Сирия прие плана на Кофи Анан за прекратяване на огъня

Предвижда се спиране на въоръженото насилие под надзора на ООН
Обновена: 27 мар 2012 16:01 | 27 мар 2012 16:01, Елка Василева
11
Сирия прие плана на Кофи Анан за прекратяване на огъня
Кофи Анан. Снимка: архив, Reuters

Сирийското правителство прие плана в шест точки на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан за прекратяване на кръвопролитията в Сирия, съобщи неговият говорител Ахмад Фаузи, цитиран от Франс прес.

Сирийското правителство изпрати писмено послание до специалния пратеник Кофи Анан, в което се съгласява с неговия план от шест точки, одобрен от Съвета за сигурност на ООН, посочи в писмено изявление Фаузи.

Анан писа на президента Асад, призовавайки сирийското правителство да започне незабавно да изпълнява ангажиментите си, добави говорителят.

Още по темата

За Кофи Анан решението на Дамаск е важен начален етап, който би могъл да сложи край на насилието и кръвопролитията, подчерта той. То ще даде възможност също да се създаде благоприятна среда за политически диалог, който да отговори на легитимните стремежи на сирийския народ, допълни Фаузи.

Одобреният на 21 март от Съвета за сигурност на ООН план на Анан настоява за за ефективно спиране на всички форми на въоръжено насилие от всички страни под надзора на ООН, изтегляне на сирийските сили от градовете, своевременно предоставяне на хуманитарна помощ, освобождаване на произволно задържаните, свободно движение на журналистите в Сирия, свобода на събранията и право на мирни демонстрации.

В Дамаск в момента се намира работна група, изпратена от Кофи Анан, която обсъжда  със сирийските власти условията за примирие с въоръжената опозиция и механизмът за наблюдение на прекратяването на огъня.

Друга хуманитарна мисия, съставена от представители на Организацията за ислямско сътрудничество, проучва ситуацията в 15 града в Сирия, в които имаше вълнения, безредици и метежи. Експертите определят колко е необходимата хуманитарна помощ за населението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: СирияКофи Анан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Den Haag преди 12 години
Daaa, Medvedev pianizata pak e isral edno golqmo , dori v poslednite si dni na prezident.E tova ne e normalno da izostavich sauznizite si.
8
0
 
1
 
! Отговори
Ибн Булгар преди 12 години
А, като "освободителната" армия на уахабистите финансирани от саудитците не иска да приеме мира какво правиме?сащ в момента разчиства задния двор на Иран за нападение. След няколко години като паднат Сирия и Иран и там се установят приятелски на сащ режими, обръча около Русия се затяга.После ПРО системи навсякъде и ХОП мойте деца ще растат по време на третата световна война.Това разбира се, ако не е много кратка ... :(
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
демокрация в хуманитарни пратки, На Башар му вкараха гол.
6
0
 
4
 
! Отговори
Мери преди 12 години
САЩ пак тръгнаха да изнасят демокрация: два самолетоносачи и обслужващи кораби се насочиха към Персийския залив. Сетне опозицията ще сформира Народоосвободителна армия (такава вече се формира в Турция), американски, английски и я италиянски, я испански командоси ще превземат Дамаск и на власт ще дойдат аятоласите.... Граждани на САЩ, кога ще махнете този афроамериканец и изберете човек, който не е на "ти" с арабските и африканските проблеми?
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, ама пък сега "опозицията" не иска да приема мирния план - на тях мир не им трябва, щото не знаят какво се прави по мирно време. Идете ги вижте как са си парцелирали Либия и си се бият помежду си поради липса на общ враг. Талибан - уахабит как точно живее в мир - някой знае ли? Ако няма по кого да стреля с калашника, го тръшва алцхаймер на младини
4
0
 
8
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 12 години
Мачкай,Башар !
3
1
 
0
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
на 4 крака ли ходиш?
2
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 2 кошото е , че по всяка вероятност дори не си иранец а българин и ме отвращаваш като сънародник
1
0
 
14
 
! Отговори
Иран преди 12 години
Башар трябва да е силен,да смачка тези микроби,хората не са глупави,и този път,американо-издраелският пакт няма да постигне долните си цели !!!!!