Терористичен акт в Осло *

Имало е и престрелка. Властите са арестували заподозрени.
Обновена: 23 юли 2011 11:58 | 22 юли 2011 20:50,
519

Норвежката полиция обяви, че експлозията, разтърсила централната част на столицата Осло, е била терористичен акт, съобщава агенция Ройтерс.

До момента нито една терористична организация не е поела отговорността за взрива. Полицията потвърди, че е експлоадирала кола, паркирана в центъра на града.

"Седем души загинаха, а двама са тежко ранени", заяви началник на полицията в Осло, цитиран от световните медии.

"Десет души са приети в Университетската болница в Осло. Много от тях са тежко ранени", каза говорител на здравното заведение.

Полицията е задържала трима души във връзка с експлозията в центъра на града.

Още по темата

След експлозията по улиците се разпръснали отломки. Взривът разтърсил целия център на Осло и счупил повечето прозорци на 17-етажната сграда, където е канцеларията на министър-председателя Йенс Столтенберг. Той не е пострадал.

Пострадали са и близки министерства, включително министерството на петрола и енергетиката. Сградите са евакуирани. Засегната е и сградата на най-големия таблоид в Норвегия - "Верденс ганг".

Силите за сигурност евакуират централната част на норвежката столица, защото след като претърсили района, открили още невзривили се бомби. В центъра на Осло се разполагат военни части.

В няколко сгради в близост до експлозията са избухнали пожари. Според местни медии центърът на Осло е отцепен от полицията, но там цари хаос.

Междувременно властите потвърдиха, че е имало стрелба на намиращия се южно от норвежката столица остров Ютьоя, където младежката организация на Норвежката работническа партия на премиера Йенс Столтенберг организира годишните си събирания.

Според силите на реда мъж, облечен като полицай, е открил огън на острова, намиращ се на около 15 км от Осло. Има информация за няколко ранени. В лагера са се намирали около 500 души, съобщава Франс прес, като цитира норвежката телевизия Ен Ар Кей.

Според телевизионния канал TV2 убитите са 4-ма, според очевидци, цитирани от "Ройтерс" обаче те са най-малко 20. Си Ен Ен съобщава също за над 20 убити.

Според източник от руското посолство в Осло на събирането е присъствал норвежкият външен министър Йонас Гар Стьоре. Няма данни дали е пострадал.

Стрелецът е задържан. Според органите на реда стрелбата е станала след взрива в Осло.

Премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг е трябвало да произнесе реч на младежката среща на партията.

"Обстановката на Ютьоя е критична", заяви премиерът за шведския телевизионен канал ТВ2. Той отказа да коментира възможните мотиви за бомбения взрив, и заяви, че вниманието сега е съсредоточено върху това да се помогне на пострадалите хора.

Норвежките следователи смятат, че бомбеният атентат в центъра на Осло и стрелбата на остров край столицата са свързани, заяви полицейски представител, цитиран от Франс прес.

"Има основания да се смята, че съществува връзка между тези събития. Разполагаме със свидетелски показания за това", каза комисар Свейнунг Спонхейм на пресконференция тази вечер в Осло.

Полицията се опасява, че на остров Ютьоя са заложени още неоткрити експлозиви, добави Спонхейм.

Норвежкият премиер ще събере тази вечер правителството на кризисно заседание и ще разговаря с лидерите на политическите партии.

В Осло се евакуира централната ЖП гара. Затворено е и международното летище на норвежката столица.

Полиция призова жителите и гостите на града да останат далеч от центъра на Осло и да се въздържат от използване на мобилните си телефони.

Властите все още не съобщават данни за националността на жертвите. От Министерството на външните работи съобщиха, че до момента нямат данни за пострадали българи.

Информацията е обновена в 22,45 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
480
6
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
май не следите какво става, не са ***, а норвежки националисти недоволни от отстъпките които се правят пред исляма. и все пак норвежците са по-умни мамка му. българските националисти мразят *** и чат пат като съберат малко тестостерон ходят да ги бият. норвежките националисти мразят фесовете, но не насочват атентатите срещу тях, а срещу истинския си враг - толерасткото правителство. по доста примитивен начин, но все пак в правилна посока. евала.
479
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е да ! Войната винаги е вдигала икономиката на печелившите
478
5
 
20
 
! Отговори
лео преди 12 години
Всички виждаме истинското лице на исляма и в сайта и по света. Единственото което демонстрират е омраза, глупост, злоба и ненавист към всичко човешко.
477
14
 
11
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
Другарю 483, искам да ви шибна едно въпросче - значи, Норвегистан като бомбардира селата в Авганистан и Либиястан не става тероризм, обаче ако стане обатното става тероризм? Ако ислямските терористи искат да влязат в лигата на християнските, имат още много да наваксат. По боройка на трупове ислямистите са все още в махаленската лига, сравнена с христичнския тероризм който играе в световната лига.
476
1
 
5
 
! Отговори
до-bg- 486 преди 12 години
Ти говориш глупости ! ПЕПЕЛ ТИ НА УСТАТА ! Това евреите няма да го направят, поне на този етап
475
1
 
12
 
! Отговори
aha, преди 12 години
Това е ново затягане на каишката. Идеален повод да забави изтеглянето на Америка от Авганистан. Ал Кайда не искат запада да се одтегли и да настъпи мир. Ал Кайда правят всичко за да продължи войната. Кои са Ал Кайда и кои стоят зад Ал Кайда не е трудно да се разбере. Който има полза от този земен цирей. Хора, хитри които използват исямския *** фанатизъм.
474
0
 
5
 
! Отговори
Alekstr преди 12 години
Ubitite sa 80 , sushtiqt chovek e otgovoren za vzriva v centura , zadurjan e ... a nai - plasheshtoto e che tezi 80 momcheta sa mejdu 15-16 godishni ....
473
1
 
5
 
! Отговори
до JAMES- 481 преди 12 години
"Ударната вълна беше нечовешка" Какво иска да каже Димитър Дончев че това е работа на извън земни ? Всичко е работа на човека, изверга. умират мирни хора и това е нечовешкото."Норвегия е безкрайно мирна държава."Правилно но Норвегия е членка на НАТО. Участват и в Авганистан, но не изключено и Кадафи да е спонсорирал това мръсно деание. От ден на ден запада увеличава своите врагове. Така че бъдете "спокойни" и не обвинявайте извънземните
472
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Kakvo stava,svalihte li Kadafito ot vlast?
471
2
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
Posledni ***:Izrael 4e napadne Iran do tri dni.
470
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Ne e strashno kogato 4e4enec te ubiva,strashno e kogato norvejec te ubiva.
469
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
do 483-nacistka Norvegija podkrepja isljama.Kakto USA.
468
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора, вие нормални ли сте ? Норвегия са натовци, имат участие и в авганистан а това което се е случило е почерка на АЛ КАЙДА. Не изключвам и заплахите на Кадафи че ще пренесе войната в Европа въпреки че това не е война а си е стар терористичен ислямистки метод за воюване. Разберете че света има голям проблем с крайно религиозните мюсюлмани ислямските Алахо поклонници.Защо правите салата от домати и банани ? Това което става в нас е дребно хулиганство в сравнение с ислямския терора
467
3
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Bulgarinut,koito zagina v Moskva ot gnusnata 4e4enska otvrat kaza 4e nema nishto strashno.Zashto bulgarinut,jiveesht v Oslo,kazva 4e bilo mnogo strashno?
466
1
 
4
 
! Отговори
JAMES преди 12 години
Българин в Осло: Като на война е!Беше страшно. Улиците са затворени. Като война е, разказа пред BNews българинът Димитър Дончев, който се е оказал на метри от мястото на експлозията в норвежката столица Осло.Беше страшно! Това сподели българинът Димитър Дончев, който работи в Осло и се е оказал само на метри от ужасяващата експлозия,която избухна в центъра на норвежката столица.Аз бях на 1 км от взрива, на улицата и ударната вълна ме събори на земята. Ударната вълна беше нечовешка. Земята се разтресе. Беше страшно!, разказа той. Грохотът от взрива е бил ужасен даже на километри от мястото на експлозията.Според Дончевв петък вечерта целият град е като на война, улиците са затворени и всички в Осло са се скрили по домовете си. Само хеликоптери летят.В първия момент имаше хаос, но след това властите реагираха адекватно, полицията веднага отцепи района, затвори улиците. Сканират сградите и колите в района за наличие на още взривове, разказа Дончев пред BNews.Има различни неофициални версии, говори се и за Ал Кайда. Но Норвегия е безкрайно мирна държава. И случилото се е тотален шок за всички тук. Ужасно трудно ми е да повярвам, че това се случва точно в Норвегия. Добре, че много от хората са в лятна ваканци, допълни Дончев в телефонен разговор от Осло.
465
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Откога па Осло се премести във Финландия бе ? Я се махай от форумите !!!
464
0
 
2
 
! Отговори
kyky преди 12 години
Eto go:
463
3
 
6
 
! Отговори
ЯДОСАН преди 12 години
Явно и там има изкукали!!! Та комунизма в Филандия отдавна е построен и какво още по добро искат!!! Като живота там не им харесва да заповядат в България . Тук всеки ден има екшени и адреналина им винаги ще е на макс!!!!
462
2
 
2
 
! Отговори
шефа преди 12 години
17 души харесват "Терористичен акт в Осло" :)))Яко!
461
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Случайно или не над Норвегия е имало НЛО на 12 -ти!