Столтенберг към Европа: Увеличете производството на оръжия, за да подкрепяте Украйна

НАТО не търси война с Русия, но трябва да се подготвим за евентуални десетилетия на конфронтация
10 фев 2024 09:39, Елка Василева
529
Столтенберг към Европа: Увеличете производството на оръжия, за да подкрепяте Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Европа да увеличи производството на оръжия, за да подкрепи Украйна и да предотврати "потенциални десетилетия на конфронтация" с Москва. Столтенберг изложи аргументите си в интервю, публикувано от германските медии, предаде БНР.

Още по темата
Преди ключовата среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел и втората годишнина от руско-украинската война Йенс Столтенберг настоя, че "трябва да възстановим и разширим нашата индустриална база по-бързо, да увеличим доставките за Украйна и да попълним собствените си запаси". Коментарът на Столтенберг пред германския вестник „Велт ам Зонтаг“ идват на фона на нарастващите молби за снаряди, боеприпаси и друга военна помощ от Украйна, докато сраженията й с руските сили навлизат вече в третата си година.

Западните лидери също призоваха за по-голяма помощ. Канцлерът на Германия Олаф Шолц и президентът Джо Байдън призоваха американските законодатели да одобрят дълго отлагания пакет от военна помощ за Украйна, като предупредиха, че Киев не може да удържи нахлуването на Русия без него. Столтенберг заяви, че "няма непосредствена военна заплаха срещу който и да е съюзник, но в същото време чуваме редовни заплахи от Кремъл срещу страните от НАТО".

Инвазията на Русия в Украйна от близо две години показа, че "мирът в Европа не може да се приема за даденост", каза ръководителят на НАТО и подчерта важността на защитата на страните в алианса. "Докато инвестираме в нашата сигурност и сме единни, ще продължим да възпираме всякаква агресия“, каза той. "НАТО не търси война с Русия, но ние трябва да се подготвим за евентуални десетилетия на конфронтация. Ние следим отблизо какво прави Русия и увеличихме присъствието си в източната част на алианса", добави Столтенберг.

По думите му, "ако Путин победи в Украйна, няма гаранция, че руската агресия няма да се разпространи още повече. Така че подкрепата за Украйна сега и инвестирането в собствените способности на НАТО е нашата най-добра защита".

Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат в Брюксел на 15 февруари, една седмица преди втората годишнина от началото на руската офанзива в Украйна. Среща на контактната група по отбраната на Украйна ще бъде ключова част от преговорите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


529
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
415
4
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
До 426 Смешно е да ми казваш аз да се ограмотя при положение че не си прочел две книги през живота си, ако е живот твоето де. С опити за детски обиди само демонстрираш колко те е възпитавала ***, ама то в руския мир така пише - атаките да са ад хоминем, че опорките се счупиха като клечки за зъби в менгеме. Путин да не беше си отварял устата пред Карлсън, а?
414
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колкото повече оръжия отиват във фашистката дупка Уссрайна , толкова повече бандеровци ще гушнат букетчето.А разходите ще останат за глупците ,които ще чакат от укропите да си върнат дълговете.Което никога няма да се случи.Просто Уссрайнината ще бъде изтрита.
413
1
 
4
 
! Отговори
2 преди 3 месеца
До Кравар Евроатлантик-Джендий ,и старите и новите блокове са построени от руснаците!Укрофашагите живеят на гърба на безполовия ЕС и нищо никога не са построили.Както и ти Джендий Еврокраварский.Вместо да дремеш от сутрин до вечер и да пишеш простотии ,вземи поне се ограмоти!Пробвай да прочетеш първата си книга.Трудно е ,но все нещо може да влезе в кухата еврокраварска лей.ка.
412
9
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Истината (не руската "истина") за Мариупол може да видите в Телеграм канала @bozhejakekonchene - новите руски блокове са в покрайнините на града, ниски - триетажни за да спестят от асансьор, пада мазилка, напукани стени, входната врата не може да се отвори до края. Калпава руска работа. А зад тях стоят 9 етажните стари блокове на Мариупол, овъглени от пожари, с разбити стъкла, още непочистени от руските окупатори. Не вярвайте на мен ами гледайте руския телеграм, хората си качват клипчетата.
411
1
 
3
 
! Отговори
чичка преди 3 месеца
БОЛЕН МОЗЪК . Ходи в лудница.
410
1
 
13
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 месеца
Вместо да призовава, да заминава на фронта. На украинците им трябват хора- ето, нашите евроатлантици, славоукраинстващи по форумтие, да нарамват бохчите и на фронта да борят Путин и да пазят евроатлантизма.
409
2
 
12
 
! Отговори
ФАКТ! преди 3 месеца
НАТО не търси война - само си проси боя!
408
2
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРСКАТА ДАЛАВЕРА преди 3 месеца
Призвеждаме снаряди с обеднен уран за укрите, подаряваме ракети и бтри. Даваме пари. Плащаме за издръжката на укрите в Бг. И накрая плащаме заемите и лихвите по тях, които укрите за взели за водене на войната и за заплати и пенсии. Егати готиното правителство. А и реакторите им даваме на безценица, а заемът за реакторите пак ние ще плащаме барабар с лихвите.
407
1
 
3
 
! Отговори
Олекзандър преди 3 месеца
Невски за теб, шведска ....о!
406
0
 
2
 
! Отговори
ROM преди 3 месеца
ha,ha ha,
405
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който сее ветрове, жъне бури! Този тарикат от снимката знае ли го?
404
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Все воюют со всеми. Никто не воюют с США. США продают оружие."
403
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен русофил преди 3 месеца
Всъщност наричам западняците кравари , защото нас , копейките , освен да ни пасат за друго не ставаме.
402
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Европа трябва по-малко да яде и повече да се въоръжава.
401
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какъв си ти бе, злобен неонацист, приличате си като две капки вода с нашия Тагаренко, злобни стиснати устнички, стъклен безизразен поглед и една мантра - Украйна. Няма за ви се получи зомбирани неонацисти. А сега ме изтрийте!!
400
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен русофил преди 3 месеца
Растат ми гърди. Вече са по големи от на сестра ми и майка ми. Сорос и 5жито са виновни.
399
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този безполов индивид трябва да си припомни какви са целите на алианса- самозащита, а не въоръжаване на трети страни в конфликт, който не засяга НАТО.
398
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не спирайте украинците на украинската граница, пускайте ги да бягат, за да си спасят живота, не ви останаха хора, пускайте ги да бягат!
397
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 398. Ще получим нещо дрънки. Не съм чул украинците да дават пари за снарядите. Ние ги плащаме от джоба си и ги подаряваме . Да си чул нещо от отпуснатите от Европа пари за украинците да е влезли в нашата хазна.
396
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 400. Чудя се ако вземем да се държим лошо и избираме българските турци как би реагирал нашата съседка.