от Украйна, докато сраженията й с руските сили навлизат вече в третата си година.

Западните лидери също призоваха за по-голяма помощ. Канцлерът на Германия Олаф Шолц и президентът Джо Байдън призоваха американските законодатели да одобрят дълго отлагания пакет от военна помощ за Украйна, като предупредиха, че Киев не може да удържи нахлуването на Русия без него. Столтенберг заяви, че "няма непосредствена военна заплаха срещу който и да е съюзник, но в същото време чуваме редовни заплахи от Кремъл срещу страните от НАТО".

Инвазията на Русия в Украйна от близо две години показа, че "мирът в Европа не може да се приема за даденост", каза ръководителят на НАТО и подчерта важността на защитата на страните в алианса. "Докато инвестираме в нашата сигурност и сме единни, ще продължим да възпираме всякаква агресия“, каза той. "НАТО не търси война с Русия, но ние трябва да се подготвим за евентуални десетилетия на конфронтация. Ние следим отблизо какво прави Русия и увеличихме присъствието си в източната част на алианса", добави Столтенберг.

По думите му, "ако Путин победи в Украйна, няма гаранция, че руската агресия няма да се разпространи още повече. Така че подкрепата за Украйна сега и инвестирането в собствените способности на НАТО е нашата най-добра защита".

Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат в Брюксел на 15 февруари, една седмица преди втората годишнина от началото на руската офанзива в Украйна. Среща на контактната група по отбраната на Украйна ще бъде ключова част от преговорите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


529
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
435
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Папърдакът да си взема черен чувал и да отива да се демилитаризира , а да не не ни дава акъл
434
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
купете си мозъци на базара....
433
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
лош тпя путин не могат да го обработят както кадафи и садам с измислени предлози за нахлуване защото ще здът дебелиа и сега са ярнали всичките измити мозъчета от ежропа срещу него- ами пратете американци срещу него де -ама не ви стиска-нещастните укри сега ще умират и ще плащат за глупоста си да са американски съюзници
432
1
 
2
 
! Отговори
Чери00 преди 2 месеца
До Знае се Така миослиш ти, но не си прав! И добре че така става! ТРУДНО Е ДА СЕ ОТКАЖЕШ ОТ НАСТОЯЩАТА ИСТИНА, НО ТОВАЕ ПОЛОЖЕНИЕТО!
431
1
 
9
 
! Отговори
Чери00 преди 2 месеца
И Америка и Европа збъркаха с Русия и това недоимаче Украйна и затова се гърчат и чудят кво да правчт! Но изборите идват и тези загубеняци които съсипват света ще разберат дали кон боб яде! Ами не стана квот бяха намислели и сега се чудят кво да правят!
430
8
 
6
 
! Отговори
Знае се преди 2 месеца
Такер е фурнаджийска лопата, беше с демократичната партия до 2020 и после реши да скочи при републиканаците. Миналата година го изритаха от фокс нюз и сега се чуди как да направи по някой долар.
429
16
 
3
 
! Отговори
путьо късия преди 2 месеца
стана най гледания диктатор в пародично интервю с човешкотоНедоразумение тъкър, изритан като НЕНУЖЕН от fox news.
428
21
 
4
 
! Отговори
До СВОЙ преди 2 месеца
Точно за това милиони са го гледали, да видят отново че този паталогичен лъжец трябва да се премахне. Два часа лъжи и изопачаване на история и факти показаха че е невнимяем диктатор който живее на друга планета.
427
3
 
28
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 месеца
Либералчета,интервюто на Тъкър Карлсън с Путин е най-гледаното интервю в историята.Но това едва ли ще предизвика някакъв импулс в гладките ви мозъчета.Голям вой от колективният запад.
426
3
 
23
 
! Отговори
СВОЙ преди 2 месеца
Столтенберг на скамейката на новият Нюрнбергски процес заедно с половинметровият клоун президент на така наречената държава Украйна.
425
24
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 месеца
Милиони гледаха интервюто и не се спират да се смеят на късокракия кремълски плъх. Наговори тон глупости и се опита за сетен път да изопачи историята. Той си мисли че тези лъжи които минават при блатняшките алкохолици ще се приеамат в цивилизованият свят.Само жалки русофили може да се омайват от тази пародия.
424
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво става с Авдиивка? Преди седмица Путин се похвали, че до две седмици щял да превземе крепостта. Като Бахмут - ще го драпат 10 месеца тоя малък град сигурно.
423
19
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Червените близачи чули недочули, гледали недогледали, траят си за интервюто на Путин. Два часа и седем минути ръси бисери от руския мир завалията, Тъкър се опита няколко пъти да го прекъсне и да му зададе конкретни въпроси, оня се цупи. Руските бот ферми помпаха новината за интервюто а сега мълчат ли мълчат - бързо някоя друга новина да се каже и замаже!
422
16
 
4
 
! Отговори
Та както казах преди 2 месеца
когато и да убиеш руски агресор и русофил е все късно, но необходимо.
421
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ба си дрънканиците. Тоя да гледа интервюто с Путин.
420
2
 
22
 
! Отговори
неразбрал преди 2 месеца
Този чичак защо не уточни кой ще плаща сметката на укрофашагите?Защото всеки еврочичак дава заповеди , ама никой не иска да бръкне в джоба.На кого в Европа въобще му пука за подлите фашисти от Окрайна?До кога ще издържаме дезертьорите на Зельо ,които съсипват страната ни и не спазват никакви закони и правила?
419
1
 
17
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
До Кравар Евроатлантик-Краваря си остава кравар, а другото е за благозвучие.Макар че понятие "евроатлантик" не съществува.Това е вид безполово същество ,без ориентация и занимание...
418
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евро-либерастите в БГ издишат. Споко, скоро идва и техния ред. Време е за народен съд!
417
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей, ся, Столтенберг, по-чва-ме!
416
1
 
16
 
! Отговори
BGexit преди 2 месеца
От членството в ЕС и НАТО загубихме милиарди, унищожихме икономиката и армията си, a ползата - жълтoпаветниците пътуват без визи.