Съдът на ООН: Независимостта на Косово е законна

Мнението на съда няма задължителен характер
22 юли 2010 17:25, Елка Василева
187
Съдът на ООН: Независимостта на Косово е законна
Фатмир Сейдиу, президент на Косово Снимка: БГНЕС

 Едностранно провъзгласената независимост на Косово през 2008 г. не представлява нарушение на международното право. Това гласи мнението на Международния съд.

„Декларацията за независимост на Косово не е нарушила международното право, тъй като това право не съдържа забрана за такива декларации“, заяви председателят на Международния съд Хисаши Овада.

Становището, което има консултативен и необвързващ характер, вероятно ще насърчи повече страни да признаят независимостта на Косово и ще приближи Прищина към членство в Организацията на обединените нации.

Съвещателното мнение на Международния съд няма задължителен характер за държавите, но по оценка на експертите то ще има голяма правна, а също и политическа и морална тежест.

Още по темата
1 мар 2008 10:19
80

Международният съд постанови това свое мнение по искане на Общото събрание на ООН, което през октомври 2008 г. прие резолюция в подкрепа на искането на Сърбия за разглеждане законността на обявяването на независимост на Косово.

Днешното решение се чакаше от 7 месеца – от декември миналата година, когато се състоя заседанието на Международния съд, на което 29 делегации заявиха мнението си – „за“ или „против“ провъзгласяването независимоста на Косово.

България подкрепи позицията, че обявяването на независимостта на Косово не противоречи на международното право.

Косово обяви независимост от Сърбия на 17 февруари 2008 г. Досега то е признато от 69 страни в света, включително от Съединените щати и голяма част от страните от ЕС, с изключение на Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

Малко преди произнасянето на съдебното решение сръбският президент Борис Тадич предупреди, че признаването на легитимността на независимостта на Косово ще има негативни последици.

"Ако становището на Международния съд установи нов принцип, това ще отвори пътя за един цял нов процес на създаване на нови държави по света - нещо, което ще дестабилизира много държави по света", предупреди той.

Информацията на сръбската агенция ТАНЮГ за огласеното мнение на Международния съд е под заглавие „В Хага правен компромис, решението – в Ню Йорк“. „Международният съд в Хага постанови днес компромисно решение, съобщавайки, че декларацията на временните власти в Прищина за независимост на Косово не нарушава международното право“,  пише в информацията. „По този начин съдът в Хага не призна правото на косовските албанци на отцепване и остави решението за по-нататъшния процес за разрешаване на проблема с Косово на Общото събрание на ООН“, посочва още ТАНЮГ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: косово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
0
 
0
 
! Отговори
ООН преди 13 години
България подкрепи позицията, че обявяването на независимостта на Косово НЕ противоречи на международното право.
180
0
 
0
 
! Отговори
оон преди 13 години
България подкрепи позицията, че обявяването на независимостта на Косово не противоречи на международното право.
179
0
 
4
 
! Отговори
о.р. КАПИТАНИН преди 13 години
Навремето (ПСВ), един български капитан тръгвайки от Албания, казал на местните: тук под това дърво си оставям шинела, да се пази,ще се върна. През следващата война (ВСВ), се връща - шинела си стои. Пак тръгвайки си капитанът казал: шинелът да се пази, ще се върна!Хората там имат памет и шинела навярно си стои. Днешните ни полиитици нямат памет съсипаха армията, но не и бойния дух на българина. Той ще възкръсне като Жар птица въпреки усилията им за заличаване професията ЗАЩИТНИК НА РОДИНАТА.
178
1
 
6
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Американските кукловоди от Холивуд и Нато!- Митът Сребреница - обективен погледАвтор: kuracpalac Категория: Лични дневници Прочетен: 7319 Коментари: 43 Гласове: 0Последна промяна: 17.03.2009 16:50 Един обективен поглед на Митът Сребреница ще намерите:I част: zemaria.blog.bg/viewpost.php?id=216733II част: zemaria.blog.bg/viewpost.php?id=216774III част: zemaria.blog.bg/viewpost.php?id=217128Много благодаря на уважаемия блогър Zemaria И още: juliannikolov.blog.bg/viewpost.php?id=218320Много благодаря на уважаемия блогър Juliannikolov
177
0
 
6
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Митът СребреницаБатка, *** едно потсетувае и за тебе... Бидеи во Сребреница беа наоружени воници на муслиманските сили кои се криеа позади цивилното население за да не бидат сотрени, таа беше држена во опсада, второ, кога тие вооружени воници, измешани со цивили како жив штит, пробаа да се пробиат до Тузла, тогаш беа направени попара!!! И со право, бидеи тоа беа единиците на Насер Ори, за чии злосторства и масовни убиства очигледно не си слушнал!!! *** ти една препорака од мене да си побараш за неговите ханар* дивизии, да видиш на кого е пукано во Сребреница!!!Из македонски форум, по повод клането в Сребреница.
176
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Срам ме е, че принадлежа към тази нация. Добре все пак, че се махнах от ***. ...........Ми то като пуснеш водата *** заминават
175
3
 
7
 
! Отговори
Макиавели преди 13 години
При положение, че не съществува такъв народ като "косовари", а населението на Косово се състои предимно от албанци, за какво право на самоопределение може да става въпрос???Няма такъв народ "косовари", няма и такава държава "Косово".
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САЩ създадоха и Ал Каида , а сега реват като вдовици...
173
4
 
7
 
! Отговори
Х преди 13 години
Янките ще си платят. До 30 години най-много. Ще сърбат попарата на Велико Мексико. Както се казва, каквото надробиш, това сърбаш. А по въпроса, разбира се, че отцепването на Косово е незаконно, както и да го мъчиш. Но от друга страна е късмет за сърбите. Защо? Отговора ще се получи до 10-тина години в Македония.
172
4
 
8
 
! Отговори
стг преди 13 години
само ще вметна, за неосведомените които май хич не са малко, Косово беше автономна област със самоуправление в рамките на СФРЮ а не в Сърбия, същото се отнася и за Войводина която естествено скоро ще се отдели от Сърбия, не знам какви са тия сърби но нормалните граници са между Хърватия Унгария и България
171
7
 
13
 
! Отговори
Авесалом преди 13 години
ООН показа че са *** на ционистките САЩ. Пълни *** и роби
170
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе, заблуден, учебниците ви са пълни с лъжи и фалшификации. Като не се смяташ за българин няма да крадеш от историята ни. Имаш само един гръцки *** и коня му, другото е крадено от България. Не си даваме историята на еничари.
169
8
 
5
 
! Отговори
vraca преди 13 години
DA BALGARIA TRIABVA DA E TOLERANTNA KAM MUSULMANITE KATO KAMASUTRA.NEKA ZAEDNO DA GLEDAME KAM BADE6TETO. DA JIVEE NEZAVISIMO KOSOVO!!!
168
3
 
15
 
! Отговори
colobur преди 13 години
Сега няма да е зле, и за да е справедливо, ООН да узакони независимоста на Кюрдистан- новата държава в района на Турция и Ирак, и съответно на Палестина, всички евреи- без държава да обикалят света, или марш в новата Юдея- САЩ!
167
0
 
8
 
! Отговори
Карамустафа преди 13 години
Естесвенно как не,Да живее БЪЛГАРИЯ ние не обичаме по малко България от вас
166
0
 
4
 
! Отговори
Гоце Делчевь преди 13 години
Толкова ти е ума,толкова си написал!Ти ми приличаш на един от героите на Чудомир от "Критик" - Тотьо Чушката.:) В полемика с човек, който е чел история само от учебниците до 8- клас няма да влизам, но само ще кажа " Не хвърляйте светинята на псетата, и не хвърляйте бисера си пред свините,да да не го стъпчат с краката си и като се обърнат , да ви разкъсат!" Евангелие от Матея 7:6
165
5
 
14
 
! Отговори
Карамустафа преди 13 години
Ние Турците които живеем в България никога не сме искали отделна Държава само да не тръгнете пак да сменяте имена и да правите други глупости.
164
1
 
16
 
! Отговори
MAKE преди 13 години
DA JIVEE BUGARIJA
163
2
 
2
 
! Отговори
Карамустафа преди 13 години
Абсюлютно си прав.Винаги свалям шапки на хора които говорят истините ЕЙВАЛЛАХ
162
13
 
5
 
! Отговори
Карамустафа преди 13 години
Да живее КОСОВО ......................