Невиждан от години уличен ужас в Гърция*

Сблъсъците между полицията и младежките групировки продължиха цял ден, в Атина и Солун разбиват банки и магазини
7 дек 2008 18:21,
134
Невиждан от години уличен ужас в Гърция*
Снимка: БГНЕС

Уличната война в снимки

Протестите срещу смъртта на 16-годишния тийнейджър Александрос Григорополус, застрелян от гръцката полиция, продължиха и през деня в неделя, съобщи ВВС.

Демонстрантите атакуваха банки и магазини в Атина и Солун, хвърляйки коктейли Молотов, камъни и други предмети по сградите и служителите на реда.

По данни на властите поне 34 души са ранени в сблъсъците между анархисти и полиция.

Една жена е със сериозна травма на главата.

Улиците в гръцкия квартал Екзархия в столицата приличат на бойно поле, покрити със стъкла и отломки след бурната нощ.

Поне 70 коли в Атина бяха подпалени, много магазини – разбити и ограбени.

Това е най-тежката вълна на насилие в страната от години насам.

Според кореспондента на ВВС в Атина полицията изглежда безсилна да се справи със ситуацията.

В Солун над 1000 души излязоха на протест пред две полицейски управления и хвърляха коктейли Молотов по тях, а намиращи се наблизо банки бяха разбити.

По-рано през деня вътрешният министър Павлопулос призова за успокояване на обстановката и изрази съжаление за смъртта на тийнейджъра.

„Всеки има право да излезе на демонстрация за правата си. Но не и чрез унищожаване на чужда собственост и нападения срещу невинни хора“, заяви той.

И той, и заместникът му Панайотис Кинофотис подадоха оставки, но те не бяха приети от премиера Караманлис.

CNN съобщи, че срещу полицая, убил момчето, са повдигнати обвинения за умишлено убийство.

Уличната война в снимки

*Актуално към 20.10 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
mitko преди 15 години
Е-ЕХ,БЪЛГАРИНО,БЪЛГАРИНО....ЖАЛ МИ Е,КАТО ЧЕТА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ КОМЕНТАРИ ДОТУК,РОБСКО ПЛЕМЕ.... ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ ДВАДЕСТ ГОДИНИ В ГЕРМАНИЯ ИМАШЕ АБСОЛЮТНО СЪЩИЯ СЛУЧАЙ...В РЕЗУЛТАТ ЦЯЛАТА СТРАНА НЕ СЕ УСПОКОИ ДВЕ СЕДМИЦИ,ВАЛЯХА ОСТАВКИ И Т.Н. ВСИЧКИ ВИЕ,КОИТО УМУВАТЕ НА ТЕМА ЛЕВИ-ДЕСНИ,НАРКОМАНИ,"АТАКА",ГЕТА И ПРОЧИЕ - ТАКИВА ГОЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕМИ РАЗБИРАЧИ И АНАЛИЗАТОРИ,ТОЛКОВА ЛИ НЕ ВДЯВАТЕ ЗА КАКВО ТОЧНО СТАВА ВЪПРОС?!?! ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ МАСОВИ БЕЗРЕДИЦИ И ДЕМОНСТРАЦИИ,А?!
92
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Затова сигурно и власта е обвинила единия полицай в предумишлено убийство на 16 год. момче......
91
0
 
2
 
! Отговори
VNC преди 15 години
Властта е арестувала двамата полицаи, защото се е надявала да укроти размириците.
90
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Естествено наште мишоци български много са отворени кат седнат на маса и кат пишат коментари,ама иначе си траят и се спотайват,и плюят по всеки дето си защитава правата
89
0
 
2
 
! Отговори
NO PASARAN преди 15 години
BRAVO GYRCI,BORETE SE ZA PRAVATA SI!!!! TRQBWA DA WZEMEM PRIMER OT TQX A NE DA MISHKUVAME AKO TAKOWA NESHTO SE SLUCHI V BULGARIA NIKOI NISHTO NQMA DA NAPRAWI ZASHTOTO NQMAME TAKAWA BUDNA ANARHISTKA MLADEJ,DOSTOINI XORA SAS GRAJDANSKA POZICIQ OTSOQWASHTI CHOVESHKITEP PRAWA I SOLIDARNOSTA E TQXNOTO ORAJIE SRESHTU VLASTTA!!!ANTIFASHIZYM DO SMYRT!!!!
88
0
 
2
 
! Отговори
така ли? преди 15 години
ако си влизъл достатъчно на брой пъти в гръцки университет няма да мислиш така ... а и в Гърция има доста комунисти и нархисти, които са на възраст ...
87
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Абе *** - защо според теб гръцката държава арестува и обвинява двама полицаи в убийството на това момче?
86
0
 
2
 
! Отговори
VNC преди 15 години
Нормално е навсякъде по света младите да са с леви убеждения.Младият човек още е свободолюбив. Но това няма общо с анархизма.
85
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
даже втори полицай е бил арестуван за съучастие!
84
0
 
2
 
! Отговори
от 61, вече ми писна преди 15 години
Поканите получих от мои познати, гласуващи от години в крайнолевия спектър ...
83
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
В момента чета в сайта на CNN за бунтовете в Гърция - и там се говори за бунтове в няколко града (а не в един квартал) - "Hundreds of young self-styled anarchists rioted in the streets Sunday and attacked police in several Greek cities in a fury over the shooting death of a teenager by a member of an elite police corps."- а полицая който е застрелял младежа е бил арестуван и е бил обвинен в предумишлено убийство! Ето цитирам - The police officer who fired the fatal shot has been charged with "manslaughter with intent" and suspended from duty, police said, adding that a second police officer was arrested Saturday on criminal accessory charges."
82
0
 
2
 
! Отговори
VNC преди 15 години
Обаче, както винаги, някой подстрекава такива среди, има си и организатори, как теб са те поканили. Кои политически сили стоят зад това, според теб?
81
0
 
2
 
! Отговори
Мирослав Блажев - Ат преди 15 години
Тази копелтия си е заслужила куршума. Тези малки говненца не са живяли в социалистически строи за това са последователи на крайната левица. Но я да поживеят поне 10 г. пък тогава да ги питам? такива ли ще ми бъдат каквито са сега. Ще са меки като памук. Със сигурност майките и бащите на тези копелтии громили чуждо имущество, са с доста добри доходи, но не знам защо минаващи за работници, за да са такива разлигавени техните гадини наречени деца. Да имам власт, честно казано, тази лява *** с танковите вериги и картечници ще ги разгоня, нежели че имали били права. А полицаите не само че няма да ги съдя, а и ще ги наградя за този случай. Когато хора с крайно десни убеждения предприемат каквата и да е инициатива, цял свят се гневи на това дясно ксенофобско безобразие. Но защомто става въпрос за левицата и неините вандалщини, започват едни такива премятания във медийното пространство, че накрая оставаш с убеждението че левицата е права в незаконното си право да пребива хора и да им рушат имуществата след това, които не им споделя убежденията отровни. Този дрислйо каква работа е имал да хвърля камани по полицейският патрул? че да се е стигано до там да го гръмнат. Каквото си го е търсил, това си и го е намерил. СМЪРТ НА ЛЯВАТА ОТРОВА И ЧУМА В СВЕТА! ДА ЖИВЕЕ ДЯСНОТО НАЧАЛО АМИН.
80
0
 
2
 
! Отговори
от 61 за последно преди 15 години
повтарям ти за последно:Екзархия е наркомански квартал ... собствениците на бизнеси там ... протестираха наскоро, защото са безпомощни ...При трошене и проблеми в него не идваше кола и полицаите обмисляха да се обличат цивилно при патрулиране, защото анархистите ги дебнеха с колите и им ги трошаха и ги нападаха масово ...Половината център на Атина е извън контрол от няколко години на натам и това не е първият проблем, аз лично съм виждал масов бой между *** и пакистанци ...Какво не можеш да схванеш, има големи проблеми и е въпрос на време да се случват такива неприятности ...Айде лека нощ ...
79
0
 
2
 
! Отговори
VNC преди 15 години
Понеже явно никак не схващаш - видял ли си агитките след футболен мач? Затова става въпрос.
78
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
престани да лъжеш и да манипулираш. полицията именно защитава наркодилърите и сводниците защото им бутат яко кинти, вместо да ги затваря и да няма наркотици и робини. постоянно изопачаваш и извърташ къде е истинския проблем - това че гръцките власти печелят от наркотърговията а даже я и използват за да държат младите гърци като роби и да ги манипулират
77
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
"Проблемът е, че като наркоманите изтрещяваха и викаха полиция, полицията не идваше защото им трошаха колите и им спретваха масовки ... залагаха им капани на полицатите и ги дебнеха ... ама понеже не живеете в Атина и не ги знаете тези работи"- ти обаче или си *** или нас ни мислиш за *** с тези глупости дето ги пишеш!Каква е тази полиция - която ще се остави наркоманите да и залагат капани и да и трошат колите? Че тя била много по зле и от българската - тук поне полицията още не се е оставила на наркоманите.Работата обаче е там - че тук не става въпрос за наркомани - както се опитваш да ни убедиш!
76
0
 
2
 
! Отговори
от 61 за последно преди 15 години
Проблемът не е в наркоманите пак не схванахте ...Проблемът е, че като наркоманите изтрещяваха и викаха полиция, полицията не идваше защото им трошаха колите и им спретваха масовки ... залагаха им капани на полицатите и ги дебнеха ... ама понеже не живеете в Атина и не ги знаете тези работи ...За това казвам, че беше въпрос на време някой притиснат полицай да си извади пистолета и преди няколко седмици предупредих близките, че не знам кога, но предстоят масови безредици скоро ...Вие какво си мислите, че само това е проблемът, колко пъти фермерите затварят магистралите? Много било хубаво да се протестира ... да много е хубаво стига да ти счупят колата, изгорят магазина и да не заседнеш в някоя магистрала ...В София ако се закучи икономиката догодина ... както се казва ... най-доброто предстои ... ама хората разсъждават по-друг начин и имам вече няколко покани във фейсбук дасе ключа в групите против убийството на младежа ... бог да го прости момчето, но смъртта му е следствие на дисбаланс, а не реалният проблем ...Айде чао от мен ...
75
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
VNC - сигурно искаш да ни убедиш че всички протестиращи младежи в Гърция са наркомани? Защото това се разбира от писанията ти - в които преобладават думи като - тълпата, наркоманите...
74
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Nomer 61 savsem ne e prav - i tova se razbira ot niakoi predni mnenia! Ti da ne si *** ili bavnorazvivasht se?