Брайвик първоначално планирал три бомбени атентата

Учил се да се цели на компютърна игра
Обновена: 19 апр 2012 16:10 | 19 апр 2012 16:10,
40
Брайвик първоначално планирал три бомбени атентата
Андерш Брайвик. Снимка: БТА

Андерш Беринг Брайвик, подсъдим за избиването на 77 души в Норвегия, заяви, че първоначално планирал три бомбени атентата, последвани от стрелба, в случай че оцелее при нападенията, съобщиха световните агенции.

"Планът беше да взривя три коли бомби, след което да открия огън", каза Брайвик на четвъртия ден от процеса срещу него в Осло.

Мишена на нападенията трябвало да бъдат правителствени сгради, централата на Норвежката работническа партия и вероятно кралският дворец.

Брайвик имал няколко опции за третата си мишена, но решил да не наранява кралското семейство. "Повечето националисти и културни консерватори са привърженици на монархията, включително и аз", заяви той.

Още по темата
В крайна сметка се отказал от извършването на няколко бомбени нападения, защото сглобяването на взривно устройство се оказало много по-трудно, отколкото предполагал.

"Когато стигнах до положение, при което бе невъзможно да направя повече от една бомба, стратегията ми бе един бомбен атентат и стрелба", обясни Брайвик.

Предпочитана от него мишена била годишна конференция на норвежките журналисти или годишно събрание на Норвежката работническа партия. Но не могъл да се подготви навреме, заради което решил да нападне летния лагер на младежкото крило на Норвежката работническа партия.

33-годишният норвежец заяви, че очаквал да бъде пресрещнат от въоръжена полиция, след като напуснал Осло за остров Ютьоя, където застреля 69 души.

"Оцених шансовете за оцеляване на по-малко от 5 процента", каза той.

Брайвик допълни, че имал намерение да екзекутира лидерите на работническото движение, след което да стреля и да принуди участниците в лагера да се хвърлят във водата и да се удавят, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Брайвик, който се представя за съвременен кръстоносец, призна, че е извършил нападенията, но отрича да е виновен, тъй като действал, за да защити Норвегия и Европа, като атакувал леви политически сили, които според него са предали страната, отваряйки я за имиграцията.

Според него активните националисти са разделени на две - едната половина казва, че трябва да нападаш мюсюлмани и малцинства, а другата половина твърди, че трябва да нападаш елита, онези, които са отговорни.

Брайвик отбелязва в показанията си, че се упражнявал с компютърната игра "Модерна война" шестнайсет месеца от януари 2010 г., за да се научи как да се прицелва. Той обясни, че решил да извърши "самоубийствена операция" още през 2006 г. и прекъсването на социалните контакти за цяла година му помогнало да се подготви за нападенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Андерш Брайвик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
1
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Чиста проба неонацист, ултра-националист, и зловреден убиец на сънародниците си!
32
1
 
6
 
! Отговори
обстоятелствен преди 12 години
В изкуствено създаденият бърз висок жизнен стандарт в СКАНДИНАВИЯ след 2 СВ с чисто определена цел, на малко известните и политически незабележими преди това, периферни държавички, с пропагандният модерен трик и мит за "северните икономически тигри" на Европа и изиграли вече своята роля, са задействани същите изпитани механизми и процеси довели до разрушаването и ликвидирането по обясними причини и от създателите и съвремените унищожители и на бивша Югославия !
31
1
 
5
 
! Отговори
Venceremos преди 12 години
За сега само Брайвик е посочен като най активеният,единичен ярък изразител на прикриваната от десетилетия и политически всевъзможно подтискана воля на кипящия котел с прикрити тоталитарни желания на потомствените местни скандинавци за по бързото провеждане на широкомащабен и всеобхватен Възродителен процес" с риск много от чужденци да бъдат асимилирани със сменени имена и да загубят свободата на вероизповеданиета си или да осъществят набързо ГОЛЯМАТА ЕКСКУРЗИЯ включително и за много български екскурзианти за да преоткрият демократичните си родни места!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 12 години
Толерирането на турци и *** си е е предателство към държавата навсякъде по света но е прекалил. По скоро е трябвало да обърне мерника към мюслеми и ***. Мисля че скоро ще има продължение темата , тепърва се започва.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разбрахте ли защо в Норвегия НИКОГА няма да има Цар Киро и Цветелин Кънчев?!?!?
28
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
браво пич,заповядай в България имаме крещяшта нужда от такива като тебе.
27
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бе и ние имаме крещяща нужда от един Брейвик в България.Малко гербери да поизтрепе,малко бсп-ари,повечко турчор и ***.
26
20
 
8
 
! Отговори
Средиземноморец преди 12 години
Мога да ви уверя , че за този безцветен ескимос и българите сме от друга раса. Също да ви припомня , че любимата му родина благоденства само от 2-3 поколения благодарение на студената война, откритите петролни залежи и черния труд на чужденците. Преди това и неговите деди са давали мило и драго да се измъкнат от страната , която Виктор Юго описва като едно от най-мрачните и мизерни места, в които човек може да попадне.
25
28
 
5
 
! Отговори
doc. N. K. преди 12 години
До всички които подкрепят лудата, скопена норвежка *** Брайвик. - Вие май сте по-луди и от тази ***! Той сега се чуди какво да усуква за да се оправдае! Борил се срещу исляма - ха-ха, по-голяма глупост не съм чул! Интересно как се бори-като убива 77 християнски деца ли?!!! Много жалко, че в Норвегия обществото и властта са дълбоко уродливи, и дават думата на този нечовек да повръща душевната си смрад в медиите и да трови хората! В нормална държава биха го рязали бавно на парчета до смърт!
24
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голяма грешка на норвежците. Публичен процес за този човек само работи в негова полза и популяризира идеологията му. Същото се случва с Хитлер след Бирения пуч - той е арестуван и става в пъти по-популярен благодарения на публичния процес, чрез който идеологията му достига до умовете на много хора, незнаещи кой е. Ако продължат в този дух очаквайте още атентаи като този на Брайвик.
23
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
v bulgaria sa nyjni takiva pi4ove kato Braivik nai malko 100 i da se oturvem ot *** i fesovete . i plevniata da gi zaki4i s ordeni . to4no takiva xora sa nujni na bg za da oceleem kato nacia ina4e *** i tyrcite 6te stamat pove4e ot nas i togava shte ni porobiat otnovo ja vijte kvo stsva v katunica ami nqkoi da otide v deliormana tam tyrcite tup4at bupgarite kakto prez tyrskoto igo ne vilo .da se vdignem bratia bulgari i da straoshim cigananskata glava . da jivee braivik
22
4
 
28
 
! Отговори
мнение преди 12 години
Ами този бледнее пред злините на Клинтън, Буш и обама. Разликата е, че този си казва истинските подбуди, а онези ги завоалират зад някакви си измислени идеали или измислени герои, като Обама, Ал Кайда и разните му борби срещу тероризма. Кой създаде Ал Кайда, кой финансираше талибаните, кой сега воюва срещу мюсулманите, а?!? А този няма амбициите за петрол, териториални претенции и нищо, единствено са му проблем чужденците и си го казва. И двата примера са едната страна на монетата, но разл. пред
21
19
 
9
 
! Отговори
Гацко преди 12 години
За тези, които смятат, че този *** е велик им пожелавам един такъв велик да ги преследва с калашников. Тях, или близките им, пък после нека си го величаят, колкото си искат.В България останаха повечето шизофреници, радващи се на нещастие !
20
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хитлер беше ***. По тази причина му се кефят предимно други ***. При Брайвик имаме същия процес.
19
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи взимаш пушка, убиваш десетки хора и ставаш велик така ли? Че то тогава криминалните хроники са пълни с велики хора, пандизите също. А форумите очевидно са пълни с ***.
18
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно, ако за някои хора комплексарът сериен убиец без сефте е месия, представяте ли си какви *** са тези, които му се възхищават?
17
22
 
5
 
! Отговори
! преди 12 години
Крайно време е да разберете истината за Брейвик.Вижте кои са му приятелите(не са особено много),и вижте кои са му враговете!Приятели:-Сръбските националисти(всичките бивши комунистически червени барети от ЮНА и УДБА-българомразци до мозъка на костите!)-Беларуските националисти(бивши комунисти)Врагове-НАТО,САЩ,Европа,мюсюлманите(но не радикалните талибани!Той не смее да отиде да се бие с тях!)------------------------Разбрахте ли кой създаде чудовището Брейвик и на кого служи?
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От неговата фирма дали ще го командироват за малко тук?
15
12
 
14
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
по-лошото от стореното от този човек е че има хора, които твърдят че е велик ???? да убиеш НЕВИННИ хора, не те прави велик, а болен фанатик, социопат и пълен *** и престъпник !!!!
14
21
 
6
 
! Отговори
психо диспансер преди 12 години
на снимката виждаме психиката излъчването и болния социопатски фанатизъм такива, каквито са били и при Адолф Хитлер.