Разногласия в мюсюлманския свят за Либия

Турция скочи и срещу водещата роля на Франция във военната операция
Обновена: 21 мар 2011 14:51 | 21 мар 2011 14:50,
108
Разногласия в мюсюлманския свят за Либия
Снимка: Reuters

Ирак обяви подкрепата си за международната военна операция в Либия. Влиятелният в страната шиитски духовник Муктада Садр я осъди.

„Иракското правителство подкрепя международните усилия за защита на либийския народ“, се казва в съобщение от офиса на правителствения говорител Али ал Дабах, цитирано от Ройтерс.

Същевременно интернет страница, свързана с Муктада Садр, написа, че духовникът осъжда западната интервенция в Либия.

„Негово високопреосвещенство (Садр) отхвърля и осъжда чужда намеса във вътрешните работи на Либия и Бахрейн, обявявайки, че единствено народите могат да взимат решение и правителствата трябва да се оттеглят, ако хората го искат“, обяви организацията на духовника.

Садр, който дълго беше начело на въоръжена шиитска опозиция срещу американското присъствие в Ирак, сега е ключов партньор в коалицията на премиера Нури ал Малики.

Успоредно с противопоставянето на интервенцията в Либия, Турция обяви и притеснението си от „водещата роля“ на Франция във водената с мандата на ООН операция.

„Не можем да разберем как така Франция е водеща в този процес. Трудно ни е да разберем как така се явява проводникът на решение на ООН“, заяви турският министър на отбраната Вежди Гонул.

„Все пак накрая стана ясно, че САЩ командват“, допълни министърът.

Няколко държави членки на алианса, водени от Франция, Великобритания и САЩ, участват във военната операция в Либия.

НАТО като организация, в която решенията се взимат с консенсус, засега е разделена по въпроса за участието. Турция е срещу интервенция и призова за незабавно спиране на огъня. Германия също е против чуждестранна военна намеса в Либия.

Реджеп Ердоган, премиерът на Турция, която е все по-значителен дипломатически фактор в Близкия изток, настоя Кадафи да назначи президент, подкрепян от народа, като начин за излизане от либийската криза.

Позицията на шефа на Арабската лига беше коригирана – в понеделник Амр Муса обяви, че уважава резолюцията на ООН, позволяваща военни действия срещу Либия, след коментара в неделя, че е притеснен от действията на западните сили.

„Позицията на Арабската лига е решителна и от самото начало ние замразихме членството на Либия. След това поискахме от ООН да наложи забранена за полети зона, уважаваме резолюцията на ООН и нямаме противоречия с нея“, обяви Муса.

„Ще продължим да работим за защита на мирното население и настояваме всеки да има предвид това при всички военни действия“, каза Муса на пресконференция с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Кайро.

В неделя Муса коментира, че арабите не са искали военни удари от западните сили, които засягат цивилни граждани, когато лигата поиска забранена за полети зона над Либия.

Арабски държави от Персийския залив пък скочиха срещу критиките на Иран за участието им в коалицията срещу Либия и го обвиниха в намеса във вътрешните работи.

„Ние сме в коалиция, целяща сигурност по силата на резолюция на ООН“, заяви генералният секретар на Съвета за сътрудничество в Персийския залив Абдулрахман ал Атия по повод участието на ОАЕ и Катар в операцията срещу Кадафи.

Техеран разкритикува държавите от Залива за съюзничеството им с Вашингтон и нарече военната операция на западните сили срещу Муамар Кадафи извинение да се сдобият с неоколониален контрол над богатата на петрол Северна Африка.

В неделя стана ясно, че Египет е решил да не участва в действията срещу съседа си заради вътрешната си сигурност и заради факта, че много египтяни живеят в Либия.

Повече от един милион египтяни работеха в Либия до избухването на бунта срещу Муамар Кадафи, десетки хиляди успяха да напуснат страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
7
 
29
 
! Отговори
4000 преди 13 години
Нека си кажем истината: ЗАЩО ЗАПАДА ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕ ВОЙНАТА?1. Повишаване цената на западащия долар2. Петрол3. На Саркози съвсем скоро му предстоят президентски избори4. Препроизводство на оръжие.....нима това не е достатъчно основателно.....
73
2
 
4
 
! Отговори
Sram me e! преди 13 години
До: BedstvieДали са повече или по-малко това ни-най-малко те засяга! Второ не съм виновен, че на зарибените " чатърчета " подивяха из нета и се чудят вече за какво да се заяждат вместо да направят нещо друго. Т'ва чисто и просто си еизбивация на комплекси от твоя страна. Нищо лично!
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гледам хора пак с претенции да са най -умните и другите нищо не значили като интелект за тях:) Смех!:) да са живи и здрави! лошата новина за тях е, че като наричат другите глупави, те със сигурност няма да станат по-умни:)
71
4
 
3
 
! Отговори
Bedstvie преди 13 години
До Sram me e!Не ме интересуват граматическите грешки на хората. Аз също ги допускам. При теб, обаче, са в повече. И нямаше да е проблем, ако не се опитваше да ръсиш мозък в нета!Ае жив и здрав!
70
3
 
9
 
! Отговори
Sram me e! преди 13 години
Добре кажи ми тогава защо мюсулманите го направиха ? При положение, че както казах по долу войната е изгубена преди да е започната. Сами виждяхте кадри на безпилотни самолети как избиват цивилно население и прочие. Кое им е изостанало на мюсулманите.Либия примерно само ще ти спомена, че Газпром- Русия и Австралийския-ОМV, който е водещ в Централна европа имат пръст в петрола на Либия. И защо Нато се намиса във вътрешните интереси на страна която не ни засяга (тук пак се повтарям)
69
3
 
5
 
! Отговори
Ей така... преди 13 години
до 68...виж най-новия Zeitgeist филм в youtube и ако не друго поне ще имаш повод за размисъл на тая тема ;)...
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ирак подкрепя, но духовника -осъди! че някой да се е съмнявал, че назначения от САЩ васал няма да я подкрепи:)))) И с Ирак се изчерпа разногласията в мюсюлманския свят:))))) Пък как от Арабската лига щяха да бият шефа на ООН:) Как ги даваха по СНН:))))
67
3
 
8
 
! Отговори
антиЕС преди 13 години
естествено че еврейския сьюз праща чакалите си там да разбута целия арабски свят
66
6
 
8
 
! Отговори
антиЕС преди 13 години
до 74,,само дето навремето посегна на Сърбия
65
5
 
12
 
! Отговори
миротворец преди 13 години
всички протести в арабския свят тръгнаха изкуствено, подстрекавани от запада. то се вижда - става въпрос единствено за икономически интереси и преразпределение на пазара, жалко за мирните граждани, които стават жертви в такива конфликти. Не на войните за петрол!
64
11
 
6
 
! Отговори
до 72 преди 13 години
1. Двете събития нямат нищо общо. 2. АМЕРИКА НЕ МОЖЕ ДА ПОСЕГНЕ НА ЖИВОТА НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ И КОЯТО И ДА Е ДРЪГА ХРИСТИЯНСКА СТРАНА, това го могат само мюсюлманските изостанали тоталитарни режими
63
3
 
4
 
! Отговори
Sram me e! преди 13 години
До: 71Bedstvie, ако се намисах на всеки пост само и само за да се направя на интересен, и да ми обърнат внимание. Определено може да си нещо подобно на умствено изостанало бедствие! :) Всеки греши нормално е, но е идеотско да тръгнеш да корЕгираш някого, който дори не си прави трудът да пише грамотно на безхаберници като теб, които ги интересува единствено някоя правописна, пунтуационна грешка!
62
1
 
5
 
! Отговори
Sram me e! преди 13 години
До: 68Говориш за икономически интереси.Незабравяй от къде тръгна икономическата криза!
61
2
 
5
 
! Отговори
Bedstvie преди 13 години
До Sram me e!И мен щеше да ме е срам, ако бях на твое място!За протокола: не се пише Збирщина, а Сбирщина!
60
3
 
4
 
! Отговори
do 54 преди 13 години
Е как стана сделките с недвижими имоти да са забранени пък кредити за апартамент без проблем? И да обобщим Аре бегай у Либия като е толкоз харно там.
59
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много страни взеха да приказват. Гледам че и руснаците се обаждат. Дано не се стигне до нещо повече от приказки, че планетата ни ще стане като швейцарско сирене...
58
3
 
9
 
! Отговори
до 65 преди 13 години
Просто звучи абсурдно, християнска държава, една от водещите по всякакви показатели, да избие стотици свои граждани, да засегне собствените си икономически интереси...
57
4
 
7
 
! Отговори
Mango преди 13 години
Писал съм го мнoгoкратно!Крайно време е троянския кон на ал кайда, да бъде изритан от Нато!Франция и Израел е нужно, час по скоро да се интегрират в алианса за сметка на ***!
56
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чудя се как не са почнали да освобождават Китай все още и там няма демокрация а мирните протести там се наказват със смърт . За Северна Корея и лагерите тип немските от втората световна също да задам един въпрос. За останалите Арабски и Африкански държави също виждам че никой не ги споменава.Как може такова лицемерие. Ако се правят на Робин Худ да почват наред а не от там където имат както всички знаем какви интереси.
55
3
 
6
 
! Отговори
Sram me e! преди 13 години
Добре дай доводи за какво му е на Бен Ладен. Да атакува 2та най големи небостъргача?Второ къква полза има от война той, след като тя още преди да е започнала е изгубена USE е една от водещите световно военни сили. Третор защо след това се чу за терористични актове и навсякъде бяха настръхнали заради това ? Говоря за Англия и прочие. Та нали каквото имаха беше към USA защо другите държави настръхнаха.