Бивш говорител на Камерън арестуван заради News of the World

Задържането е в рамките на разследването за подслушване на телефони
8 юли 2011 15:40, Елка Василева
0
Бивш говорител на Камерън арестуван заради News of the World
Анди Коулсън. Снимка: Reuters

Бивш говорител на британския премиер Дейвид Камерън бе арестуван днес в хода на разследването за подслушване на телефони от редакцията на вестник "News of the World", предадоха осведомителните агенции.

Анди Коулсън, който е бил главен редактор на вестника през периода 2003–2007 г., е задържан по подозрение в заговор за прехващане на комуникации и подозрение за корупция в лондонски полицейски участък.

Компанията "News Corporation" на Рупърт Мърдок – издател на "News of the World" – обяви вчера, че таблоидът със 168-годишна история престава да излиза.

От няколко седмици журналистите на вестника са обвинявани, че са плащали на полицаи за информация и че са извършвали хакерски пробиви в телефонни съобщения на известни личности, жертви на престъпления и скърбящи роднини на убити войници, съобщават Ройтерс и АП.

ИТАР-ТАСС допълва, че през 2007 г. Коулсън подава оставка като главен редактор на вестника, когато полицията установява, че негов подчинен е организирал подслушването на резиденцията на престолонаследника принц Чарлз. През май 2010 г. Коулсън е назначен за съветник на премиера Дейвид Камерън по връзките с обществеността, но през януари т.г. той бе принуден да напусне и този пост заради подновяването на разследването за подслушванията.

Още по темата

По-рано днес Камерън призова за пълно разследване на дейността на вестник "News of the World", като заяви, че британските политици твърде дълго са пренебрегвали проникването в телефони. Премиерът поиска на мястото на Комисията по жалбите срещу печата да бъде създаден нов регулиращ орган, който да е независим от правителството и новинарската индустрия.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари