САЩ върнаха на Турция статуя на Херкулес

Анкара си я иска от години
25 сеп 2011 19:15,
38
САЩ върнаха на Турция статуя на Херкулес
Турският премиер Ердоган Снимка: Reuters

Съединените щати върнаха на Турция антична статуя на Херкулес, която Анкара иска от години, и тя ще отпътува със самолета, с който турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще се върне от Ню Йорк след края на Общото събрание на ООН. Това съобщават турските вестници "Хюриет" и "Сабах", цитирани от БТА.

Горната част от скулптурата на "Уморения Херкулес" ще бъде върната от Музея за изящни изкуства в Бостън и ще бъде съединена с долната част, която се намира в Музея в Анталия.

Решението на Музея за изящни изкуства в Бостън да върне статуята представлява голяма победа на Турция, която от дълго време се опитва да си върне артефакта, нелегално изнесен от страната.

Бостънският музей дълго време отказваше да върне статуята, която купил през 1981 г. в Германия, но турските власти успяха да докажат, че става въпрос за част от статуя, чиято долна част е намерена през 1980 г. в Парга и днес е в Музея в Анталия.

Пресслужбата на премиера Ердоган и министерството на културата в Анкара досега не са потвърдили информацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
32
 
! Отговори
siviyatvilk-31 преди 12 години
братче ти за нас не мисли, а гледай каде ще избягате от ***. оказва се че и на европейците не им се занимава с ваз. май ще тръквате към кавказ
33
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А сега е време британската кралица да върне най-големия диамант в света в Индия, от където е свален от короната на махараджата с главата му.
32
1
 
35
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
Щом си толкова голям разбирач, защо не вземеш да оправиш световната икономика???
31
1
 
34
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
А България пък ще фалират за една секунда.
30
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко и да се напъвате Турция е колос на глинени крака, дръпнат ли шалтера и фалират за една седмица. Вие какво толко се радвате , като няма да го видите върнатия Херкулес никога. Той е в турски музей, а вие с Турция нямате нищо общо, а в музей не сте стъпвали през живота си.
29
2
 
31
 
! Отговори
Маймун преди 12 години
Не всичко,което седи кротко носи овча кожа турчино!А иначе браво на Ердоган за постижението.
28
1
 
49
 
! Отговори
turk преди 12 години
Абе вие българите пред компютрите сте големи главорези, обаче в действителност *** ви избиват един по един. Вие сте едно страхливо племе като зайците. Затова по- добре поне турците не ги закачайте , защото те не блъфират никога.
27
3
 
47
 
! Отговори
Ястреб7 преди 12 години
Туй момче на горната снимка много почна да ми се издига в очите. Държи се точно като турчин и като политик от световен мащаб. На такъв шапка се сваля, господа българи! И се научете най-накрая, че не всичко, издялкано от камък, е за мушкане в ***.
26
2
 
31
 
! Отговори
12343 преди 12 години
..... и да ви ги гледа..................
25
2
 
32
 
! Отговори
12343 преди 12 години
Херкулес се уморил да ви слуша глупостите ............................
24
5
 
47
 
! Отговори
4444 преди 12 години
Най - великата сила на балканите ТУРЦИЯ
23
8
 
46
 
! Отговори
HASAN GUVEN преди 12 години
16добавен от: Българин - МНОГО МУ ДРЕМЕ НА ТУРЧИНА ВАШТА ЕВРОПА- ТЕ С ВОЙНА СТИГНАХА ДО ВИЕНА А БЕЗ ВОЙНА ДО ЛОНДОН- ЩЕ СЕ ВЪРТИ ЯТАГАНА НЕ САМО В ИСТОКА НО И В ЗАПАДА!ЩЕ ИМА КЛАНЕ ДО КАТО СТАНАТ ХОРА ЕВРОПЕЙЦИТЕ!ВИЕ СТЕ ШАНСЛИИ ЗАЩОТО СТЕ МИНАЛИ ПОД СИЙГАТА ПРЕДИ!
22
5
 
57
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Вместо да злобеете излизайте по улиците, и си искайте правата! От кого ви е страх??? От бога ли?? Вие и в Аллах т.е Бога не вярвате от кого бе??? От Тикавата ли??? Ей след 20г няма да ви има бе комшуууу!!!
21
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и тоя ЖАЛЪК "сайт" е същия кото босфор(бтв) тв
20
7
 
34
 
! Отговори
преди 12 години
Много шебеци има тук... и всичките пишат на шльокавица!!!
19
1
 
65
 
! Отговори
... преди 12 години
а бе Ердоган може да всякакъв...може да си го обиждате...но когато кюрдите направят нещо подобно като това което направи ония Цар...Турската армия с цялата си сила влиза в кюрдските населени места и им *** майката...и тука не говоря даже за жандермерия...направо с танкове...бронетранспотьори...изтребители...чак до северен Ирак ги гонят...а вашия Бойко ги защитава...правете си сметката вече вие...
18
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
DA AMA ERDOGAN KATO STANE INZIDENT S KURDITE TOI PRSHA VOENNI DA ZASHITAVAT TURSKOTO OBSHESTVO A BG PRODAJNIZITE PRASHAT POLIZIA DA ARESTUVA BALGARITE
17
6
 
32
 
! Отговори
DO 2 преди 12 години
;A te koga shte ya varnat na Garcite; - KOGATO GARZITE IA VARNAT NA NAS...
16
8
 
34
 
! Отговори
Българин преди 12 години
До 13.асанчо,малко ви остана!Скоро ще бъдете натикани в камънака на Анадола където ви е мястото,колкото от вас са останали де!Европа се събужда!!!!!!!!!!!!!
15
6
 
34
 
! Отговори
BALGARIN преди 12 години
KAKVO OBWO IMA HERKULES SAS TURZIIA....TAKA SE PRAVI KULTURA I ISTORIIA, DRUGARI BALGARSKI POLITIZI, NAWATA ZEMIA E PALNA SAS ISTORIIA NO NIKOI NIWO NE PRAVI ZA TOVA ...SAMO IMANIARSKI ;NAPANI; I NIWO OT STRANA NA DARZAVATA