Разногласия в мюсюлманския свят за Либия

Турция скочи и срещу водещата роля на Франция във военната операция
Обновена: 21 мар 2011 14:51 | 21 мар 2011 14:50,
108
Разногласия в мюсюлманския свят за Либия
Снимка: Reuters

Ирак обяви подкрепата си за международната военна операция в Либия. Влиятелният в страната шиитски духовник Муктада Садр я осъди.

„Иракското правителство подкрепя международните усилия за защита на либийския народ“, се казва в съобщение от офиса на правителствения говорител Али ал Дабах, цитирано от Ройтерс.

Същевременно интернет страница, свързана с Муктада Садр, написа, че духовникът осъжда западната интервенция в Либия.

„Негово високопреосвещенство (Садр) отхвърля и осъжда чужда намеса във вътрешните работи на Либия и Бахрейн, обявявайки, че единствено народите могат да взимат решение и правителствата трябва да се оттеглят, ако хората го искат“, обяви организацията на духовника.

Садр, който дълго беше начело на въоръжена шиитска опозиция срещу американското присъствие в Ирак, сега е ключов партньор в коалицията на премиера Нури ал Малики.

Успоредно с противопоставянето на интервенцията в Либия, Турция обяви и притеснението си от „водещата роля“ на Франция във водената с мандата на ООН операция.

„Не можем да разберем как така Франция е водеща в този процес. Трудно ни е да разберем как така се явява проводникът на решение на ООН“, заяви турският министър на отбраната Вежди Гонул.

„Все пак накрая стана ясно, че САЩ командват“, допълни министърът.

Няколко държави членки на алианса, водени от Франция, Великобритания и САЩ, участват във военната операция в Либия.

НАТО като организация, в която решенията се взимат с консенсус, засега е разделена по въпроса за участието. Турция е срещу интервенция и призова за незабавно спиране на огъня. Германия също е против чуждестранна военна намеса в Либия.

Реджеп Ердоган, премиерът на Турция, която е все по-значителен дипломатически фактор в Близкия изток, настоя Кадафи да назначи президент, подкрепян от народа, като начин за излизане от либийската криза.

Позицията на шефа на Арабската лига беше коригирана – в понеделник Амр Муса обяви, че уважава резолюцията на ООН, позволяваща военни действия срещу Либия, след коментара в неделя, че е притеснен от действията на западните сили.

„Позицията на Арабската лига е решителна и от самото начало ние замразихме членството на Либия. След това поискахме от ООН да наложи забранена за полети зона, уважаваме резолюцията на ООН и нямаме противоречия с нея“, обяви Муса.

„Ще продължим да работим за защита на мирното население и настояваме всеки да има предвид това при всички военни действия“, каза Муса на пресконференция с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Кайро.

В неделя Муса коментира, че арабите не са искали военни удари от западните сили, които засягат цивилни граждани, когато лигата поиска забранена за полети зона над Либия.

Арабски държави от Персийския залив пък скочиха срещу критиките на Иран за участието им в коалицията срещу Либия и го обвиниха в намеса във вътрешните работи.

„Ние сме в коалиция, целяща сигурност по силата на резолюция на ООН“, заяви генералният секретар на Съвета за сътрудничество в Персийския залив Абдулрахман ал Атия по повод участието на ОАЕ и Катар в операцията срещу Кадафи.

Техеран разкритикува държавите от Залива за съюзничеството им с Вашингтон и нарече военната операция на западните сили срещу Муамар Кадафи извинение да се сдобият с неоколониален контрол над богатата на петрол Северна Африка.

В неделя стана ясно, че Египет е решил да не участва в действията срещу съседа си заради вътрешната си сигурност и заради факта, че много египтяни живеят в Либия.

Повече от един милион египтяни работеха в Либия до избухването на бунта срещу Муамар Кадафи, десетки хиляди успяха да напуснат страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
6
 
! Отговори
антиЕС преди 13 години
а ти не си срещу Кадафи, а си срещу всички мюсюлмани,съдя по отговорите ти
33
2
 
7
 
! Отговори
ТТ преди 13 години
И че иракското правителство е на пряко командване от пентагона. Който до скоро тормозеше народа им с война. Сега явно вече всичко е по плана на "американците" от уолстрийт - банкери, петролни и оръжейни магнати и подобни със световно влияние.
32
3
 
6
 
! Отговори
до 32 преди 13 години
Там сами трябва да намерят решение на ситуациятазащото било вътрешен конфликт .Така беше казал някои от политиците мисля че беше по повод на гражданската война в Сомалия.Ирак и афганистан ги "освободиха" сега си намериха нова опитна мишка.Иначе е ясно че искат да имат контрол както в ирак и не само там над петролните кладенци и сега си намериха оправдание за да могат да действат.
31
7
 
3
 
! Отговори
обективен преди 13 години
ти си болен бе атеист, такива като тебе що не си вземете по един резак у вас си да си го чувате! ей гади ми се от такива комунистически мнения!
30
4
 
3
 
! Отговори
пп преди 13 години
Що не поммогнаха арабите на либийските въстанници,а оставиха Кадафи да избие 7 хилади гаждани.Те изобщо не го искат той е пристъпник.Алабската лига гледа а не им помага,че това е геноцид.
29
0
 
9
 
! Отговори
ТТ преди 13 години
Иракското правителство подкрепя международните усилия за защита на либийския народ, се казва в съобщение от офиса на правителствения говорител Али ал Дабах, цитирано от Ройтерс.Ето ... по красноречив факт показващ че са ги заробили американците не може да има.
28
2
 
13
 
! Отговори
антиЕС преди 13 години
евреите са най-голямото зло ,а не исляма
27
4
 
11
 
! Отговори
антиЕС преди 13 години
естествено ,че воината е за петрола.Еврейския пакт няма наяждане.
26
4
 
10
 
! Отговори
VDCH преди 13 години
Някой може ли да отгатне как бе избрана датата 20.03.11 г. за начало на войната? За посветените отговора е лесен Същата дата беше избрана и през 03г за начало на войната срещу Ирак. През 99г. пък войната с/у Югославия почна на 24.03. Сигурно се питате какво е общото между тези дати? Елементарно Уотсън. Тогава еврейте празнуват много популярния си празник Пурим, известен още като Денят на омразата. Напиши When is Purim in 2011 Ще разберете и за сл. години кога се пада. 2012- 8март.Ще видим тогава
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко е за петрола братя и сестри форумци. ЧАД,Сомалия,Кот д ивоар,Конго,Габон....Задайте си въпроса защо там няма намеса след като геноцида спрямо населението е неописуем да не говориме за спазването на човешките права.А за операцията в Либия ча ще се исбият кой да поведе хорото
24
3
 
8
 
! Отговори
обективен преди 13 години
ти не си българин БЕ МНЕНИЕ ЛИ си къв си! такива, като тебе трябваше да са на мястото на НЕВИННИТЕ НИ медици. без ВИНА виновни, ама за свинята от триполи ще има възмездие!!!!!!!!!!!!!!!!
23
9
 
6
 
! Отговори
ДО 26 преди 13 години
МОЙТА ПОНЕ НЕ Е РЯЗАНА И Е ПО ГОЛЯМА ОТ ТВОЙТА,ЗА ТОВА ГАДЖАЛКИТЕ АНАДОЛСКИ НАС БЪЛГАРИТЕ ПРЕДПОЧИТАТЗАЩОТО РАЗМЕРА ИМА ЗНАЧЕНИЕ ГАДЖАЛЕ :)
22
7
 
2
 
! Отговори
do 22 преди 13 години
tova e voenna akcia s cel zashtita na libiiskite "buntovnici", koi znae kakuv genocid shteshe da nastane ako ne se biaha namesili francia i dr durjavi
21
7
 
10
 
! Отговори
antiES преди 13 години
това си е окупация на една суверенна държава,истината е че всичко опира до интереси.Целия арабски свят трябва да се обедини и да даде отпор на агресора.
20
14
 
8
 
! Отговори
ГЪДЖАЛИ преди 13 години
НЕ МОЖЕЛ ГАДЖАЛА ДА РАЗБЕРЕ ЗАЩО ВЕЛИКА ФРАНЦИЯ БИЛА ВОДЕЩА СИЛА В ЛИБИЯ???ЕМИ ЗАЩОТО Е НАЙ ВЕЛИКАТА СТРАНА НА СВЕТА БЕ МРЪСЕН ДОЛЕН ***.ВЕЖДИ ЛИ СИ *** ЛИ СИ? ЗАСТРЕЛЯЙ СЕ МРЪСНО АНАДОЛСКО ИЗПРАЖНЕНИЕ
19
7
 
5
 
! Отговори
до ГАДЖАЛА преди 13 години
И като крещиш така от това *** ти няма да стане по-голяма ;)
18
6
 
15
 
! Отговори
Петре преди 13 години
Даже и турците знаят , че от франсетата не става нищо и с право се възмущават от напъните да се правят на велика сила .
17
1
 
9
 
! Отговори
до хах преди 13 години
Всъщност смисъла не е кой какъв е, а че от тази война не нищо хубаво . Нито една война не е добра или с "благородни" цели... Би трябвало вече да сме преодолеели племенното съзнание - когато съседното племе ни дразни, да ги избием и да ги изядем...
16
12
 
7
 
! Отговори
обективен преди 13 години
*** ще разберат защо Франция е ВОДЕЩА, като им набият канчетата Съюзниците, а от юг ги опънат Израел! много добре ще им се изяснят нещата тогава!Бог нареди света братя българи- от страната на Светлината са Съюзниците, а сатаната са исляма и русия. вижте ги и в този форум резашко- комунистически съюз!
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
chudq se kakvi ste glupaci otvsiakade, kak shte zashtitavate tozi ubiec kadafi be vie napravo.... toi ako tolkova zaslujava uvajenie da se ottegli ot posta a ne da izbiva tolkova nevinni , puk i med ni sestri zabravihte li gi ? koi znae kolko oshte zverstva e izvurshil... vse edno predi 20 god kogato i tuka imashe buntove armiata da beshe izpozastreliala tulpata pred narodnoto subranie