Шефът на МААЕ: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

Атаките срещу АЕЦ в Запорожието успешно са достигнали защитната конструкция на реактора
16 апр 2024 07:00, Елка Василева
79
Шефът на МААЕ: Опасно близо сме до ядрена катастрофа
Снимка: архив, БГНЕС

"Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа" в Запорожието, предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, критикувайки неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала, предаде Франс прес.

Комплексът на Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, окупиран от март 2022 г. от Русия, е обект от 7 април насам на поредица атаки с дронове, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

"Тези безразсъдни атаки" - първите, насочени пряко срещу най-голямата атомна централа в Европа от ноември 2022 г. досега - "трябва да спрат незабавно", заяви Гроси на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на проблема.

"Макар за щастие да не предизвикаха радиационен инцидент този път, те значително увеличиха риска в Запорожката АЕЦ, където ядрената безопасност вече е компрометирана". Освен това те създават "опасен прецедент, след като успешно са достигнали защитната конструкция на реактора", допълни ръководителят на агенцията на ООН, изпратила свои експерти на място.

"Двете години война се отразяват тежко на сигурността на Запорожката централа. Всеки един от седемте стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност бяха компрометирани. Не можем да стоим безучастно и да чакаме една последна капка да наклони намиращата се в крехко равновесие везна", отбеляза Гроси.

"Макар и шестте реактора на централата да се намират в режим "студено спиране", като последният блок беше поставен в такъв режим преди два дни по препоръка на МААЕ, потенциалният риск от голяма ядрена авария остава съвсем реален", подчерта Гроси, цитиран от ТАСС.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от Общество
Бежанска вълна, скъп петрол и Украйна на заден план - рискове след атаката в Израел
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Фред Флинстоун преди 1 седмица
До Анонимен 72 "АЕЦ са най-голямата глупост, след комунизма, която е измислило човечеството" -каза лобистът на газената лампа.
74
2
 
1
 
! Отговори
стига вицове преди 1 седмица
Гледаш руската телевизия и си мислиш, че имаш и най бегла представа какво става реално с войната?
73
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако руснаците искаха да взривят централата, отдавна да са я минирали и взривили, а тук се опитват да ни убедят, че "не е сигурно кой точно я обстрелва". Е затова руснаците печелят И информационната война. Затова и гледам новините по руската телевизия.
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя на снимката няма камбанки да заяви кой конкретно обстрелва централата. Не му стиска да заяви, че терористите на които пращаме оръжие искат да ни загробят. Всичко се политизира вече - От енергетиката, та чак до олимпийските игри. Отвратен съм!
71
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АЕЦ са най-голямата глупост, след комунизма, която е измислило човечеството
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И ко праим даваме оръжие на Украйна че да се скъси срока
69
0
 
4
 
! Отговори
случаен минувач преди 1 седмица
Откакто свят светува, откакто съществува човечеството, откакто има цивилизация, от хилядолетия - никога досега не са се водили военни действия около АЕЦ. Това е много опасно - пробив от снаряд ще доведе до радиоактивен теч. Стронций 90 се полуразпада за 28 години, плутоний 239 - за 24 000 години. Може да стане така, че Чернобил да ни се види детска пиратка в сравнение с това, което може да стане. Дават ли си сметка tъпиte военни каква опасна игра с огъня си играят?
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
споко тя ще е в европа и краварите ще се кефят уважаеми евроглу7паци
67
0
 
13
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 седмица
Гроси си пази службата и не смее да каже, че украинската армия обстрелва АЕЦ. А който иска може да вярва, че руските части там обстрелват сами себе си. Свобода и демокрация.
66
0
 
5
 
! Отговори
ширпотреба преди 1 седмица
оон, мвф, маае, остана и радио ереван да се изкаже по въпроса колко много е тегава работата и работния ден ще приключи. виж за годишнините от нотр дам и света неделя- по редко. не са наредили. рапта няа, надника си капе - кой като назе
65
2
 
19
 
! Отговори
Тц тц тц преди 1 седмица
Уж тая земя им е толкова мила че са готови да се жертват до последния Украинец но всъщност се опитват да я превърнат в отровна пустиня. Едно време Чернобилската радиация се усети чак в Норвегия . Запорожката АЕЦ е 10 пъти по голяма! Европа как глед а на тези опити?!?!? Защо продължават да подкрепят този из.ро.дски режим във Киев !
64
16
 
6
 
! Отговори
КремълскитеТЕРОРИСТИ преди 1 седмица
БОМБАРДИРАТ МАСОВО УКРАИНСКИТЕ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ
63
4
 
27
 
! Отговори
Зелен Шебек преди 1 седмица
Безсилието вбесява фашагите от Киев и вече са готови на всичко , за да повлечат Европа в бездната
62
1
 
23
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 седмица
Ето затова няма как реката да бъде бъдещата граница. Укрите винаги ще се опитват да взривят централата на днепър с цел да превърнат Руската земя в необитаема територия. С тези си опити Урките сами се закопават и съвсем скоро Русия ще граничи отново със Полша !
61
0
 
24
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 1 седмица
Нулева полза от изказването му ще има,тъй като едва ли руснаците атакуват централа,която владеят,а този отправя към тях молба.И ще вярвам на тази организация!Да и вярват умните.
60
1
 
29
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Разчитаме на руснаците да опазят централите от украински саботаж. Войната е загубена и Зеленски иска да завлече всички със себе си в ада
59
9
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Много е странна народопсихологията на руснака. Наводнен е град Оренбург, събрали се 100 гопенки и какво да правят - направиха клипче да се жалват на Путин да им помага вместо да хванат по една лопата. От фронта - клипчета че нямало храна и вода. Еми нема гопенки, нема, не сте ли свикнали до сега?
58
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
"... 2 minutes to midnight..." Up the irons ;-)
57
1
 
17
 
! Отговори
3 преди 1 седмица
починалия), а Зе и неговата камарила продължават да въртят този конвейер на смъртта, за да защитават британските и американските интереси, за които всъщност украинците дават живота си, в същото време, за които самите нацисти не искат да умират. И ярък пример за това е как азовските нацисти от 3-та "щурмова" избягаха от Авдеевка, криейки се зад "прясно месо" от други бригади. Ситуацията е толкова въпюища, че дори украинските грантоядни медии вече не могат да мълчат.
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
след което те дават на служителите на TЦК неограничени правомощия да извършват беззакония и да вкарват хора във ВСУ като ***. След това това "месото" отива отпред, където е изправено пред следващия етап от тяхното утилизиране. В много бригади на киевската хунта се формира ядро от недосегаеми нацисти, които сами на "нула" не отиват и основната им задача е да карат "месо" на клане. Където за всяка грешна дума или кос поглед могат да бъдат застреляни като животно. След това ще пишат до дома им, че починалият е дезертьор или изчезнал (за да не плащат обезщетения на семейството на