Руски медии: Решено е – Юрий Лужков се оттегля

Възможен негов приемник – Сергей Шойгу или човек на Кремъл
21 сеп 2010 09:44, Елка Василева
25
Руски медии: Решено е – Юрий Лужков се оттегля
Лужков и Медведев. Снимка: БГНЕС

Кметът на Москва Юрий Лужков празнува във вторник, 21 септември, рождения си ден в не особено радостна обстановка. Въпросът за оставката му е решен окончателно.

Преди да излезе в отпуск от понеделник, той е получил от Кремъл седмица, за да вземе решение за доброволна оставка, а от правителството предложиха до две-три седмици да реши на каква работа би искал да премине, пише вестник „Ведомости“, като се позовава на източници от администрацията на президента, правителството и кметството.

По данни на източниците кметския пост може да бъде зает от човек от московския екип, но само ако Лужков се оттегли доброволно. Ако не, той ще бъде свален под предлог преминаване на нова работа.

В списъка на претендентите засега са министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу и заместник-ръководителят на администрацията на президента Александър Беглов.

Преди да излезе в отпуск, Юрий Лужков опроверга слуховете, че ще подаде оставка, и не отговори на въпроса за доверието на президента към него, припомня NEWSru.

По-рано Лужков и съпругата му Елена Батурина заявиха, че ясно виждат поръчковия характер на критичните материали, които се леят от руските телевизии.

В събота московският кмет каза, че оценява информационната кампания срещу него като клевета. „Тази клевета е организирана, за съжаление, по заповед отгоре“, допълни Лужков.

Още по темата

Елена Батурина беше по-конкретна, като каза, че в администрацията на президента има хора, които се опасяват, че през 2012 г. Юрий Лужков ще вземе страната не на президента Дмитрий Медведев, а на премиера Владимир Путин. Съпругата на московския кмет заяви, че мъжът й не обмисля въпроса за евентуално участие на президентските избори.

По думите на бизнес дамата подобни безименни нападки „от неназован източник от Кремъл“ и инициирани от президентската администрация филми са сродни с анонимките от сталинско време.

Батурина подчерта, че двамата със съпруга й не възнамеряват да емигрират от Русия, дори и Лужков да не остане на кметския пост.

По-рано в западната преса се появиха намеци, че Лужков и Батурина може да напуснат Русия и да отидат да живеят във Великобритания или Австрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
0
 
! Отговори
NL преди 13 години
Лужков е от вертикалата на Путин, щом той пада следва срутване на цялата вертикала т.е. Путин вече е пътник.
19
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може да емигрират , но КГБ, ще си вземе паричките, които са натрупали на гърба на мизерията в Русия....Юрий, беше приятел на Бойко, толкова мачове изиграха , колко жалко да не се ориентираш в обстановката.....
18
0
 
3
 
! Отговори
Мим-2 преди 13 години
Ему принадлежит абсолютный рекорд пребывания в должности среди всех российских постсоветских политиков министерского ранга: он руководит борьбой с чрезвычайными ситуациями во всех составах российского правительства с 1991 года. Генерал армии. Герой Российской Федерации. Тувинец по национальности.
17
0
 
1
 
! Отговори
Овации - Смеееееех преди 13 години
Браво на Днес.бг с Cory/Paste!
16
0
 
0
 
! Отговори
Мим преди 13 години
Серге́й Кужуге́тович Шойгу́ (р. 21 мая 1955, Чадан, Тувинская АО) с 1994 года министр Российской Федерации по делам гражданской обороны, чрезвычайным ситуациям и ликвидации последствий стихийных бедствий (МЧС). С 1991 года возглавлял одноименный государственный комитет РСФСР и Российской Федерации. Ему принадлежит абсолютный рекорд пребывания в должности среди всех российских постсоветских политиков министерского ранга.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
''...............По думите на бизнес дамата подобни безименни нападки от неназован източник от Кремъл и инициирани от президентската администрация филми са сродни с анонимките от сталинско време.................''===============================================================Miliarderi na gyrba na mizeriata na obiknovenite rusnaci.........phu
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тъкмо го направиха почетен жител на община аврен и виж какво стана.хайде сега и тези дето го направиха да ги последва същата участ.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
pri bratu6kite nikoi ne se otkazva dobrovolno
12
0
 
2
 
! Отговори
СИБАНКЯ преди 13 години
Е-кой е тоя политик, който в България или Рашата доброволно ще се откаже от властта!?Без нея той е един анонимник,пр. мутропожарникар, а с нея-е цар! От политиката напускането става само с яко наритване!
11
1
 
4
 
! Отговори
протестант преди 13 години
ПРЕСТАНЕТЕ ДА ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИ ПРЕСТАНЕТЕ ДА ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИ СТИГА ЦЕНЗРА СТИГА ЦЕНЗУРА ТРИЙТЕ САМО КОМЕНТАРИ,ИЗПИСАНИ НА ЛАТИНИЦА,ЗА ДА ЗАПОМНИ БЪЛГАРИНА,ЧЕ ИМА БЪЛГАРСА АЗБКА И ТЯ ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВА
10
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ПРИ НАС ИМА МНОГО ПОЛИТИЦИ И ДЪРЖАВНИЦИ, КОИТО СЕ ОКУПИРАХА НА ПОСТОВЕТЕ СИ И НЕ ИМ ИДВА НА УМА ДА СЕ МАХАТ. И ЗА ТЯХ ТРЯБВА ДА ИМА ТАКАВА МЕТЛА. ЗАЩО ОБВИНЯВАТ И СЕ СМЕЯТ НА ТОДОР ЖИВКОВ?
9
5
 
1
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Путин и Медведев решили да отпразнуват новите си постове, пийнали си водка и поръчали п.онстит.тка! Пийнали и по една виагра и започнали тройката като Медведев работел на задна пра.ка а на Путин п.онстит.тката му правела фел.цио! По едно време Медведев започнал да се уморява и попитал -Другарю Путин,може ли да се смениме? Путин - Го погледнал, замислил се 10 секунди и рекъл - Може, сменете се!
8
0
 
5
 
! Отговори
григор преди 13 години
Според РУСКАТА ПРЕСА заедно с жена си имали 4 млрд,долара... !!!!!,а Лужков твърди ,че нямало ,ама абсолютно никакъв КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ независимо ,че ВСИЧКИ ТЪРГОВЕ И АПЕТИТНИ МЕСТА В МОСКВА са спечелени от ФИРМИ НА ЖЕНА МУ ...!!!!!!
7
8
 
9
 
! Отговори
вторник преди 13 години
Намеците на западната преса са винаги долнопробни измислици Западната преса да си тълкува западните политици-поводи дал господ Русия си е добре и ще си е още по-добре,ако престанат да й се месят /както на нас/
6
4
 
3
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 13 години
Щом толкова се говори, пък и такива неща се случват в политическият живот на Русия, явно има някакъв разкол в отношенията Путин-Медведев. Хм, странно, кой ли ще победи, освен ако не е всичко това един голям параван, предпочитам Медведев!
5
1
 
4
 
! Отговори
Ханът преди 13 години
А колко е богат Лужков няман думи.Да си почива е най-добре с толкова парички,но в Англия,че може да му ги вземат.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е,не е прав дядо Господ ! с тази физиономия на селски колхозник,а с толкова мноооооооого пари !?!?!?!!!!!!
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
той е получил от Кремъл седмица, за да вземе решение за доброволна оставка,++++Всичко в Русия се случва по този начин. Когато КГБ ти предложи да направиш нещо доброволно, това е предложение на което не можеш да откажеш. Алтернативата е 'самоубийство'.
2
0
 
16
 
! Отговори
аватар преди 13 години
Мъду*ина и Лужков са олицетворение на руската мафия.
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този не се ли среща скоро с Боко?Пак заложи Борката на куцо магаре,ейй!То бива неудачник ама толкова много не бива.