Столтенберг към Европа: Увеличете производството на оръжия, за да подкрепяте Украйна

НАТО не търси война с Русия, но трябва да се подготвим за евентуални десетилетия на конфронтация
10 фев 2024 09:39, Елка Василева
529
Столтенберг към Европа: Увеличете производството на оръжия, за да подкрепяте Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Европа да увеличи производството на оръжия, за да подкрепи Украйна и да предотврати "потенциални десетилетия на конфронтация" с Москва. Столтенберг изложи аргументите си в интервю, публикувано от германските медии, предаде БНР.

Още по темата
Преди ключовата среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел и втората годишнина от руско-украинската война Йенс Столтенберг настоя, че "трябва да възстановим и разширим нашата индустриална база по-бързо, да увеличим доставките за Украйна и да попълним собствените си запаси". Коментарът на Столтенберг пред германския вестник „Велт ам Зонтаг“ идват на фона на нарастващите молби за снаряди, боеприпаси и друга военна помощ от Украйна, докато сраженията й с руските сили навлизат вече в третата си година.

Западните лидери също призоваха за по-голяма помощ. Канцлерът на Германия Олаф Шолц и президентът Джо Байдън призоваха американските законодатели да одобрят дълго отлагания пакет от военна помощ за Украйна, като предупредиха, че Киев не може да удържи нахлуването на Русия без него. Столтенберг заяви, че "няма непосредствена военна заплаха срещу който и да е съюзник, но в същото време чуваме редовни заплахи от Кремъл срещу страните от НАТО".

Инвазията на Русия в Украйна от близо две години показа, че "мирът в Европа не може да се приема за даденост", каза ръководителят на НАТО и подчерта важността на защитата на страните в алианса. "Докато инвестираме в нашата сигурност и сме единни, ще продължим да възпираме всякаква агресия“, каза той. "НАТО не търси война с Русия, но ние трябва да се подготвим за евентуални десетилетия на конфронтация. Ние следим отблизо какво прави Русия и увеличихме присъствието си в източната част на алианса", добави Столтенберг.

По думите му, "ако Путин победи в Украйна, няма гаранция, че руската агресия няма да се разпространи още повече. Така че подкрепата за Украйна сега и инвестирането в собствените способности на НАТО е нашата най-добра защита".

Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат в Брюксел на 15 февруари, една седмица преди втората годишнина от началото на руската офанзива в Украйна. Среща на контактната група по отбраната на Украйна ще бъде ключова част от преговорите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


529
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
395
3
 
8
 
! Отговори
Само казвам преди 3 месеца
В Газа за 3 месеца загинаха 350% повече цивилни и 1000% повече деца отколкото в Украйна за над 2 години.След като не ни пука, че едни семити избиват други семити защо да ни пука , че едни славяни избиват други славяни ?
394
0
 
7
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 3 месеца
Зеленски,Путин ,Байдън,Макрон и Джонсън разпалиха войната да се оправят.Не знам защо колективно да сърбаме попарата. Инфлацията ни ограби ,спестяванията нямат стойност не може всички да живеем на кредити и рефинансиране все някога някой ще дойде за лихвите и тогава държавата ще е тяхна.. Има още да съдим и тия дето ни държаха 2 години в домашен арест ...
393
7
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 месеца
До Кравар Евроатлантик 385 И украинците са принудили Путин да ги атакува. Не са съгласни да се обединят отново с "велика " Русия , или да му подарят Крим и Донбас.
392
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Да допълня... Само дето не се знае каква ще ни е "печалбата" от Путин.
391
0
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 месеца
Ние отдавна сме изпълнили тази препоръка.Трите ни военни заводи работят на три смени и наемат нови работници. И ние да спечелим нещо от Путин.
390
2
 
4
 
! Отговори
Хамстер преди 3 месеца
Ако ЕС води сама войната в Украйна след 2 г всички складове юе са празни Реалната инфлация от сега е над 200% на година .Вафла Боровец беше 29 ст сега е 50 ст., двустаен беше 70 хил Е сега е 200х. Е .... Грабежа на спестяванията е огромен лихвите смешни с инфлацията грабят народа печелят само спекулантите и кредитните милионери икономиката на целия ЕС се свежда до схеми с банки, лихви,наеми и имоти. Имот който реално излиза за 20 х. Е се продава за 200х Е със схемите за грабеж на народа в ЕС.
389
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 395 преди 3 месеца
Ще протестират, я, избиват хората за тоя дето духа. За егото на зелника, щото немало да преговаря, ами ще побеждавал Русия. Айде на фронта с наш тагаренков и да я побеждават, та да миряса светът.
388
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинците протестират срещу моб(Г)илизацията:https://rusvesna.su/news/1707560838 , "Позор! Какая война?": жители Западной Украине бунтуют против насильственной мобилизации (ВИДЕО) | Русская весна (rusvesna.su)
387
2
 
5
 
! Отговори
До Кравар Евроатлант преди 3 месеца
Ще ти слагат минуси я, ти си срам за краварите. Имам предвид българските, не едни други. Като не си схванал нищо и пишеш глупости, какво да ти слагат. И за кравар не ставаш, ще страдат добичетата само.
386
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 393 Ами тук има само жълти като теб
385
11
 
4
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Много ме кефи как червените близачи ми слагат червени точки като им цитирам думите на вожда Путин от интервюто с Тъкър. Ето ви най-горещия бисер от монолога на вожда: "Полша е била принудила Хитлер да ги атакува". Като не вервате - гледайте го.
384
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До анонимен *** 380 - проблема е че руските ракети не стоят в кремъл. Като удариш кремъл си просиш ответния удар. Нали не си мислиш че ти си най-умния и руснаците както и американците не са помислили за такъв сценарий? И въобще всички такива фантасмагории като твойте звучат много инфантилно.
383
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русите са дoлно плeме, затуй, фанеш ли рускиня, давай от отзаде веднага у ycтътъ дан са губи аромата!
382
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблема тука е че Хармерика не иска победа за Украйна. По скоро това което е в момента да продължи възможно най-дълго. За да се продава оръжие в най-големи количества.Ако не е така да им сипят 100 F16 u 100 Thunderbolta и да приключват.
381
14
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Ама вие не разбрахте ли - Полша е принудила Хитлер да ги атакува, те са виновните! Така каза вожда ***!
380
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Борец за мир".
379
5
 
16
 
! Отговори
Войната НАТО РУСИЯ преди 3 месеца
И КАКТО ВИ ПИСАХ ОЩЕ 2022 ВОЙНАТА Е МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ А НЕ МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА !Хохлите са само пушечното месо. Що не кара Хохландия да увеличи производство ами страните от НАТО? Няма вече глупави хора всичко е ясно. Следващото пушечно месо което се подготвя да се хвърли срещу Русия са поляци мамалигари(румънци) и най вероятно българчета
378
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тук някои хора, използват само първичните си инстинкти, като кучето на Павлов, а не разсъждават за последствията от дадено действие, нито за причините.
377
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До анонимен келешТова не е решаване на проблема. И освен това, ако се направи нещо подобно, ще има автоматичен(!) отговор, дори и да няма хора, ще бъдат изстреляни маса бомби и света ще остане без население! Нужно ли ни е това? Заради кефа на някой, да умират маса хора?
376
20
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 месеца
Без да имам претенции като копейките,че разбирам от бомби и ракети си мисля,че една атака на USA срещу Москва от Финландската граница ще направи Кремъл на дробсърма за не повече от 2 мин:):):)Пак казвам не съм много сигурен в изчисленията,но доста близичко ми се струва разстоянието:):):)