Брайвик отказа информация за контактите си с други националисти

Каза, че е пътувал в Либерия за среща със сръбски националист
Обновена: 18 апр 2012 14:57 | 18 апр 2012 13:47, Елка Василева
36
Брайвик отказа информация за контактите си с други националисти
Андерш Брайвик в съдебната зала. Снимка: Reuters

Андерш Беринг Брайвик, съден за избиването на 77 души в Норвегия, отказа днес да даде информация за контактите си с други националисти, с които твърди, че е основал "Рицарите тамплиери" - тайнствената организация, към която заявява, че принадлежи, предаде Франс прес.

"Не искам да говоря за това", отвърна очевидно раздразненият, според АП, Брайвик на настоятелните питания на прокурорката по делото Инга Бейер Енгх.

Обвинението настоява, че подобна организация не съществува "поне по начина, по който я описва Брайвик". Той обаче е категоричен, че има такава група и твърди, че полицията не разполага с достатъчно добри професионалисти да я разкрият.

Изясняването на този въпрос е от съществено значение, за да се докаже вменяемостта на подсъдимия и дали той да бъде изпратен в затвора или за лечение в психиатрична клиника.

Още по темата

Франс прес припомня, че в манифеста си от 1500 страници, разпространен в деня на нападенията, крайнодесният екстремист на 33 години обяви, че членува в антиислямистка мрежа на радикални националисти, "Рицарите тамплиери", която основал с още трима души в Лондон през 2002 г. и която се борела срещу ислямската
колонизация на Европа.

Норвежката полиция досега не е успяла да потвърди съществуването на тази мрежа.

Пред съда в Осло днес Брайвик само каза, че е контактувал чрез интернет с лице от чужбина през 2001 г. , което било инициаторът за създаването на "Рицарите тамплиери".

Той призна също, че е пътувал в Либерия за среща със сръбски националист, чието име отказа да съобщи, както и причината за срещата, задоволявайки се само да каже, че е било във връзка с процеса на подбор.

"Не желая да разкривам информация, която може да доведе до допълнителни арести", обяви Брайвик.

Полицията смята, че става въпрос за Милорад Улемек Легия, макар норвежките власти да не са сигурни, че двамата наистина са се срещали.

Адвокатът на Улемек каза за норвежката телевизия NRK, че Улемек никога не е чувал за "Рицарите тамплиери", за които говори Брайвик и за които прокуратурата смята, че не съществуват.

Легия, ръководител на престъпния Земунски клан, е осъден за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич на 40 години затвор - максималната присъда в Сърбия.

По време на бомбардировките на НАТО сърбите проявиха "манталитет на кръстоносци", към който се стремя, заяви Брайвик.

Той специално подчерта, че основаната от него тайнствена организация "Рицарите тамплиери", към която заявява, че принадлежи,"са повлияни преди всичко от сръбските националисти, а не от нацистите".

Запитан как е осъществил контакти с други националисти, Брайвик отговори, че е търсил контакти извън Норвегия, защото имал впечатлението, че крайните националисти в родината му са под наблюдение. "Това беше голям проблем. Човек не би искал да бъде регистриран, ако може да го избегне", каза той, цитиран от ДПА.

Основната линия на защитата на Брайвик е да избегне обявяването му за невменяем, тъй като това ще обезцени политическите аргументи на подсъдимия, посочва АП.

Норвежкият масов убиец настоява, че жертвите му – повечето тийнейджъри, не са невинни мишени, тъй като представляват "мултикултурния режим", който разрушавал националната идентичност на Норвегия, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Вижте какво богатство на мнения имаме българите, само в едно сме единодушни - избягваме думата вреи в какъвто и да е смисъл. А те ликвидират бялата раса и особено са жестоки с нас. Това наше лакейство ни урежда да изчезнем първи.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
samo taka BRAIVIK DA JIVEAT NAZIONALISTITE DOLU DOSEGASHNATA DIAVOLSKA POLITIKA
21
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
viva Braikvik
20
5
 
6
 
! Отговори
??? преди 12 години
Руският офицер от полицията Николай Мирошкин погуби в катастрофа в Санкт Петербург четири човека, сред които майка и малкото й дете. За тази човешка трагедия забранено ли е да се пише?Или ЦЕНЗУРАТА ЯКО РАБОТИ?
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
исляма може да бъде отрязан с едно дигане на ръка НЕ Е ТОЛКОВА ТРУДНО един тодор Живков ги изгони ,че европа ли ,ще се даде , стара лисица е европа . има и гърба на русия за такъв важен вапрос . и на китай .
18
7
 
8
 
! Отговори
! преди 12 години
Крайно време е да разберете истината за Брейвик.Вижте кои са му приятелите(не са особено много),и вижте кои са му враговете!Приятели:-Сръбските националисти(всичките бивши комунистически червени барети от ЮНА и УДБА-българомразци до мозъка на костите!)-Беларуските националисти(бивши комунисти)Врагове-НАТО,САЩ,Европа,мюсюлманите(но не радикалните талибани!Той не смее да отиде да се бие с тях!)------------------------Разбрахте ли кой създаде чудовището Брейвик и на кого служи?
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Ангел.Никак даже не звучи гадно.Ислямизацията е в ход от двадесет и пет години насам.На събор на ислямски лидери през 1985-6 година в Пакистан със знанието на тогавашния американски президент (дано не греша) Роналд Рейган се подготвя масова инвазия в християнския свят.Тогава идеята е звучала като шега,сега е факт.От големите държави само СССР тогава остро осъжда този факт.Ако ислямизацията продължи с тези темпове сме обречени до петдесет години.
16
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защото все се съобразяваме с нещо и с някой,затова *** ни избиват безнаказано!
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 9Малките на змията също са ,но като пораснат хапят отровно
14
1
 
10
 
! Отговори
учуден преди 12 години
Абе цяло чудо е как така досега, по стар обичай и традиция на норвежките власти и разследващи органи не им се е привидяло,както обичайно в такива случай и намесата на дългата ръка на КГБ,като инициатор и винаги според тях активно замесена в подобни дейности, подвела като жертва идеалистичният и заблудено невинен норвежец, а сега да са затрудняват с разследването на контактите му с разни английски масони, тайнствени либерийци и средновековни "Рицари тамплиери"!
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Банкерско-индустриалната-мултикорпоративна буржоазия прави това, което напарви и преди 70-80 години-затъмни социалните проблеми чрез пренасочването на социалния гняв на работниците по посока на етническия враг, за да спаси елитарния си статут. --------------- А ти какво искаш, доброволно да си раздадат парите на ***, поклонници на чалгата и XXL ?
12
5
 
10
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Общо взето медиите и начинът, по който се провежда самият процес намеква за скрито лансиране на Брайвик и неговите действия (въпреки че публично е осъждан). Явно целта е това същество да бъде превърнато в герой. Пълзящата фашизация е налице. Банкерско-индустриалната-мултикорпоративна буржоазия прави това, което напарви и преди 70-80 години-затъмни социалните проблеми чрез пренасочването на социалния гняв на работниците по посока на етническия враг, за да спаси елитарния си статут.
11
7
 
14
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Ако беше такъв идеалист тоя ненормалник вместо да избива деца ,можеше да иде в европарламента и да си гърми на воля.Смърта на тези дечица го прави излишен сред хората,въпреки че дрънка на чувствителна за тях струна.Жалко че там не се е намерил някой който да го самоубие!
10
9
 
10
 
! Отговори
88 преди 12 години
чудовище, но е на наша страна, хвала. лека пръст на невинните жертви, във всяка война ги има...
9
9
 
22
 
! Отговори
вввввввввв преди 12 години
Ясно е за всички,че този човек е чудовище и все пак доста хора го подкрепят.. защото до толкова на хората им писна от ***,че всеки който тръгне открито срещу тях е герой. След 2-3 години ще има друг такъв , след още 2 нов и след 15-20 години ще се роди човека, който ще ги натика в миши дупки тия, които Брайвик мрази.
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само аз ли забелязвам този фрапиращ парадокс, че хора които под други статии пишат коментари как трябва да се съберем дружно да запалим парламента, да избием управниците и т.н. сега плюят срещу човек, който направи точно това? Докато никой няма собствено мнение и всички чакат едва ли не медиите да им кажат по какъв начин да мисля, приемайки всичко за чиста монета, живота на тази планета ще продължава да си отива със страшна сила, което ще осъзнаем, но със сигурност ще бъде късно вече...
7
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кви са тия глупости бе, тамплиери, та Либерия та сръбски националист? аххаха, заблудени сте хора , казах ви на острова е имало няколко човека облечени като полицай, оцелелите го казват, Цялото нещо е аранжирано от ЦРУ(зионистите), защото норвегия отказа да участва във войната с Либия е тя е основен играч в НАТО, цялата работа е семпла, само трябва да се осведомите и да помислите, ама последното знаем че е дефицитен процес за Българската овца!
6
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който и да му дърпа конците отгоре - хубава работа е свършил! Давай, Брайвик, с тебе сме!
5
14
 
17
 
! Отговори
И преди 12 години
Вече сериозно съм на мнение, че повечето коментари и съответните им оценки са умишлено манипулирани от администраторите на сайта по поръчка отгоре, за да се състави силно изкривено впечатление за обществените нагласи. Не е нормално да има толкова много *** с достъп до нет. Глутница ***, които са склонни не само да приемат като нормално масовото КЛАНЕ НА ДЕЦА, но и да го адмирират. ДЕЦА бе, хора, ДЕЦА!!! :(
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брейвик та Брейвик, кво значение има тоя вече?Ако го изпратят в затвора ще излезе от там на 55 години.Тоест една голяма част от живота му няма да я има.Ако го изпратят в лудница това ще е все едно затвор ама завинаги.И в двата случая този е минус.Сега да се занимаем с "прелестите" на Ким ,да видим Николета как е,Валери също е от съществено значение,Стилиян и Багата са другия смисъл на живота ни.Все повече "Днес бг" се превръща в жълт сайт.