Атина гори!

Специално за Dnes.bg! Разговор от мястото на събитието с гръцката журналистка Йоанна Капетанаки
8 дек 2008 19:40,
97
Атина гори!
Йоанна Капетанаки. Снимка: личен архив

Преди малко телевизионният канал France 24 съобщи, че полицията в Атина е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата демонстранти от центъра на гръцката столица.

Трети ден боевете по улиците в южната ни съседка не спират след убийството на 15-годишен младеж, прострелян от полицай.

За повече информация около развоя на събитията тази вечер потърсихме нашата колежка Йоанна Капетанаки.

Йоанна е завършила журналистка в Американския колеж в Гърция през 2003 година. Живее и работи в Атина.

Какви са последните новини, какво се случва в момента в Атина?

Атина гори! Центърът на града е все още затворен. Утре училищата и университетите в Атина ще бъдат затворени. В момента в центъра на града продължават демонстрациите, има информация за нанесени щети и по време на протестите тази вечер. Никога не съм виждала подобно нещо в Гърция. Ето, днес по план трябваше да запалят светлините на коледното дърво на площад Синтагма, но това, разбира се, се отлага. В сряда полицаят, който застреля 15-годишния младеж, застава пред съда. Ситуацията в момента определено е извън контрол и някои анархисти, предполагам именно те, вземат надмощие в протестите. Сега и комунистическата партия Syriza също организира свой протест.

Младежите, които протестират, предимно с леви убеждения ли са?

На демонстрацията пред Главното полицейско управление на Атина излязоха всички студенти, не само с леви политически убеждения. Все още има колебания - дали това е бил нещастен случай, или полицаят е насочил пистолета си към младежа. Но нямам отговор кои точно младежи прибягват до крайни реакции, рушене и насилие.

Какви са прогнозите, кога е възможно демонстрациите да затихнат?

Ами няма прогнози. Надявам се, че след като провинилият се полицай бъде уволнен от полицията, демонстрациите ще затихнат. Надявам се все пак да спрат, защото протестиращите нанесоха щети по цялата централна част на Атина и това продължава в цяла Гърция. Разрушени магазини, коли, банки, сгради, така беше цяла събота и неделя.

Толкова ли са гневни гърците на полицията си? Има ли някаква завишена степен на ненавист към полицията от страна на гражданите?

Да, обикновените хора са гневни на полицията, защото не може да установи контрол. Обикновените хора са гневни и на тези демонстранти, които рушат собствеността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Явор Савов преди 15 години
Някой явно още живеят в славните времена на демоничния комунизъм. Но за голяма радост Югославия ОТДАВНА не съществува, а на такива като теб душите им бавно гният
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
при твоето лечение Яворе трябва диагноза а твойта е че си нещастен ***. има много хубави неща при комунизма и те са най-вече запазването на природата и хубавите градове, образованието, здравеопазването и много други. сега за какво ми е кожено яке като си имам обикновено и ми върши същата работа. за какво ми е Алф или други фантасмагории като отивам на концерт на Тоника СВ и ми изпълва душата
74
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 15 години
Ставаш само за духалка от по 2 лв на магистралата. Няма спасение от такива като теб - психясал комунист с две мозъчни клетки, които постоянно спорят коя е годината.
73
0
 
0
 
! Отговори
tozi... преди 15 години
знаете ли колко коли идват в българия за полицията и въоръженните сили в година ???знаете ли че всичко това е против нас ..против свободата ни ..ако някои може да си помисли какво ни чака само ....гласуваите и се радваите ))гърция е близо.... ..Ромъния вече цъфти .югославия е в цъфтежа ......а ние къде сме ???
72
0
 
0
 
! Отговори
Явор Савов преди 15 години
Човече, в кой свят и в кои времена живееш? От доста време вече не е нужно да рецитираш като на партийно събрание, но на теб това явно толкова ти липсва, че си си изградил свой собствен имагинерен свят. Днешното време е явно доста тежко за теб и ти си платил много висока психологическа цена, от което следва да се консултираш със специалисти в тази област. Ако нямаш воля да го направиш сам твоите близки със сигурност скоро ще предприемат решителни стъпки. Действително психиатричните клиники са препълнени, но за теб винаги ще се намери място.
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Единствените добри неща от сациализма са киното, Ну Погоди и липсата на негативизъм в пресата. Всичко друго не е било н ниво. Хората са живяли примитивно в сравнение със хората в САЩ например. Пък дори и с тази в Русия. Примитивен народ със спартански нрави - в това ни превръща социализма.Млад съм на 20, но това е историята.И още нещо -Защо Алф и Женени с деца се излъчват след 1989 а не преди това, като те са могли да ги купят още тогава сезон по сезон? Ами защото са американски и са счели, че не е необходимо.
70
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
когато гори къщата на комшията и нашата е застрашена...
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
*** в САЩ през 50-те са си носили и кожени якета и дънки, а тук примитивите ги откриват някъде през 70-те.
68
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
а ти да не мислиш че пък през 1930 г. са носили кожени якета и са имали ТВ на кристални дисплеи:) даже и Интернет се появи през 90-те. ***
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
България е победена страна във ВСВ. само СССР спасява България да не и откъснат Добруджа (за Румъния), Пиринска Македония (за Гърция), Перник и Видин (за Сърбия). само Червената армия спира Турция да не окупира Пловдив, Кърджали и Бургас. през това време Симеон и чичо му позорно бягат като плъхове в чужбина. отговори си сам защо се е стигнало до събитията през 1944 г. и защо беше дестабилизиран източния блок през 1989 г. от САЩ
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Никой да не се захваща с мен, защото пиша в клюкарски блог и ще го направя на ***. Предупреждавам.
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НЕЕЕЕ 64 ... ти ме разконспирира (с ударение на последното а) :))))
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да бе имало ядене при комунистите, ама през 70-те онсихте дрехи от 50-те, 50-те тук е нямало кожени якета като в САЩ, а през 80-те сте носили дрехи като западните от 60-те и 70-те и сте използвали дупотопна техника.
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Авно и ти нямаш. Ако имаше нямаше да киснеш в нета като последния лузър. Жените предпочитат алфа мъжкатрите и атлетите пред компютърджиите.
62
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо се карате сега ... много нерви, много нещо ... толкова ли нямате жени, гаджета, приатели любов да им дарите, ами седнали да се карат
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е да бе 58, ама виж ги в Гърция какво правят според последните новини:Групи младежи разграбват тази вечер десетки магазини в северния гръцки град Солун, но полицията не се намесва, предаде по-рано Франс прес.Вандалските действия обхванаха магазини за дрехи и бижута, след като лявата опозиция организира в Солун две демонстрации с участието на повече от 5000 души срещу убийството от полицията в събота на момче в Атина.По големите улици в Солун не се забелязва полицейско присъствие и търговските обекти са оставени на произвола на вандалите, посочва кореспондент на АФП. Младежи трошат и палят витрини на банки, ресторанти и магазини. В Атина банди младежи хвърлят камъни и палят магазини и сгради, предаде Асошиейтед прес. Опожарен е голям магазин и огромното коледно дърво пред парламента, на централния площад "Синтагма". Протестиращи се снимат пред горящото дърво, а други пеят на гръцки "О, коледно дърво". Гъст черен дим се издига над центъра на гръцката столица, съобщава ДПА. Това са пълни ***, като бяха големите митинги 97 такива неща тук не ставаха и пак ги бутнахме. Гръцкото правителство трябва да пусне полиция, жандармерия и т.н. и да смачка , но тяхна си работа. Ако изпаднат в хаос, а явно е така, значи е време да си връщаме Беломорието барабар с Тасос и Самотраки.
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"след '89-а" нищо не се е променило! всичко беше цирк, режисиран, организиран и разигран от ***, за да се излъже народеца, че са се махнали, и да не вземе да им строши главите с камъни, както стана в Румъния, примерно. Така че не ми обяснявай за "след '89-а" - вече 20 години се давим в , подготвени от ***. България е престанала да съществува като държава през 1944-та, когато е прегазена и на практика асимилирана от СССР. И ако ще ме контрираш с малоумното изказване, че СССР всъщност ни е спасил - не се хаби! От кого ни е спасил - от законния ни съюзник Германия ли? По-добре да бяхме третирани от Западна Европа като победен съюзник на Германия отколкото това "освобождение" от мръсния СССР. ама това е друга тема.
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
еми като се стопи снега напролет излез навън и направи по едно felacio на доган,станишев и дедо
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
топлта вода! "И да, такива трябва да има и в България срещу тройната ламя, но ако се щурмува нещо със сила, това трябва да са именно леговищата на *** и дпс,...." Е не бе, чичо! Ще щурмуваме боклукчийските кофи, бездомните кучета и павилионите за пуканки! Не говорим за вандалщина, а за граждански бунтове срещу УПРАВЛЯВАЩИТЕ - така че ще се щурмуват парламент, президентство, партийни централи, офиси на определени фирми и банки, и прочее стратегически обекти. Ако някой иска да ломи бараки и будки за вестници и да троши коли по тротоарите - това си е негов проблем.
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
че сега като толкова има защо не идеш да си купиш и да се спукаш от преядане. защото трябва да теглиш заем за да си го купиш, бе . и какво като има някакви изкуствени и рекламирани *** като не може да си ги купи. отгоре на всичко и мафията ги внася и са опасни за здравето. а колко българи загинаха без съд и присъда от глад, недояждане, лошо здравеопазване или болести след 1989 г. а колко българи загинаха от войните пред 1944 г. и от епидемиите, глада, туберкулозата и мизерията