Столтенберг към Европа: Увеличете производството на оръжия, за да подкрепяте Украйна

НАТО не търси война с Русия, но трябва да се подготвим за евентуални десетилетия на конфронтация
10 фев 2024 09:39, Елка Василева
529
Столтенберг към Европа: Увеличете производството на оръжия, за да подкрепяте Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Европа да увеличи производството на оръжия, за да подкрепи Украйна и да предотврати "потенциални десетилетия на конфронтация" с Москва. Столтенберг изложи аргументите си в интервю, публикувано от германските медии, предаде БНР.

Още по темата
Преди ключовата среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел и втората годишнина от руско-украинската война Йенс Столтенберг настоя, че "трябва да възстановим и разширим нашата индустриална база по-бързо, да увеличим доставките за Украйна и да попълним собствените си запаси". Коментарът на Столтенберг пред германския вестник „Велт ам Зонтаг“ идват на фона на нарастващите молби за снаряди, боеприпаси и друга военна помощ от Украйна, докато сраженията й с руските сили навлизат вече в третата си година.

Западните лидери също призоваха за по-голяма помощ. Канцлерът на Германия Олаф Шолц и президентът Джо Байдън призоваха американските законодатели да одобрят дълго отлагания пакет от военна помощ за Украйна, като предупредиха, че Киев не може да удържи нахлуването на Русия без него. Столтенберг заяви, че "няма непосредствена военна заплаха срещу който и да е съюзник, но в същото време чуваме редовни заплахи от Кремъл срещу страните от НАТО".

Инвазията на Русия в Украйна от близо две години показа, че "мирът в Европа не може да се приема за даденост", каза ръководителят на НАТО и подчерта важността на защитата на страните в алианса. "Докато инвестираме в нашата сигурност и сме единни, ще продължим да възпираме всякаква агресия“, каза той. "НАТО не търси война с Русия, но ние трябва да се подготвим за евентуални десетилетия на конфронтация. Ние следим отблизо какво прави Русия и увеличихме присъствието си в източната част на алианса", добави Столтенберг.

По думите му, "ако Путин победи в Украйна, няма гаранция, че руската агресия няма да се разпространи още повече. Така че подкрепата за Украйна сега и инвестирането в собствените способности на НАТО е нашата най-добра защита".

Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат в Брюксел на 15 февруари, една седмица преди втората годишнина от началото на руската офанзива в Украйна. Среща на контактната група по отбраната на Украйна ще бъде ключова част от преговорите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


529
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинците са на превършване ,скоро ще събират украинките от витрините в Амстердам и украинчетата от дестските градини да държат фронтовата линия
354
23
 
3
 
! Отговори
ПутлерКапут преди 3 месеца
Прав е човека, сега е момента да отстраним раковото образование наречено Россия. Ако Украйна падне следващите са Молдова. И тогава нашите майцепродавци като Копейкин и другата русофилскасмрад ще се опитат да вземат властта със сила.
353
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя ако не е педофилл пък на ,само като му видя физиономията
352
2
 
5
 
! Отговори
Да 353 преди 3 месеца
Прав си че комунистите отговорни за най мащабната цензура от всички комунисти по света заслужават съдбата на Хитлер и Русия ще ги накаже подобаващо !
351
0
 
6
 
! Отговори
Локхийд Мартин преди 3 месеца
Хареса това !
350
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И този вреден за цяла Европа цирей Украйна, трябва да бъде премахнат и да се върне в Русия, а Зеленски да не блокира пътищата между ЕС и Русия за търговия!
349
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво. Точно така. Комунистите не трябва да се пускат втори път в Европа. Краят им тягбва да бъде като на Хитлер.
348
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато НАТО убива, заплашва или напада руснаци и Русия, де факто напада половин Европа и славяните, на нас руснаците са ни близки и роднини по славянска линия и агресията срещу Русия, никога не би ни харесала! Схващате ли? А вие се опитвате да ни плашите с руснаците, които са ни близки, разбирате ли абсурда на това, което вършите? Някои хора и политици, ви пригласят в русофобията, не защото желаят това, а от страх и защото са принудени да го правят, но не по свое собствено желание!
347
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"НАТО не търси война с Русия - то я води сега.
346
3
 
23
 
! Отговори
паси предателят преди 3 месеца
Ти престъпник долен като Ген. Секретар на най- голямата Легална престъпна организация в историята на човечеството трябва да бъдеш съден и мястото ти е в затвора. Подстрекател, провокатор който иска повече разрушения, кръв, страдания и хиляди инвалиди и напълно разрушена и в развалини страна за да бъде щастлив.
345
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
НАТО, когато убива, заплашва или напада Русия, де факто напада половин Европа и славяните, на нас руснаците са ни близки и роднини по славянска линия и никога агресията срещу Русия, не би ни харесала! Схващате ли? А вие се оптвате да ни плашите с руснаците, които са ни близки, разбирате ли абсурда на това, което вършите? Някои хора и политици, ви пригласят в русофобията, не защото желаят това, а от страх и защото са принудени да го правят, а не по свое желание!
344
1
 
18
 
! Отговори
Аноним преди 3 месеца
Побърканяци! Сега всички европейци ще работим да издържаме Украйна и украинците из Европа!
343
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Подкрепете само с приказки! Фрашкани сте с оръжия за претопявне и не ги давате! Като нашите мигове!
342
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Раша нападна Украйна, Ердоган им е съюзник, което небивалица но русофилите го пренебрегват това нещо, то няма логика в русофилските мозъци :))) Разбирам носталгията по онова време, ама дори по това време, СССР имаше най-лош соц от всичките им сателити, без Румъния и Чаушеску :)))
341
0
 
7
 
! Отговори
ВАШ БОКО преди 3 месеца
язЕ сам нАкоражен пейтрИот.Некой букви ги Нема на клавИатурата,затОва пишЕМ С каквото има.ТоА го познАвам лиЧно и знам че е малко надарен,нали се пак одих у белио дом.По доло сам се писАЛ като Бонго Бонго,е чао.
340
15
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 месеца
Крайно време е ЕС на квотен принцип от всички членки да се праща пушечно месо в подкрепа на Зельо
339
1
 
21
 
! Отговори
Пешо Горския преди 3 месеца
Всичко се сбъдва както е написано -- мирът е война ,лъжата е истина ,свободата е робство .Нека всеки нормален и не мозъчно увреден човек да изгледа интервюто на Путин с Тъкър Карлсън
338
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Писна ни от лъжите и агресията ви! За какво Русия да ни напада? Че ние и половин Европа сме си роднини с руснаците и Русия по славянска линия, ако случайно пристигнат руснаците, най-много, българите да изкупят цветята по пазарите , за да посрещнат руснаците, това ще се случи!
337
0
 
7
 
! Отговори
Теория преди 3 месеца
На практика, запада повече подкрепя Русия!
336
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Бонго Бонго, Нека да направим едно сравнение, колко държави са нападнали първи някого и колко държави са воювали по принуда и не са нападали първи! И да видим резултатите!