Американски експерт: Границите на Балканите още се чертаят

Шлезинджър: И албанците в Скопие може да поискат да се отцепят
19 авг 2010 20:16, Елка Василева
469
Американски експерт: Границите на Балканите още се чертаят
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Все още има опасност от стремеж към създаване на Велика Албания. САЩ и ЕС положиха големи усилия да предотвратят създаването на Велика Сърбия, не смятам, че сега ще подкрепят подобен стремеж на албанците, защото това още повече би дестабилизирало региона".

Това казва шефът на изследователската програма за Източна Европа в Международния център “Удроу Уилсън” във Вашингтон Мартин Шлезинджър.

След като Международният съд на ООН в Хага се произнесе за Косово, според него сега е възможна вълна от искания за отцепване.

Още по темата

В интервю за сръбския вестник "Вечерне новости" в отговор на въпрос дали все още не е приключило прекрояването на границите на Балканите, той казва:

"Може да започне веднага (такава вълна) и то с искане на албанците в Македония, но бих могъл да посоча още 20 страни, които са застрашени от този проблем", казва експертът.

Попитан какво сега пречи и Република Сръбска да обяви независимост и да се отдели от Босна и Херцеговина, Шлезинджър казва, че по същество никой не пречи на гражданите на Република Сръбска да гласуват за това на референдум.

"Вероятно голяма част от международната общност би признала Република Сръбска като независима държава. Косово е опасен прецедент и е жалко, че Международният съд на ООН само допринесе за комплицирането на въпроса. Очевидно повече се цени нарушаването, а не спазването на международното право. По-специално така се държат великите сили, включително и САЩ", смята експертът.

На въпрос дали е възможно Войводина и Санджак да се превърнат в следващия отворен въпрос, Шлезинджър казва, че "няма причини за страх от нестабилност във Войводина, защото няма кой да я предизвика. Въпросът за Санджак е малко по-сложен, тъй като след разделянето на Сърбия и Черна гора той остана разделен между двете държави. Там има елементи, които могат да поискат отделяне, но никога няма да получат подкрепата на Запада за това", смята експертът.

"И Америка, и ЕС съзнават, че приемането на Сърбия и на останалите балкански страни в ЕС е единственият път за дългосрочната стабилност в региона и в Европа. Очаквам Сърбия да влезе в ЕС след 3-4 години", заключава Мартин Шлезинджър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


469
Още по темата: косово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
25
 
! Отговори
българин преди 13 години
Релните граници на България са: От Дунав до Егейско море и от Охрид до Черно море. България е единствената държава в света, която отвсякъде граничи със себе си. Отвсякъде сме орязани и ограбени от съседите. Това е реалността.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От днес обявявам независимостта на Република Полски Тръмбеш!!! Визи ще се издават в кръчмата на Груио! Нови паспорти и номера за колите (РТ0001) - при Шишо Дебелия!
8
2
 
6
 
! Отговори
Аха преди 13 години
КОРЕКЦИЯмежду USA и една паднала ябълка
7
2
 
7
 
! Отговори
Аха преди 13 години
До US ARMYА знаеш ли какво е общото между и една паднала ябълка. Че с всеки изминат ден и двете изгниват.
6
0
 
20
 
! Отговори
Оксиморон преди 13 години
Странното е, че си правдив в разсъжденията си! В същото време точно американец прави достояние зверствата на турците в Батак и кървавото потушаване на Априлското въстание, станало първопричина за последвалата война и довело до препоробването ни...абе *** американци, руснаци,англичани и прочее империалисти, действащи с принципите на Макиавелии за господството....ние сме обречени да изчезнем,както това е заложено и в планът на американските професори...Интересен е и докладът на ЦРУ за БГдо 2050
5
9
 
32
 
! Отговори
Хубав кон преди 13 години
Американците са адските лицемери. Действали били против създаването на Велика Сърбия. Ами ако някой беше действал преди 250 години против обявяването на независимостта на САЩ? Ами ако някоя силна и голяма държава беше видяла как бъдещите американци избиват хиляди от коренното население на Северна Америка и беше бомбардирала американците, изобщо нямаше да им е яко.Америка - лицемерие, прикрито под "загриженост за световната сигурност".
4
14
 
22
 
! Отговори
US ARMY преди 13 години
Знаете ли какво е общото между Сърбия и Нокиа с всяка изминала година стават все по-малки! :))
3
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Значи САЩ са действали с всички сили да няма Велика Сърбия т.е, ако един ден България се обедини с Македония ще се задействат да няма голяма България, така ли излиза?! Какво половин България като Северната кипърската-турска република ли ще стане?! Хем друга държава, хем ама турска, както и Косово. Ей това Америка такова целия свят и винаги намира слуги да им служат, а в България има много такива, които като чуят Америка и получават оргазъм от кеф, НЕ ГИ РАЗБИРАМ!
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Спокоино ...както е тръгнало и както нищо не правим по въпроса нищо чудно и нашите *** да поискат автономия и наи вероятно ще я поискат някъде по черноморието ...нали
1
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е то вие нали ликвидирахте индианците и ограбихте цялата им територия, сега имате моралното право да казвате на кой какво да прави.