Атина гори!

Специално за Dnes.bg! Разговор от мястото на събитието с гръцката журналистка Йоанна Капетанаки
8 дек 2008 19:40,
97
Атина гори!
Йоанна Капетанаки. Снимка: личен архив

Преди малко телевизионният канал France 24 съобщи, че полицията в Атина е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата демонстранти от центъра на гръцката столица.

Трети ден боевете по улиците в южната ни съседка не спират след убийството на 15-годишен младеж, прострелян от полицай.

За повече информация около развоя на събитията тази вечер потърсихме нашата колежка Йоанна Капетанаки.

Йоанна е завършила журналистка в Американския колеж в Гърция през 2003 година. Живее и работи в Атина.

Какви са последните новини, какво се случва в момента в Атина?

Атина гори! Центърът на града е все още затворен. Утре училищата и университетите в Атина ще бъдат затворени. В момента в центъра на града продължават демонстрациите, има информация за нанесени щети и по време на протестите тази вечер. Никога не съм виждала подобно нещо в Гърция. Ето, днес по план трябваше да запалят светлините на коледното дърво на площад Синтагма, но това, разбира се, се отлага. В сряда полицаят, който застреля 15-годишния младеж, застава пред съда. Ситуацията в момента определено е извън контрол и някои анархисти, предполагам именно те, вземат надмощие в протестите. Сега и комунистическата партия Syriza също организира свой протест.

Младежите, които протестират, предимно с леви убеждения ли са?

На демонстрацията пред Главното полицейско управление на Атина излязоха всички студенти, не само с леви политически убеждения. Все още има колебания - дали това е бил нещастен случай, или полицаят е насочил пистолета си към младежа. Но нямам отговор кои точно младежи прибягват до крайни реакции, рушене и насилие.

Какви са прогнозите, кога е възможно демонстрациите да затихнат?

Ами няма прогнози. Надявам се, че след като провинилият се полицай бъде уволнен от полицията, демонстрациите ще затихнат. Надявам се все пак да спрат, защото протестиращите нанесоха щети по цялата централна част на Атина и това продължава в цяла Гърция. Разрушени магазини, коли, банки, сгради, така беше цяла събота и неделя.

Толкова ли са гневни гърците на полицията си? Има ли някаква завишена степен на ненавист към полицията от страна на гражданите?

Да, обикновените хора са гневни на полицията, защото не може да установи контрол. Обикновените хора са гневни и на тези демонстранти, които рушат собствеността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Лелеее, колко ненормалници са налазили из форума, голяма гордост че гръцките *** горят и палят собствената си държава. Че и им се прекланят даже, значи да запалиш на човека колата, да му строшиш, ограбиш и подпалиш магазина, и най-накрая да го ступаш е голяма геройство и повод за завист - ех, защо и тук не стане така. Е сърбите уж за Косово, пък разбиха Белгарад, сега и гърците, пък какви сме ний такива заспали. Давайте да палим кофите за *** и да трошим наред.Ако това бяха нормални демонстранти, пак можеха да постигнат много с мирни и съвсем нормални демонстрации. И да, такива трябва да има и в България срещу тройната ламя, но ако се щурмува нещо със сила, това трябва да са именно леговищата на *** и дпс, ако не се дадат доброволно, а не да се троши собствената ни държава. Гърците ми паднаха в очите, чисти варвари.А полицията там отсега нататък ще е страхлива и бандите ще правят каквото си искат.
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
niama problem 54, az vi obi4am vsi4ki :)
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
беше всичко, извини ме, 52
53
0
 
0
 
! Отговори
бай х преди 15 години
в такива *** днес - щото 95% от тоя народ мислят само за яденето. "Имало ядене за всички...." - а това, че можеше да отидеш в затора за виц, или просто щото съседа-партиец или доносник не те харесва? а това, че стотици българи бяха избити по лагери без съд и присъда? а това, че плащахме членски внос на ОФ, без никой да те пита членуваш ли или не - и ако откажеш, следва донос и огромни проблеми? накратко - нямаше никакъв шанс човек да е личност - ама кво ли ви пука на вас тая работа, нали тумбака е пълен? умрете бе, *** долни! по-гнусни сте от канализационните плъхове - и те не се задоволяват само с ядене; поне се бият за територия и женски. а за вас най-важното е пълния тумбак и "преклонена главица сабя я не сече". гнус ме е, че сме от една нация, честно. п.п. а и кво толкова ядене имаше, ***, помниш ли? три вида хляб, два вида сирене, два салама и кренвирши - а децата мислеха, че мандарините, портокалите и бананите растат по Нова Година. умрете бе, ***!
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
6to spriahte be ... da ne se upla6ihte ot po-dolnoto
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
никой не е крадял лъжецо. и имаше за всички ядене а не като сега да ровят по кофите за ***. междудругото и твоето време идва. не си мисли че няма да остарееш като моите родители и тогава ще клекнеш и ще се молиш богатите да ти дават милостиня, но няма. тогава ще видим кой крив кой прав
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не обичам сняг. Бунт се прави лятото.
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
квото искате - сега (все още) е позволено. ама квото и да пишете и обяснявате, гражданската война си идва - и няма да я спрат плямпаниците на тоя и оня. Прости, ***, некадърни - нека; на косъм сме от граждански бунтове.
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ти пък *** в САЩ да миеш тоалетните на *** и да спестяваш за бричка
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
.
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
вие 90 % сте е*ати тъпацитеае излизайте по снега ...нали всички за тва пишете само знаете да мърморите - на който не му харесва в бг никой не го спира да напусне а и ей я де е гърция
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Споко бре ... вие съвсем изпушихте. Не искам да излизам като гърците, защото сега е студено и ще ми измръзнат кълките и освен това нямам гараж за колата. Напролет като се стопли може.:))
44
0
 
0
 
! Отговори
33 преди 15 години
Нямате нищо, щото сигурно сте толкова смотани, че на две магарета сламата не можете да разделите, а не щото ви е виновен Костов, Станишев или Арменския поп.И, 36, да ти кажа, аз ги помня добре комунистите и да ти кажа, хич не беше хубаво. Но ти, понеже явно или си ***, или си пъпчасал пубер с жълто около устата, си мислиш, че комунистите са готини. Носи си тениската с Че Гевара и заминавай за Северна Корея или Куба! Там още има комунизъм и, казват, било прекрасно.
43
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти си долен мошенник, твоите родители 45 години крадоха, не се ли задавиха от ядене?
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
синчета на комунити демократчета-богаташчета и путкопоклоници на Герб на разтрел народеееееееее събуди сеееее
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
щото ти си окраднал. затова. и такива като тебе мошеници в парламента са откраднали данъци. затова нямам. твоята логика нали е много умна. ***
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Егати тъпата логика - ами като само комунистите защо нямаш нищо като твоята партия е на власт? А? *** си като ***.
39
0
 
0
 
! Отговори
хихи преди 15 години
Гъркинята мамата си трака {}{}{}{}{}{}{}
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ТАКА Е - ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА РАБОТНИЦИТЕ СА ГИ ИЗПОЛЗВАЛИ ЗА ДА ИМ РАБОТЯТ КАТО РОБИ НА ГОЛЕМИТЕ ПАРТИИЦИ. НЕ СЪМ ЖИВЯЛ ПО ОНОВА ВРЕМЕ, НО ХОРАТА СИ КАЗВАТ ИСТИНАТА ВЕЧЕ.
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
България и Русия над всичко !!!