Отстранен е съдебен заседател по делото срещу Брайвик

Масовият убиец отново отправи екстремистки поздрав в съдебната зала
Обновена: 17 апр 2012 15:16 | 17 апр 2012 13:27, Елка Василева
48
Отстранен е съдебен заседател по делото срещу Брайвик
Андерш Брайвик в съдебната зала. Снимка: Reuters

Един от тримата съдебни заседатели, които помагат на двамата съдии по делото срещу крайнодесния норвежки екстремист Андерш Брайвик, беше отстранен.

Съдът в Осло отстрани 33-годишния съдебен заседател Томас Индребьо, който е призовал за смъртно наказание срещу Брайвик в профил във Facebook.

След убийствата миналия юли Индребьо е написал във Facebook, че "смъртното наказание е единственият справедлив резултат по случая".

Андерш Беринг Брайвик, изправен пред съда за убийството на 77 души в Норвегия миналата година, отново отправи екстремистки поздрав на влизане в съдебната зала през втория ден на процеса.

Брайвик, който не носеше белезници, приближи стиснатия си юмрук към сърцето, а след това вдигна ръката си - поздрав, който според манифеста му е "въплъщение на силата, честта и предизвикателството към марксистките тирани на Европа".

Още по темата

Брайвик започна да свидетелства през втория ден на процеса. Той получи разрешение да прочете подготвеното си изявление и заяви, че е смекчил реториката от уважение към жертвите.

Брайвик не показа признаци на разкаяние за нападенията, при които уби 77 души, като каза пред съда, че би сторил същото отново.

Според него младежката организация на Норвежката работническа партия, чийто лагер на остров Ютьоя нападна той, много прилича на някогашната младежка организация на нацистите.

"Това не бяха невинни, цивилни деца, а политически активисти, които насърчават мултикултурализма", заяви Брайвик.

Той определи нападенията като "най-зрелищната политическа атака, извършвана от националист от Втората световна война". Брайвик каза, че е действал от добри намерения с цел да предотврати по-голяма гражданска война.

„Не ме плаши перспективата да се окажа в затвора за цял живот. Родил съм се в затвор, където не можех да изразявам убежденията си. Този затвор се нарича Норвегия“, щаза Брайвик.

Ако бъде признат за виновен и вменяем, Брайвик може да бъде осъден на максимум 21 години, но го очаква доживотна присъда, ако се сметне за постоянна заплаха. Ако бъде признат за невменяем, той ще бъде настанен в психиатрична клиника за неопределено време с периодични прегледи.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: Андерш Брайвик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хапчета за този. ***! И аз предпочитам Европейската култура, но нещата да се решават културно, с избори.Този по нищо не се отличава от най - простия талибанин.***!
36
5
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 12 години
Брейвик е евреин по майчина линия,така че е ясно откъде му е омразата и страха от мултикултурализма.Голямата заблуда е,че престъплението му се пише на гърба на норвежците и викингите.Той е психопат внушил си,че се намира във война с всички други етноси.Така може да стане ясно на всички какви са мотивите му.
35
3
 
2
 
! Отговори
миманс преди 12 години
Усмихва се, защото знае, че в този "затвор Норвегия" няма да го измъчват, няма и да го убият; дори и доживотна присъда да получи, ще живее по задоволено и пълноценно от много наши сънародници. Ето защо отстраненият съдия е имал своите основания да се произнесе за смъртна присъда.
34
3
 
8
 
! Отговори
RAD преди 12 години
До 38-Уж-Европееца.Аз съм против ислямизацията,обаче това е зверство антиевропейско и античовешко. Недоумявам как може да се героизира!!!Много се извинявам,ама дори самия Брейвик не казва за тези 77 убити,че са ислямисти в центъра на Европа!!! Говори евентуално за марксисти при това без никакви доказателства разбира се!!!Кой ти каза,че са такива??? Влезте в гугъл бе хора и четете! Вижте имената на тези хора. Какви ислямисти, какви 5 лева? Я го кажете това на норвежките им родители !!!!
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе млъкни ве! ***(а) си и не разбираш! Отивай да пушиш марихуанка и да се кефиш на ямайкски ***!
32
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе как ще е герой тоа??? Ако беше убил ващо дете, пак ли за герой щяхте да го обявите?? Откачени ли сте, кви се??
31
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Чудя се как изобщо може да се героизира подобен болен индивид...И аз съм против ислямизацията и цялата им инвазия, но това да избиеш 70 случайни хорица не е проява на национализъм, а на изродщина! Затова идеологиите на Хитлер и темподобни може да си ги заврете отзад! Целувайте си свастиките и си вярвайте...единственото нещо, което правите е ,че работите срещу себе си
30
10
 
7
 
! Отговори
Боклук Брайвик преди 12 години
За този *** доживотна присъда!Да мухляса в затвора.77 безащитни хора затри този ***.
29
8
 
6
 
! Отговори
justice преди 12 години
Този Брайвик и просто един психопат, заслужаващ смъртна присъда, която би му дал всеки справедлив и адекватен съд! Това заслужава всеки постъпващ по подобен начин, бил той излямист, християнин и т.н.
28
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този човек влезе в историята като първия герой на новия кръстоносен поход! Ще бъде запомнен! Ще бъде!
27
9
 
13
 
! Отговори
xaxa преди 12 години
На този процес единствения които ще говори истината ще бъде Брайвик!
26
10
 
9
 
! Отговори
Spacer преди 12 години
Чакам момента, в който *** ще бъде осъден до живот и ще спрат да ни занимават него...
25
7
 
9
 
! Отговори
до RAD преди 12 години
Приспивната песен на либрално-комунистическите партии за мир ,братство и любов между народите не може да се случи- това е утопия! Братко , или твоите деца ще пият вода ,или децата на ***- всичко вече е борба за ресурси и живот! Ако толкова ти е жал за арабчетата -жертвай твоите деца! Брайвик искаше да стресне толерастите ,но те са отново приспани! Когато се осетите ще бъде късно.
24
4
 
6
 
! Отговори
РАД преди 12 години
До 27Абе мой човек, ти май нещо не четеш а ?В постинга си писах,че и аз съм против ислямизацията, но съм и против бруталното и античовешко избиване на младежи с мъгляви извинения за марксизъм и пр. !Някъде да съм писал,че съм за джамии в Европа! Напротив ! Смятам,че ако мюсюлманите искат да живеят в Европа, трябва да се интегрират, а не да налагат културата си!Тука става дума съвсем за различно нещо и това е БРУТАЛНО МАСОВО УБИЙСТВО с античовешки подпис! Точка !!! Какъв герой е тоя ***?
23
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На толерастите им пожелавам - дъщерите ви да се омъжат за араби и заедно да ходите да ви обрязват внуците! Нали сте толерантни -това не би трябвало да е проблем за вас .
22
4
 
13
 
! Отговори
до RAD преди 12 години
То тия маймунки в Афганистан и Мики маус да отиде -те ще се бият с него ... Исляма е гадна -диктатна религия! Гъзят се на килимчетата - ами да се гъзят - Да ходят у пустинята Сахара и да си строят джамии - Не в Европа!
21
3
 
9
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
А умрелите ,....какаво да кажат....?
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези, които го защитават не са имали свои деца на този остров.
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва нов кръстоносен поход - Трябва неверниците -*** да ги избутаме от Европа -- Трябва съюз със жълтата раса!
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност комунизма и исляма много си приличат.Не случайно в ислямски държави комунизмът се възприема много добре.