Невиждан от години уличен ужас в Гърция*

Сблъсъците между полицията и младежките групировки продължиха цял ден, в Атина и Солун разбиват банки и магазини
7 дек 2008 18:21,
134
Невиждан от години уличен ужас в Гърция*
Снимка: БГНЕС

Уличната война в снимки

Протестите срещу смъртта на 16-годишния тийнейджър Александрос Григорополус, застрелян от гръцката полиция, продължиха и през деня в неделя, съобщи ВВС.

Демонстрантите атакуваха банки и магазини в Атина и Солун, хвърляйки коктейли Молотов, камъни и други предмети по сградите и служителите на реда.

По данни на властите поне 34 души са ранени в сблъсъците между анархисти и полиция.

Една жена е със сериозна травма на главата.

Улиците в гръцкия квартал Екзархия в столицата приличат на бойно поле, покрити със стъкла и отломки след бурната нощ.

Поне 70 коли в Атина бяха подпалени, много магазини – разбити и ограбени.

Това е най-тежката вълна на насилие в страната от години насам.

Според кореспондента на ВВС в Атина полицията изглежда безсилна да се справи със ситуацията.

В Солун над 1000 души излязоха на протест пред две полицейски управления и хвърляха коктейли Молотов по тях, а намиращи се наблизо банки бяха разбити.

По-рано през деня вътрешният министър Павлопулос призова за успокояване на обстановката и изрази съжаление за смъртта на тийнейджъра.

„Всеки има право да излезе на демонстрация за правата си. Но не и чрез унищожаване на чужда собственост и нападения срещу невинни хора“, заяви той.

И той, и заместникът му Панайотис Кинофотис подадоха оставки, но те не бяха приети от премиера Караманлис.

CNN съобщи, че срещу полицая, убил момчето, са повдигнати обвинения за умишлено убийство.

Уличната война в снимки

*Актуално към 20.10 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
2
 
! Отговори
VNC преди 15 години
Хулиганските прояви са били вече започнали и затова става инцидента с младежа и полицаите.Властта арестува полицаите, за да се успокои тълпата, но наркоманите не спират, вероятно и подстрекавани от някои платени политически агитатори.
72
0
 
2
 
! Отговори
VNC преди 15 години
Това наистина са масови наркомански прояви. Гръцката "Атака".Между другото, в Гърция има и леви сили, както навсякъде по света и тяхната "Атака" е към левите. А у нас има само десни сили.
71
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
като има наркомани, гръцките фашистки палачи и гестаповци защо трепят деца вместо да трепят нарко дилърите, техните босове, адвокати и депутати?!
70
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
като има наркомани, защо трепе деца вместо да трепе дилърите, техните босове, адвокати и депутати?!
69
0
 
2
 
! Отговори
61 преди 15 години
В кой голям град освен Пекин и Москва няма гето?Къде няма някакво малцинство, което смята, че е прецакано от живота?Къде няма разхайтени и разюздани младежи, които се шляят на групи и смятат, че ще отърват кожата?Аз почти не се сещам за такива места ... дали става дума за араби, ***, имигранти, религиозна омраза, политически репресии или местни бедняци мисля, че няма никакво значение ... дали е Бомбай или Минск също ... дали е в Европа или Южна Америка също не е толкова важно ...Бъдете живи и здрави и чакайте утре всичко да се оправи и никога повече и никъде да няма такива проблеми ...
68
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Каква връзка с кризата видя бе ***?
67
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
не са никакви анархисти или хулигани, а достойни революционери борещи се срещу американското икономическо заробване на Гърция. на САЩ и ЕС им трябва евтина работна ръка (роби) и в Източна и Южна Европа са гетата на Европа където може да се намерят роби за черна работа и секс
66
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Кризата идва...
65
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
"От сега нататък подобни инциденти ще се случват на много места по света"- и къде ще се случват отсега нататък такива инциденти ? Кои са тези много места по света?
64
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Напротив - 61 не е прав!
63
0
 
2
 
! Отговори
Myleena преди 15 години
61 е адски прав , беше въпрос на време.От сега нататък подобни инциденти ще се случват на много места по света- също въпрос на време....!
62
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
В Париж и Франция се бунтуваха арабите - те палиха колите - защото французите ги държат в гета и без работа - извън градовете- и мисля че не грешат!
61
0
 
2
 
! Отговори
жител на атина преди 15 години
Това, което се случи беше въпрос на време ...Екзархия, където е застреляно момчето е наркомански квартал, в който полицията не смееше да влиза напоследък дори и при повиквания ...Преди няколко седмици собствениците на магазини в квартала, бяха излезли на простест, защото не са защитени от никой, и районът в извън контрол ...Въпрос на време беше някой анархист или наркоман да прекали при нападките си върху полицията и да го гръмнат, защото там ежедневно има инциденти ...Истината е много по-неприятна от тази, която разискват долу 2те противопоставящи се групи ...Нещата в много големи европейски градове се прецакаха отдавна и такива сблъсъци ще има все по-често (спомнете си Париж) ...Какво е решението не знам ... аз лично смятам да се изнеса в някое по-малко населено място или на някой остров ...
60
0
 
2
 
! Отговори
бай х преди 15 години
с ***, които плюят срещу протестиращите - по-интересно ми е дали на мазните муцуни от Тройната Комуниция са им се изпотили ***, осъзнавайки какво може да се случи с тях всеки момент....
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
В тоя форум има само платени писачи на държавна сигурност и *** анархисти. За какво се е имало това момче с останалите си 20 приятеля, че да хвърля *** срещу пазителите на реда и закона?
58
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Какво им се радвате , това са обикновени анархисти и хулигани. Не е проблем на полицията да се справи с тях , но те гърците са си такива по бомбите и атентатите все още - справка ЕТА и подобни. СМЪРТ ЗА АНАРХИСТИТЕ !
57
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
45. - 22:18 - Браво на полицаитеОт: ВасилПостъпили са правилно. Трябваше да застрелят още колкото могат. Явно от този и без това нямаше да излезе нищо полезно.Ами ако това бе6е твоето дете,застреляно от полицай?
56
0
 
2
 
! Отговори
NIKI преди 15 години
STAVAITE I NIE DA SPRETNEM EDIN BUNT VEDNUJ ZAVINAGI DA GI IZMETEM TEZI NASHI IZEDNICI AAAARRRRRRHHHHHH NNNNNBBAAAARRRRRRRR!DA CHUYA BOINIYA VI VIK ETO GO MOYA UUURRGG
55
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
в България - исках да кажа - грешка в бързината
54
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Другарки и другари, 20 години капиталистическо робство стигат. да смъкнем омразната буржоазна върхушка с народна революция и да спасим майчица България от изедниците, чорбаджиите, *** и турците.