Двама американски съветници убити в Афганистан

Напрежението след изгорените корани в страната ескалира
Обновена: 25 фев 2012 18:16 | 25 фев 2012 18:16,
232
Двама американски съветници убити в Афганистан
Напрежението в Афганистан расте с всеки изминал ден. Снимка: Reuters

Двама американски офицери бяха застреляни днес в сградата на министерството на вътрешните работи в Кабул след като започнала престрелка.

Убити са полковник и майор, които работели като съветници към вътрешното министерство на Афганистан. Нападателят също е бил убит от афганистански полицаи. Не се съобщават какви са били причините за възникналия спор, довел до убийствата.

Междувременно талибаните поеха отговорността за убийството. Говорителят им Забиула Мухаджид обяви в изявление, че атаката е била извършена от нападател камикадзе на име Абдул Рахман. Според Мухаджид Рахман е убил четирима високопоставени американски съветници в отмъщение за изгарянето на екземпляри на Корана от американски военнослужещи в базата в Баграм.

Представители на афганистанските власти и на силите на НАТО в страната не потвърдиха, но и не отрекоха твърденията на талибаните.

В отговор на убийството на двамата американски съветници, НАТО отзова всички свои представители, работещи в афганистански министерства, обяви американският генерал Джон Алън, цитиран от Ройтерс.

В същото време пети ден продължават масовите протести в много от афганистанските градове заради изгарянето на екземпляри на Корана в от американски войници във военната база Баграм край Кабул.

Четирима души бяха убити и 56 ранени при нападение срещу комплекс на ООН в Кундуз по време на антиамерикански демонстрации, предаде Франс прес. Според очевидци, протестиращите, които били няколко хиляди, започнали да хвърлят камъни срещу полицаи след като стигнали до комплекса на ООН. Те се опитали да щурмуват комплекса в Кундуз, където имало служители на Мисията на ООН за помощ в Афганистан ЮНАМА, но били спрени от полицията.

Още по темата
По данни на местните власти и на полицията днешните демонстрации в провинциите Сари пул, Нангархар и Пактия започнали като относително мирни прояви. В провинция Лагман обаче се стигнало до насилие. Близо хиляда демонстранти замеряли с камъни части на афганистанската армия и полиция, разбили прозорците на няколко административни сгради и се опитали да атакуват резиденцията на губернатора. При безредиците били ранени трима полицаи, двама служители на разузнаването и трима цивилни, посочва Асошиейтед прес. Според полицията в Лагман сред  протестиращите имало хора, въоръжени с огнестрелно оръжие. От началото на протестите във вторник досега при сблъсъци между демонстранти и силите на реда загинаха най-малко 25 души, посочва АП.

Вълната от недоволство се надигна, след като стана известно, че американски войници изхвърлили екземпляри на Корана и друга религиозна литература в ямата за изгаряне на отпадъци във военната база Баграм северно от Кабул.

Президентът на САЩ Барак Обама и високопоставени американски военни бяха принудени да поднесат извиненията си за непреднамерените, но неправилни действия на американските войници, които разбуниха духовете в Афганистан и съседен Пакистан.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
za da se opravi afganistan ,my triabva slychaino iztarvana qdrena bomba ili vodorodna i problema e reshen ,koi znae sveta niama da zagybi mnogo ,moje da se kaje che izvanzemni sa gi napadnali za grogata .
181
0
 
3
 
! Отговори
Iran преди 12 години
Външните отношения на Иран се основават на два стратегически принципа: премахване на външните влияния в региона и търсене на широки дипломатически контакти с развиващите се и необвързани страни. Иран поддържа дипломатически отношения с почти всички членки на Организацията на обединените нации, с изключение на Израел (който Иран не признава) и САЩ (от иранската революция насам).[13] От 2005 година насам иранската ядрена програма е обект на спорове със страните от западния свят заради подозренията, че Иран може да отклони цивилни ядрени технология за военни цели. Тези опасения принуждават Съвета за сигурност на ООН да наложи санкции срещу страната и на определени компании, свързани с тази програма, като по този начин да се задълбочава икономическата изолация на Иран на международната сцена. Директорът на Националното разузнаване на САЩ заяви през февруари 2009 г., че Иран не би бил в състояние да се сдобие с ядрено оръжие до 2013 г. в случай, че реши да разработи такова.[14]Въоръжените сили на Иран се състоят от Сухопътни войски, Военновъздушни сили, Военноморски сили и Корпус на Ислямската революционна гвардия с обща численост около 545 000 души, както и сили от резерва 350 000 резерв сила, което представлява редовна военна сила от 900 000 души.[15] Към тях се прибавя и въоръжена паравоенна милиция, наречена Басидж, която включва около 90 000 униформени войници в състава на революционната гвардия и до 11 милиона мъже и жени членове на организацията из цялата страна. Иран има способността бързо да мобилизира 1 000 000 души.[16] ​​През 2007, военните разходи на Иран са в размер на 2,6% от БВП или $ 102 на глава от населението, най-ниската цифра от всички нации в Персийския залив.[17] Военната доктрина на страната се основава на възпирането.[18]За да преодолее чуждестранното оръжейно ембарго, от иранската революция насам страната е разработила свой собствен военнопромишлен комплекс, произвеждащ танкове, бронетранспортьори, управляеми ракети, подводници, военни кораби, ракетни разрушители, радарни системи, хеликоптери и изтребители.[19][20][21] През последните години, официалните новини подчертават разработването на ракети като Хуут, Коусар, Зелзал, Фатех-110, Шахаб-3 и Саджджил, както и богата гама от безпилотни летателни апарати.[22] Фаджр-3 към момента е най-усъвършенствата балистична ракета на Иран, способна да носи до три отделни бойни глави на разстояние 2500 километра.
180
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какъв х*й са там американците?
179
1
 
6
 
! Отговори
Българан преди 12 години
Отишли да учат афганистанците как да убиват и те решили да покажат наученото!
178
0
 
11
 
! Отговори
do 201 преди 12 години
Жельо Мамула прие за помощ от САЩ царевица 1 кораб. Толкова се откъсна от сърцето на супербогатите тогава янки. Когато кораба дойде, оказа се че царевицата не става за ядене. За това я дадоха за фураж. Но кокошките престанаха да снасят яйца и в крайна сметка я изхвърлиха. Да благодарим на САЩ за щедростта. Това е единственото, корто сме получили от тях.
177
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
225 ,евала за коментара , браво , тоз патриот и не само , тия предатели и *** на България по принцип не знаят какво говорят камо ли някой от тях да е виждал например Екатерингбург за да каже че са мизерни градове , защото целите са в природа и чистота , но това е.. словочи ,говориш им за НРБ те не знаят какво е това , камо ли за знаме , знамето за тях е *** каквито са и те самите
176
4
 
8
 
! Отговори
gfhdgjs преди 12 години
Никой не ги е канил. Американците искаха да контролират пътя на хероина. Няма да им се отдаде. Това е истината за 11.09.2001 г.
175
3
 
12
 
! Отговори
Старик до 143 Патрио преди 12 години
Патриотче, аз съм българин и съм се клел в знамето на НРБ. Такива като теб - ситизени на Подмандатна Територия Б., по-добре да мълчат! Ако стане нещо ние, старците-разбойници, ще излезем да браним Отечеството! Щом мислиш, че Казан, Тула, Орел, Новгород, ***, Нижний Новгород, Ижевск, Екатеринбург, Омск,Томск, Новосибирск, Красноярск, Уфа, Бердск, Комсомолск на Амур и десетки още градове са "дупка и мизерия", живей си, играй си патриотичните игри!
174
1
 
8
 
! Отговори
ринго преди 12 години
хахахахаха...много ги обичат там американците просто ги убиват от любов скапаните навлеци.Време е да си приберем нашите кенефчии да не плачат горките им жени и майки като ги връщат в дървени шлифери в БГ
173
3
 
14
 
! Отговори
ВЪН АМЕРИКАНЦИТЕ! преди 12 години
СУПЕР ДОБРА НОВИНА! САГА ДА СЕ ГОТВЯТ ОСТАНАЛИТЕ АМЕРИКАНСКИ *** КОИТО СА СЕ САМОПРОВЪЗГЛАСИЛИ ЗА СВЕТОВНИ ЛИДЕРИ И СА СИ ПОВЯРВАЛИ ДО ТОЛКОВА, ЧЕ ДА СА СИ НАПЪЛНО САМОДОСТАТЪЧНИ. НАДЯВАМ СЕ ГАДНИТЕ И МАЗНИ АМЕРИКАНЦИ ДА ПОЛУЧАТ ПОДОБНИ ШАМАРИ И ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ МЕСТА ПО СВЕТА, КЪДЕТО СА СЕ САМОНАСТАНИЛИ С ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ ДА ТУНЕЯДСТВАТ ДО КАТО МОГАТ ИЛИ ДОКАТО ИЗМУЧАТ ВСИЧКО И СЛЕД ТОВА ЩЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ НА ДРУГО МЯСТО!
172
1
 
7
 
! Отговори
SS преди 12 години
Да де, ама в места като Афганистан изобщо не може да се каже какво всъщноста става (и кой кого и защо убива). Така, че тези "съветници", ако изобщо са били убити, всъщност може да са убити от други "съветници" като тях, а нищо чудно и от 'свои хора'... Затова не е зле да не ни занимават с тях... Ние си имаме други проблеми, американски "съветници" и техните благородни дела не ме интересуват ни най-малко!
171
1
 
14
 
! Отговори
Мара хуана преди 12 години
Да би си дома седяло, не би чудо видяло.Какъв к.р търсят тези "съветници"? И кого съветват, тези, които произвеждат кокаин колкото половинта свят? Или тези, които помагат този кокаин да достигне по предназначене?Съветници!
170
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
USA USA USA! Мачкай ислямската ***!!
169
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
208 искам да кажа нещо по повод това което си се опитал или твоята глава е успяла все пак да съчини - говориш ми за Афганистан , много от вас даже не могат и да напишат името на тази държава иначе по Русия плюят , та да кажа - когато талибаните трепеха руснаци там и сваляха самолети с Стингер по всички западни тв се даваше това като невероятен успех , целия запад се кефеше на смърта на руснаците ---- така че ще ти кажа - обезглавяването на американците тепърва престои и Аз ще се радвам сега
168
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
поправям си грешката - В Русия и на Земята като цяло ще има мир когато злото , САЩ , престанат да съществуват и изчезнат от картата, и на мястото на тази държава създадена от най-големита престъпници и цялата *** на Света се появи нещо много по различно и човешко -това е за 215
167
1
 
5
 
! Отговори
Неразбрал преди 12 години
И какво правят тези съветници на майната си?
166
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
когато чакалите вият о страх тук А зес чуствам добре , споменаването на само думата Кремъл води тия продажници до истерия , почва се едно викане , плюене , тое рев до небесата , та тъй като тия нямат акъл за 2 стотинки да го питам 208 защо САЩ не даде независимост на щата Техсас ...... и 208 тъй като въпроса ти е елементарен като тебе самия което е нормално за днешно време , да ти кажа че в Русия и на Земята ще има когато злото САЩ престанат да съществуват ...дай Боже да е скоро
165
1
 
13
 
! Отговори
до 208 преди 12 години
Поста 208 много ти е не на място-много си незапознат! Дагестан никога не е искал независимост,чеченците искаха,някога,но бързо им дойде акъла,като терористите докопаха властта там. Не забравяй,че при втората кампания на руската армия,бивши чеченски командири се включиха на страната на руснаците!
164
3
 
19
 
! Отговори
браво Нина !!! преди 12 години
американо - сатанинските робски *** пускат пяна - това е добре !!!!!
163
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-добрият съветник за неоколониалистите - автомат ,,Калашников,,.