Храната като лукс

Човечеството потегля с пълна газ към глада
Обновена: 12 мар 2011 13:40 | 12 мар 2011 08:00, Елка Василева
216
Храната като лукс
Рабат, Мароко. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Половината човечество умира от глад, другата половина пази диета - тези думи на Стефан Цанев, написани през 1991 г., отразяват много точно положението ни днес. Гладът продължава да бушува, а храната се превръща в лукс.

През септември 2010 година Организация по прехраната и земеделието към ООН отбеляза малък успех: броят на гладуващите по света беше намалял под един милиард души. Генералният директор на организацията Жак Диуф същевременно предупреди за опасността от поскъпване на хранителните стоки. Колебанията в цените на международните борси са сериозен предупредителен сигнал, заяви той.

Никой обаче не очакваше, че още в началото на 2011 година ситуацията на пазара на хранителните стоки ще се влоши, а цените им ще надхвърлят нивото от 2008 година, когато поскъпването беше наистина голямо.

Под ударите на катаклизмите

Признаци за повишаване на цените имаше още през миналата година, пише Дойче веле. Сушата в Русия, която предизвика унищожителни пожари, накара премиера Путин още в началото на август да забрани износа на пшеница. Това се почувства в цял свят, тъй като Русия е един от най-големите износители на пшеница. В Пакистан наводненията унищожиха огромни селскостопански площи. Само няколко дни след катастрофата цените на хранителните стоки скочиха почти четворно. Площите, унищожени от наводненията, са колкото територията на цяла Италия.

Лакомия и безпощадност

Експертите все още спорят дали двете катастрофи имат нещо общо с глобалните климатични промени. Но няма спор по въпроса кой е най-силно засегнат от тях: най-бедните, които нямат никакви средства, застраховки и резерви. Независимо дали в Индия, Пакистан, Китай или в африканските държави, повишаването на цените на хранителните стоки засяга най-вече тези, които отделят до 80 процента от доходите си за храна. Защото международните борси са сурови и не щадят никого. Само когато инвестициите в хранителни стоки обещават печалба, само тогава се влагат пари в този сектор.

"Всъщност ние имахме достатъчно пшеница в силозите. Няма причина за повишаване на цените. Но естествено търговците предпочитат да изчакат, за да видят дали цените няма да се увеличат още. Това оскъпява пшеницата и то за сметка на бедните", заявява Ралф Зюндхоф от Организация по прехраната към ООН.
Кошмарни прогнози

По ирония на съдбата точно там, където се произвеждат хранителните продукти, гладуват най-много хора. Става дума за селските райони - те запустяват навсякъде, не само в България. Последиците: разрастващи се градове, гета и висок риск от социално напрежение.

Ако преселването на хората в големите градове продължи, след няколко години ще има още по-големи трудности с прехраната, предупреждава Ирис Шьонингер от германския филиал на Международната организация по прехраната: "Мнозина напускат селата, защото не съзират бъдеще в тях. Това са предимно млади хора, които виждат, че земята става все по-малко, когато много поколения трябва да я делят. И тогава те се преселват в големия град. А веднъж заминали, не се връщат никога обратно."

Кошмарна визия за бъдещето - изоставени села и гладуващи градове. А това означава, че социалните размирици са програмирани. И то не само в т. нар. трети свят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: гладООН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
2
 
1
 
! Отговори
Ottoman преди 13 години
Zashtoto Nomer 210 - Tvoq Gospod Otdavna napusna - nqma go i skoro kato gledam neshte i da idva...Zabravete za nego - a vnimatelno gledai snimkata ! Shtoto utre i nqkoi ot nas moje da byde Tam ! Tova e !
207
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много ме измъчва факта ,че човекът е едно съвършено създание с много сложни системи които работят умно и независимо дали мисли индивида.Е защо се похабява това съвършенство като е принудено да рови из кофите?Принудено е цялото това умно създадено същество да съсипе чрез парадокса умисъла на Господ...Сравняваме мозъка на човека с компютър,обаче той работи само с една минимална част от всичко,което му е вградвно...Чудесии...
206
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Дами и Господа, аз съм бил в Испания. Там съм виждъл кости на овце умрели на земята на собственника. Много се учудих защо е така. Попитах човека и тои ми обясни че за 3 месеца той получава субсидия за глава 30 евро. Това прави 120 евро на година. Човека има земя и паша много по изгодно му е да има и животни на нея. Едно стадо от 100 овце му носи 3000 евро на тримесичие. Така нито му пустее земята нито му трябват пари за фураж. Сега вижте нашите субсидии и кажете каде сме ние.
205
0
 
4
 
! Отговори
pepo преди 13 години
Codex Alimentariuus на латински означава "хранителен кодекс". Той съвсем скоро ще ни постави в следната ситуация:1. Никакви витамини, минерали и билки и други от този род да не могат да бъдат свободно продавани за профилактични или терапевтични цели. 2. Естествени лекове биха могли да бъдат продавани като храна, но те не трябва да превишават допустимите количества, определени от комисията на ХК. Това означава ограничен достъп на хората до хранителните добавки, така че да не могат да ги използват за лечебни цели. (Например максимално на човек да се отпускат без рецепта витамин С - 60 мг, витамин Е - 15 мг и т.н. при многократно по-големи реални терапевтични дози.) Добавки без обозначена препоръчвана дневна доза (например коензим 010, селен, биофлавоноиди и др.) ще бъде незаконно да се продават, защото ще бъдат смятани за лекарства. 3. Тези правила за стандартизиране на хранителните добавки да станат задължителни за всички страни-членки на ООН. На страна, която ги отхвърли, ще й бъдат наложени икономически санкции от СТО, което би довело до огромни загуби на определени сектори от икономиката й. Стандартите на кодекса за хранителни добавки да станат референтни международни стандарти под ГАТТ и Споразумението за свободна търговия на Северна Америка (НАФТА). 4. Да не бъде разрешавана продажбата на каквито и да са нови добавки, ако те не са преминали през одобрението на ХК. В Канада последните години вече беше прокаран един такъв ограничителен закон. Ако хората не се осъзнаят и не се противопоставят твърдо на политиката на фармацевтичните картели още сега, съвсем скоро горепосочените точки може да бъдат одобрени и приложени на практика. Този зловещ план се осъществява подло и тайно, без да му се дава гласност. Затова тази информация трябва да стигне до всеки, защото става дума за здравето на цялото човечество сега и на бъдещите поколения! Използват се многобройни методи, за да се наложи политиката на фармацевтичните гиганти и да се попречи на естествените терапии в глобален мащаб. В САЩ например FDA вече опитва различни тактики и прийоми, за да ограничи свободната продажба на основни хранителни съставки и само благодарение на активната намеса на обществото Управлението все още не е постигнало пълен успех.
204
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 206Стреляме ги с пушка със сол.
203
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дори и да имаш земя, дори и да си я обработваш, един ден в нея ще нахлут ония черни двукраки скакалци,които са научени за 20 години само да крадат и да вземат социални помощи и ще ти опоскот цялата реколта.Какво правим тогава, работливи Българи?
202
0
 
3
 
! Отговори
xx преди 13 години
явно не си копал
201
1
 
8
 
! Отговори
ако имах пари преди 13 години
Ако имах пари щях да инвестирам в покупка на земеделска земя. Почвата е вечно богатство. Ама нямам пари..........
200
0
 
1
 
! Отговори
стг преди 13 години
много грубо казано в света има 2 вида държави, такива които могат да произведат храна за повече население отколкото имат и такива които няма как да направят това, ние сме от първите така че повишаване цената на храните е в наш интерес по принцип, сега това че ни мързи да произвеждаме е съвсем друга тема вече
199
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
balgaria edin ogromen bokluciski gazan
198
0
 
15
 
! Отговори
има логика преди 13 години
по повод пост 191Всъщност, не е ли нормално младите, знаещите и силните да работят и да създават, а "дъртите" да висят в нета?Те тяхната са си я свършили./Това се води официално дискриминация по възрастов признак по света/
197
11
 
16
 
! Отговори
муспи преди 13 години
С намаляванета на бялата раса ще расте глада. Цветните са биле винаги гладни, и са разчитали на бялите помощи. Евреите постепено ще заселят Европа с гладните, уж за по справедливо, и ще я превърнат в Сомалия. Кой е виновен? Евреите и не крият че избиват хората, бялите го слушат разсеяно, за да продължават колкото се може повече доброто си, но с намаляването им, растат и темповете на геноцида.
196
7
 
19
 
! Отговори
TT преди 13 години
Като гледам снимката има още накъде да става по-зле,сега четири кофи-един човек! Както са тръгнали и с това малоумно управление,ще направят на всяка една кофа по четирима българи да има! Тая мизерна държава,никога,ама абсолютно никога няма да се оправи! Спасявайте децата си,гонете ги от българия,то не,че те са луди да стоят де...
195
0
 
19
 
! Отговори
До zx, 196 преди 13 години
Абсолютно прав си!Ще прибавя и още нещо - огромна част от земеделските ни земи пустеят, а няколко стотин хиляди *** мързеливци не желаят да вземат декари, които им се предлагат от държавния фонд. Предпочитат да се излежават и да взимат социални помощи! Така че и работната ръка е налице, само трябва управляващите да не се правят на прекалено толерантни - ако е нужно и законите могат да се променят! Който не работи, няма да яде! Който няма образование, ще практикува мотично земеделие!
194
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Възможно е някой да е планирал социални размирици.Какъв е най-сигурният начин да изкараш хората на протест?Като ги накараш да гладуват!Помните ли "Лукановата зима",когато складовете бяха пълни,а ние се редяхме на опашки за хранителни стоки от 1.30 след полунощ?Така им беше по-лесно да предизвикат политически промени,но по начин,удобен за бившата червена върхушка!И сега може би някой цели нещо.Но само по изкуствен начин може да се предизвика глад в такъв мащаб- има достатъчно земя и работна ръка
193
0
 
26
 
! Отговори
zx преди 13 години
Нека най-сетне да осъзнаем, че развитието на селското стопанство е най-големият шанс за спасението на българският народ от глад и мизерно съществуване.При толкова щедър климат и прекрасни плодородни земи е просто срамно да се внасят изкуственяци от съседни страни. Нека ,като истински българи да подкрепим производителите и най-сетне да поставим на мястото им отвратителните прекупвачи, които завишават с 200-300 % реалната стойност на продуктите с цел бързо и лесно забогатяване. Алчници!
192
0
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
triabva chistka na toia zemia mnogo paplach se navadi poslednite 50 60 godini,samo iadat i .s..t i nisto ne proizvejdat da idva tam kvoto idva i koito ostane da si pojivee.
191
0
 
23
 
! Отговори
АК-47 преди 13 години
РПГ-7 имаш право! В много странни е много по престижно да си собственик на плодородна земя и фермер,отколкото наемен градски работник във фабрика.И аз чакам с нетърпение в България родните ни фермери да започнат да печелят по добре от градското население,че да има отлив от претъпканите градове и да си се завърнат на село!
190
0
 
5
 
! Отговори
na maikati putkata e преди 13 години
izviniavai te imax predvid v normalnia cviat tova koeto ctava v BG e genozid i vcichki co znaiat....
189
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
глупавите депутати да вземат са се поровят във форумите , вместо да са медийни звезди ,че ако знаят тука колко истина се казва!