Каква е съдбата на главните фигури в семейство Кадафи?

Четирима убити, един арестуван, петима избягали и един "възкръснал"
Обновена: 20 ное 2011 09:46 | 20 ное 2011 09:43,
39
Каква е съдбата на главните фигури в семейство Кадафи?
Заловеният Сейф ал Ислам Снимка: Reuters

Четирима убити, един арестуван, петима избягали и един възкръснал измежду мъртвите - такава е съдбата на доскорошния либийски лидер Муамар Кадафи и на най-близките му роднини - съпругата и децата му, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията припомня какво се случи с полковника и неговото семейство през месеците нa революцията в Либия. Муамар Кадафи беше заловен в родния си град Сирт от опозиционните сили при опит да избяга. Първоначално либийски представители казаха, че той е загинал при престрелка между опозиционните сили и привържениците му. Но видео кадри, качени в интернет, показаха, че след като е бил открит в канализационна крайпътна тръба, Кадафи е бил бит, станал е обект на подигравки и на издевателства. Това породи въпроси как е умрял либийският диктатор, който 42 години беше на власт. Тялото му беше изложено на показ в Мисурата, а после беше погребано на тайно място. 

34-годишният Мутасим Кадафи беше съветник по националната сигурност на режима. Той беше застрелян, след като беше открит заедно с баща си в Сирт. Тялото му също беше изложено на показ редом с това на полковника. Бивш бодигард на Кадафи каза, че Мутасим и Муамар са пристигнали в Сирт след бягството си от Триполи, когато столицата падна в ръцете на революционерите през август. Мутасим до последно оглавявал лоялните на Кадафи сили в обсадения Сирт. 

През месеците на революцията 28-годишният Хамис Кадафи "почина поне три пъти". Най-накрая преданата на режима сирийска телевизия Ар Рай потвърди кончината му през август, когато той загина в сражение. Военни представители смятат, че тялото му е погребано в Бани Уалид, който до последно беше бастион на режима. Хамис беше началник на елитната 32-ра бригада, натоварвана със специални операции. По време на американските бомбардировки по Триполи през 1986 г. Хамис беше ранен. Преди да избухне бунтът, Хамис беше в Испания, където подготвяше магистратура по бизнес администрация. Той беше изгонен оттам заради ролята му в атаки срещу либийски противници на Кадафи в месеците, предшествали свалянето на режима. 

Сейф ал Араб, известен още като плейбоя в клана Кадафи, беше убит на 29-годишна възраст при удар на НАТО по Триполи на 30 април. Сейф ал Араб загина заедно с трима внуци на Муамар Кадафи. Той беше бизнесмен, живял известно време в Германия, където беше разследван, но не и обвинен за незаконно притежаване на оръжия. 

Сейф ал Ислам беше заловен вчера в южната част на Либия. Завършилият британски университети 39-годишен втори син на Кадафи сега се намира в планинския град Зинтан в очакване на процес срещу него. Той е издирван и от МНС в Хага. Либийските власти обещават за Сейф ал Ислам, дълго време смятан за наследник на баща си, справедлив процес и хуманно отношение. 

33-годишният Ханибал Кадафи успя да избяга в Алжир заедно с майка си, сестра си и други членове на семейството. През 2008 г. той и бременната му съпруга бяха задържани за кратко в Женева, заради посегателство над двама прислужници. Това породи дипломатически скандал и стана повод за обтягане на отношенията между Берн и Триполи. Либия дори прекрати петролните доставки за европейската страна. През 2005 г. парижки съд обвини и осъди на четири години условно и малка глоба Ханибал за побой над бременната му половинка в парижки хотел. 

38-годишният Саади Кадафи, бивш футболист, в момента се намира в Нигер, а либийските власти го издирват за незаконно присвояване на либийска собственост. Това престъпление той е извършил, когато е бил начело на футболната федерация на Либия. Саади беше играч в няколко първодивизионни клубове в Италия. Той имаше и бизнес отношения с италианския отбор "Ювентус", като един от либийските правителствени фондове държеше контрола върху акциите на тима. По данни на Интерпол Саади е бил начело на отряд, който е издевателствал над цивилни в Либия. Преди броени дни в Либия започна разследване на смъртта на известния футболист и треньор Башир ар Риани, убит преди 6 години по заповед на Саади. Мохамед Кадафи, който е на 41 години, избяга с други членове на семейството в Алжир. Той е единственото дете от брака на Муамар Кадафи с първата му жена Фатиха. Мохамед беше шеф на либийския Олимпийски комитет и играеше роля в телекомуникационния сектор на страната.

Когато опозицията превзе Триполи, опозиционни бойци го арестуваха и оставиха под домашен арест, но той успя да избяга. 35-годишната Айша Кадафи, дъщерята на Муамар Кадафи, също е в Алжир, като малко след бягството си там тя роди момиче. Твърди се, че едно от децата й и съпругът й са загинали в бунта. Айша помагаше за защитата на Саддам Хюсеин по време на процеса, който приключи със смъртна присъда за иракския диктатор. През 2000 г. по време на визита в Лондон Айша неочаквано възхвали ИРА на мястото за импровизирани речи в Хайд парк.

Щерката на Кадафи беше посланик на добра воля на Програмата за развитие на ООН, но организацията прекрати сътрудничеството си с нея, когато Кадафи започна да потушава със сила протестите. Сафия Кадафи е втората съпруга на полковника. Тя се запознала с него, когато била тийнейджърка и учела за медицинска сестра. Кадафи се развел с първата си жена и се оженил за нея. Двойката има шест сина и една дъщеря и осинови още две деца. Сафия успя да избяга в Алжир с двама от синовете на Кадафи и с Айша. Хана Кадафи е едно от осиновените деца на Кадафи и втората му жена. Либийският лидер твърдеше, че тя е загинала още като дете при американския въздушен удар по резиденцията му в Триполи.

Ударът беше в отговор на организираното от Либия бомбено нападение по берлинска дискотека, при което загинаха двама американски военни. По онова време Кадафи показа снимка на умряло бебе и каза, че това е Хана. Но либийските бунтовници, които превзеха резиденцията на Кадафи през август, откриха там стая, в която имаше свидетелство за раждане на името на Хана и снимки на млада жена, на обратната страна на които пишеше отново Хана - индикация, че момичето е живо. Според представители на болница в Триполи Хана работела като хирург. Къде се намира тя сега, никой не знае.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
33 за тебе може да се каже че си от хората, които само като клекнат, остават следа след себе си....Ето как ще провериш дали си изпълнил мисията си на Земята - ако си жив, значи не си!След като щастието ти зависи от това, което прави някой друг, явно наистина си имаш проблем.Kогато гледаш в чинията на друг, тогава е лесно да философстваш.1. САЩ участвали в най-много войни от всички останали през последното столетие. Справка общо 91 войни. А военните значимите военни операции от 1910 до 2005 са 153 на брой, като не се броят операциите от втората световна война, които са много. Общият брой военни операции (масивни или не) от втората световна война до "11 септември" е 198. Няма година без войската им да не е участвала във военни операции, т.е. няма нито една година от последните 111, в която да е имало мир + САЩ;Дреме им на САЩ и ЕС за така наречения либийски народ. Единственото, което ги интересува е да сложат ръка върху петрола. Същото стана и в Ирак. Последните няколко години само това гледаме - как иракският народ "благоденства", кога при кървав самоубийствен атентат с 50 жертви, кога със 150 жертви!!! И това се случва общо взето през седмица-две. Подобно благоденствиеочаква и либийския народ!В момента в Либия загиват деца, благодарение на същите които пуснаха атомната бомба над Хирошима. САЩ и НАТО са убийци на деца!!!
37
0
 
2
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Картината беше ужасна, без значение кой е потърпевшия.... Хора с души ли бяха това, или някакви чудовища?!
36
1
 
4
 
! Отговори
111 преди 12 години
РАЗДЕЛЯЙ ЗА ДА ВЛАДЕЕШ!!!!!!!!!!!!! ТОВА Е АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
35
1
 
4
 
! Отговори
ПАРОДИЯ преди 12 години
ПИШАТ СИ ЖУРНАЛЯТА КАКВО ИМ ДОЙДЕ НА УМ,ВСЯКАКЪВ ВИД ИЗМИШЛЬОТЕНИ И НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВА Е ИСТИНАТА.НАЙ ГОЛЕМИТЕ ДИКТАТОРИ СА АМЕРИКАНЦИТЕ КАТО ЗОМБИ СА ТИЯ АКО ИМА ЕДИН НАЧИН С ДИСТАНЦИОННО ДА УПРАВЛЯВАТ ЦЯЛ СВЯТ И КАТО НАТИСНАТ КОПЧЕТО ДА НИ УНОЩОЖАТ ВСИЧКИ!
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Написаното от 33-ти може да е само от УМЕН с отрицателен знак.
33
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Написаното от 25-ти може да е само от ***.
32
0
 
0
 
! Отговори
от 19 до 24 преди 12 години
Не разбрах причината за истерията ви. Материалите, по подразбиране, почти винаги са неточни и непълни.А темата "която не ми е ясна" на мен, вече на целия свят се изясни, и за глухите, и за кьоравите /извинявам се за грубия израз, не визирам вас/
31
5
 
13
 
! Отговори
странно преди 12 години
4.Кадафи каза че ще умре в страната си и не се отметна от думите си. ЕВАЛА5.Когато убиха Кадафи всички западни лидери които, не са имали никога кал по ноктите си се радваха, като на футболен мач. СРАМ ЗА ВАС!6.По голяма медийна пропаганда нямаше и за Ирак. СРАМ ЗА ВСИЧКИ МЕДИИ.Извода е,че навсякъде власта е гадна, не изключвам Кадафи, но едните са мъже, а другите ***!!!!!
30
5
 
14
 
! Отговори
странно преди 12 години
Без да съм запознат в детайли ми правят впечатление няколко неща.1.Кадафи беше много богат и можеше да се споразумее с НАТО и сега да се препича на някой тихоокеански остров до края на живота си - той и неговите деца до двайсто поколение. Но не го направи -ЕВАЛА.2.Кадафи е имал химическо оръжие, за което се твърдеше, че ще го използва срещу противниците си. Но не го направи - ЕВАЛА.3.Синовете му можеха да се дистанцират от него и да живеят охолно, но не го направиха-ЕВАЛА И НА ТЕЗИ МЪЖЕ.
29
2
 
12
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Кадафи трябваше да умре, за да не разкаже за доскорошните си съюзници, за собствените си главорези, които оглавиха опозицията. Добре, Кадафи е "бясно куче". А Саркози, а Берлускони, а Клинтън? Днес да убиваш и да призоваваш към смърт е лесно. Днес се убива от разстояние. Не усещаш мириса на кръв и ***, не газиш сред отрязани глави и крайници, днес нямаш нуждата дори от естественото чувство за приличие пред смъртта. За това си има медии като Ройтерс, CNN.БТВ, НОВА.ТОВА не е освобождаване, а поробване на Либия от Западния империализъм.Подобно "освобождаване" имаше преди 10 години на Ирак и Афганистан. И вече толкова години народите на тези страни водят кървава борба за изгонване на "освободителите".
28
0
 
5
 
! Отговори
Геле преди 12 години
до dan4oТи стискай палци сега да не намерят шистов газ , че тогава вече загазихме......
27
0
 
0
 
! Отговори
dan4o преди 12 години
u nas ne sa otkrili neft ,zasega
26
2
 
11
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Ако САЩ беше човек определението за него щеше да е само едно патологичен престъпник. Агресията и конфронтацията са легитимни цели независимо от щетите които нанасят. Ако отделен индивид притежаваше такова поведение, то той определено би бил окачествен, като престъпник, а поведението му като Зло. Следва да заключим, че определението Империя на злото подхожда много на САЩ, даже бихме могли да разширим понятието до цивилизация на злото. USA - глобалните терористи и НАТО, ще бъдат съдени от БОГ един ден !!!
25
3
 
18
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Световният агресор САЩ са единствената държава причинила страдания, жертви, лишения, съсипана природа, и изпепелени култури. Империята на злото САЩ чрез използване на пряка и косвена сила, открита(Пентагона) и прикрита(ЦРУ), с откритата или прикрита помощ на американските съюзници сеят смърт по света. Резултатът е достигане на международна класова структура с все по-увеличаващи се пропасти между богати и бедни страни, между богати и бедни хора. Масоните "евреи и американците" определят кой ще живее и кой ще умре.В книгата на Уилям Блум има Списък на злодеянията на САЩ, само от 1945 г. до 2000 г. : Интервенциите на империята САЩ, представящ 67 случая Бомбардировки на 25 суверенни държави Намеса в изборите или провалени избори в 23 суверенни държави Политически убийства(или опити) в 35 държави Прилагани изтезания в 11 държавиСпоред статистиката на Блум това прави общо 167 случая на тежко политическо насилие извършено от империята по света, след Втората световна война. При което империята САЩ е убила между 12 и 16 милиона души. Ужасяващ световен рекорд!
24
5
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 12 години
Преди да коментираш,се информирай.Пръстите са бинтовани далеч преди ареста Нараняването е станало при военните сблъсъци.Достатъчно ли е,искам да кажа,разбра ли написаното.И следващия път се въздържай от коментарии по теми,които не са ти ясни.
23
3
 
4
 
! Отговори
комисар Молдован преди 12 години
хахаха..виждам много минуси сте ми сложили,,не ви харесва да се сещате за Владко,а????...така е,вие за премиер мутра си избрахте,аз за паметта ви се чудя...духай сакса сегаааааааааа,,,
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Група западни учени след провеждането на многократни опити, откриха че наличието на нефт и отсъствието на противоракетна отбрана в която и да е страна, неизбежно води до демократизиране:)
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все някого ще хванат от семейството и ще го съдят показно, за да си оправдаят интервенцията.
20
7
 
4
 
! Отговори
ама че прост преди 12 години
много е *** тоя кадафи, казваха че имал 100 милиарда долара изнесени от либия и да умре като куче в някаква тръба.не го вярвам, с толкова пари можеше да купи цяла нова държава. бойко щеше да му се надупи барабар с дянков за 20 милиарда :Dбас държа че си пие питието с другаря Чавес
19
5
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
И аз първо забелязах това, нищо не пише в коментара по този въпрос - защо са бинтовани пръстите на дясната му ръка. А той има красиви ръце с дълги пръсти и интелигентно лице, не само заради очилата. Избиват ги всички, все едно е Средновековието. Голяма демокрация, няма що - няма съд, няма присъди, то не че щяха да са спаведливи...... доколкото в този шантав свят нещо е наред. Само алчност и интереси.