Невиждан от години уличен ужас в Гърция*

Сблъсъците между полицията и младежките групировки продължиха цял ден, в Атина и Солун разбиват банки и магазини
7 дек 2008 18:21,
134
Невиждан от години уличен ужас в Гърция*
Снимка: БГНЕС

Уличната война в снимки

Протестите срещу смъртта на 16-годишния тийнейджър Александрос Григорополус, застрелян от гръцката полиция, продължиха и през деня в неделя, съобщи ВВС.

Демонстрантите атакуваха банки и магазини в Атина и Солун, хвърляйки коктейли Молотов, камъни и други предмети по сградите и служителите на реда.

По данни на властите поне 34 души са ранени в сблъсъците между анархисти и полиция.

Една жена е със сериозна травма на главата.

Улиците в гръцкия квартал Екзархия в столицата приличат на бойно поле, покрити със стъкла и отломки след бурната нощ.

Поне 70 коли в Атина бяха подпалени, много магазини – разбити и ограбени.

Това е най-тежката вълна на насилие в страната от години насам.

Според кореспондента на ВВС в Атина полицията изглежда безсилна да се справи със ситуацията.

В Солун над 1000 души излязоха на протест пред две полицейски управления и хвърляха коктейли Молотов по тях, а намиращи се наблизо банки бяха разбити.

По-рано през деня вътрешният министър Павлопулос призова за успокояване на обстановката и изрази съжаление за смъртта на тийнейджъра.

„Всеки има право да излезе на демонстрация за правата си. Но не и чрез унищожаване на чужда собственост и нападения срещу невинни хора“, заяви той.

И той, и заместникът му Панайотис Кинофотис подадоха оставки, но те не бяха приети от премиера Караманлис.

CNN съобщи, че срещу полицая, убил момчето, са повдигнати обвинения за умишлено убийство.

Уличната война в снимки

*Актуално към 20.10 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Браво на гърците! Ако бяха в Българтия - при всичките убийства и мизерии дето се случват всеки ден - сигурно революция щяха да направят!
52
0
 
2
 
! Отговори
Baj Fuj преди 15 години
Да взривим "Данон"! Нали е мандра...VENSEREMOS!
51
0
 
2
 
! Отговори
VNC преди 15 години
Вие съвсем сте се лумпенизирали.Не виждате ли, че това са хулигани. Защо ги защитавате? Какво общо има това с протестите или стачките? Искате само зрелища и затова няма да се оправите.
50
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
da be ot takiva draska4i po saitovete stava revolycionerite..... sme6nici.....
49
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
поредната гнусна пропаганда на богаташите и техните платени журналисти. гръцките младежи много добре защитават правата си включително и въоръжена борба срещу народните изедници. де това да го имаше и в София да видим как на мафията ще им се разтреперат гащите. мисля че въоръженото крило на БКП трябва да излезе и да подкрепи гръцките комунисти чрез акции из цяла София включително и кметството на София
48
0
 
2
 
! Отговори
STOYANOFFSKI преди 15 години
Ето това е мърльовци!!! Вижте гурците кво правят?! Не са като нас бездушни! Хората за един Човек са готови да разбият всичко,а ние търпим нашите политици да ни убиват всеки ден! Стягайте се и на следващите избори всички пред урните! Аз лично ще гласувам за АТАКА!!!
47
0
 
2
 
! Отговори
3 танкиста, 3ма трак преди 15 години
ДА ДОЙДАТ ТАНКОВЕТЕкрайно време е.това не е демокрация а анархия. След нея идват диктаторите.
46
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ами че ние българите каквито сме бойни само да решим да правим революция не полиция ми и господ неможе да ни спре да изнесем онея мишоци дето ни управляват
45
0
 
2
 
! Отговори
Васил преди 15 години
Постъпили са правилно. Трябваше да застрелят още колкото могат. Явно от този и без това нямаше да излезе нищо полезно.
44
0
 
2
 
! Отговори
asdasd преди 15 години
Ako iskash da ne jiweesh v durjava winagi mojesh da wlezesh v zatwora. Tam anarhiqta bila na moda winagi. Shte si w sreda nai-bilizka do predsstawata ti za normalen na4in na jiwot.
43
0
 
2
 
! Отговори
asen преди 15 години
Браво на достойния гръцки народ! Има какво да учим от гърците. Така се защитава достойнство и се води борба срещу върхушката.
42
0
 
2
 
! Отговори
asads преди 15 години
Тц-тц,ама занчи има хора дето удобряват тази глупост...Е ако имате магазин или кола или просто сте навънка и точно тези,които протестират мятат тухли и шишета?Некой долу е писал,че от една бутилка вода куршума..ами тази бутилка вода я е хвърлил срещу полицай,а и сигурно не е било само бутилката с вода.Само си спомнете,какво стана с момичето на стадиона ,което пострада от някой хвърлящ само една бомбичка...Като няма акъл за 5 стинки да умира,опа 5 драхми даже.А и тези индивиди само чакат нещо да се обърка и почват да налазват и да чупят и проблема е,че не могат да ценят това,което имат тъпите,ограничени,хитри елини.
41
0
 
2
 
! Отговори
Солидарност преди 15 години
Браво на гръцките другари,това лято бях на 3 протеста в Солун,Патра и Атина. И мога да ви кажа,че тези хора са на път да направят революцията.Можем само да се учим от тях .Полицаите ги е страх да влезат в сблъсък с демонстрантите,защото знаят какво ще им се случи.Ето така уважаеми горди българи,гръцките анархисти се изправят срещу системата и се борят срещу подтисника-полицията и държавата.А ние тук си мишкавееме и се надяваме на по-добри времена.
40
0
 
2
 
! Отговори
asdasd преди 15 години
Gurcite dopusnaha nartodut im da se prevurne v besuwa]a tulpa. Tulpata kakto znaem e glupava i rqdko moje da se rukovodi. Mnogo hubavo trqbva da gledame i da si napravim smetkata. Anarhisti atakuvat silite na reda i edin e ubit. Posle colqma `ast ot narodut im zapo4va da napada ostanalite 4asti i ranqva a moje bi i ubiva oshte hora. Adskoto nacionalno nabutvane.
39
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Колата... колата... неее ... не и моята...
38
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 15 години
Вместо да се чудим колко по безмислен протест да направим, предлагам да започнем да контролираме децата си повечко. Няма да е добре да се превърнат в наркомани анархисти и да ги трепят по улиците заради собствената им простотия. Пако ги оставяме да стигнат до нивото на буистващите анархисти все някъде ще им светят маслото рано рано.
37
0
 
2
 
! Отговори
С:Т:К: преди 15 години
32,много си прав,няма да те повтарям искам само да добавя,че вече 3ч.текат дискусий по всички гръцки канали,момчето е на 15г,а не на 16г,както цитира статията,за защита на младото поколение в ГР.се вдигнаха всички културни дейци,независими организаций и до този момент положението е неконтролуемо /извинявам се за правописа/има подадени оставки от двама министри и се продължава палеж из цияла Гърция.Полижението е като на война,много е страшно.Поздрав от Гърция.
36
0
 
2
 
! Отговори
Rosica преди 15 години
az jiveq v garciq v momenta...i tova koeto kazvat tuk e dori malko ne moga da vi opisha kak izglejda centara na grad iraklio zashtoto prostesta ne e samo v solun i atina..ta tuk bzriviha i sada...utre uchlishtata sa zatvoreni v cqlata strana...edin haos e nqma drugo podxodqshta duma!!!
35
0
 
2
 
! Отговори
az преди 15 години
Разбрахте ли, заспали българи, как се брани демокрация?Не като у нас, дойде някой от Запад и започва да ни диктува какво да правим и ние-кютим като заспали!Хак ни е и управлението, и хала, че и демокрацията!
34
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 15 години
Не е правилно да се взема страната на убития. Нападнали са патрулка и какво очакват. Плицаите са виновни и когато реагират и когато не. Ако има толкова смели пиклиовци тук нека да нападнат някоя мутренска кола по такъв начин пък да видим колко ще гръмнат на място от тях. НХо според мен просто не им стиска.