Ужасяваща екзекуция на афганистанка за прелюбодеяние

Видеозапис отново предизвика полемика за правата на жените в страната
Обновена: 9 юли 2012 10:13 | 9 юли 2012 09:00, Петя Славова
226
Ужасяваща екзекуция на афганистанка за прелюбодеяние
Снимка: Reuters

Видеозапис с екзекуция на жена, обвинена в прелюбодеяние, предизвика за пореден път полемика за правата на жените в Афганистан след 10 години на международно присъствие в страната, предаде Франс прес.

Записът бе разпространен броени часове след важна среща в Токио на международните донори за Афганистан, които обещаха да дарят на страната над 16 милиарда долара до 2015 г. В замяна те поискаха обаче подобряване на положението на жените.

АФП определя кадрите от видеоматериала като ужасяващи. В малко село в централната провинция Парван няколко десетки мъже гледат към жена със сивкаво було, която седи с гръб към тях.

Жената изслушва прочитането на своята "смъртна присъда", без да трепне. След като цитира няколко сури от Корана, в които прелюбодеянието се осъжда, "съдията" - талибан с дълга черна брада - я "признава за виновна", че е избягала от своя съпруг с друг мъж. Той възхвалява муджахидините, че са заловили бегълката, и обявява, че "ние не можем да й простим"."Аллах ни казва да приключим с нея", продължава съдията талибан и обявява, че съпругът на жената "има правото да я убие", пише БТА.

След това подават автомат Калашников на облечен в бяло мъж, който застава на два метра зад "подсъдимата". Като вика "Аллах акбар" (Аллах е велик), той стреля два пъти по жената, без да улучи, но третият куршум попада в главата. Жената рухва на земята, но нейният палач стреля още два пъти в трупа. На сцената присъстват само мъже. Някои снимат с мобилните си телефони.

Официалната версия е по-различна. Според говорителка на регионалните власти в провинция Парван 22-годишната Наджиба била задържана от талибаните за това, че имала извънбрачна връзка с техен командир. Преди 16 дни бунтовниците я признали за виновна и я осъдили на смърт за по-малко от един час.

Екзекуцията била извършена пред съселяните на жената. Полицията и армията междувременно били мобилизирани, но не успели да се намесят. Силите за сигурност обаче подготвят голяма операция, за да открият виновните, увери говорителката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***!
179
0
 
1
 
! Отговори
777 преди 11 години
Подобни бяха събитията и в бивша Югославия. Не че преди намесата отвън не беше ужасно, но най-жестоките престъпления се извършиха, докато присъстваха мироопазващите сили. Всичко, което правеха те, беше да не позволяват на населението да се защитава от криминално- и военнопрестъпниците. При техен надзор стана клането в Сребреница. Да не говорим за масовото разрушаване на църквите в Косово: оцелели през векове турско владичество, те бяха поругани и унишожени под зорката стража на западноевропейци.
178
1
 
5
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Айде айде ,208 не ни ги защитавай толкова мюсюлманите, знаем ги що за стока са.
177
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно има заповед за изостряне на конфронтацията между ислям и христянство. С тази цел се облъчват с подходящите "новини" определени държави. Вероятно еврейската пропаганда ни натяга заради Турция. Турците решиха да вземат независимост от евреите и последваха неприятни сблъсъци. За това в момента българите ни подработват тънко и от далеч, за да ни настроят срещу турците по ислямска линия. Така се поставят основите на Разделяй и владей по още една линия. Това не отговаря на Българските интереси.
176
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е откровен театър за пари. Само преди месеци имаше съобщение за пребита жена с тояги в Саудитска Арабия. Не видяхме никой да се възмущава, да иска да ги напада. Това се случва в Кувейт, Катар. Но никоя медия не си позволява да им търси сметка. А защо ли. Вероятно защото са верните пудели на САЩ и Израел. Споменатите държави са гнездото на радикалния ислям със всичките му извращения. Тук се търсят други цели. Да се набере финансов фонд от всички, който после ще се източи към САЩ.
175
4
 
3
 
! Отговори
еееее преди 11 години
А женените мъже ,които изневеряват някой съди ли ги изобщо ?! Който не иска да му изневеряват , да не се жени ! Жените също са хора и също изпитват желание да правят секс с други мъже ! Един мъж ако е умен ще предложи на жена си да правят секс заедно с други семейства и така ще избегне риска да бъде лъган и унижаван,така и двамата ще са удовлетворени !Егоистите и ревнивците винаги биват лъгани !УМ УМУВА ,УМ ЦАРУВА ,УМ ПАТКИ ПАСЕ !!!
174
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да би мирна седяла- не би чудо видяла.
173
0
 
1
 
! Отговори
ret преди 11 години
дива индия имаше някога такъв израз рррллл
172
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Радвам се, че глобализацията все още не е извратила нравите на някои места от планетата.Я спретнете там гейпарад.
171
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е тия талибани сега настъпват към нашите граници и кандидатстват за българско гражданство. После Европа им е в кърпа вързана. Ето защо е крайно наложително да се ликвидират всички "гета" - местата, където тия "емигранти" могат да се укрият
170
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 197 .Ако почнем от националните интереси първо шут отзад на колонизаторите в чужди държави.
169
0
 
11
 
! Отговори
ГРЕШЕН КОД преди 11 години
DNES.BG - ЖАЛКИ НЕЩАСТНИЦИ! :)ИСКАТЕ ПОВЕЧКО ИМПРЕСИИ ЗА ПРЕД РЕКЛАМОДАТЕЛИТЕ ЛИ?..ИЛИ СТЕ ПРОСТО НЕКАДЪРНИ?ВСЕКИ ТРЕТИ ОПИТ ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА КОМЕНТАР - ГРЕШЕН КОД! - ХАЙДЕ ПРЕЗАРЕЖДАЙ СТРАНИЦАТА - НОВА ИМПРЕСИЯ! РЕКЛАМОДАТЕЛЯ ДА СЕ ЛЪЖЕ ЧЕ ВИ СЕ ПОСЕЩАВА ЖАЛКОТО САЙТЧЕ С КРАДЕНИ НЕЩИЦА ОТ YAHOO и YOUTUBE!....***! :)
168
0
 
0
 
! Отговори
do 192 преди 11 години
goljam smjah :))), sam si otgovarja 4oveka
167
3
 
3
 
! Отговори
до 193 преди 11 години
...Библията била писана от евреи за евреи...:) ...- Е много си кух бате! :)
166
1
 
0
 
! Отговори
афганистанец преди 11 години
179 и льольото от 184(не 189)
165
1
 
0
 
! Отговори
афганистанец преди 11 години
Да бе Ал 179 и 189,що да се наливат милиарди там,абе те и в С.Арабия правят подобни,но нали са съюзници та медията няма да прогърми.Жалко за жената,сгрешила,а за останалите диваци дето живеят в 13 век,поне има надежда да се цивилизоват а вие двамата комплексари нямате надежда за нищо защото сте в цивилизация ,а резутат-нанай!Льольо,пари се наливат за стратегическото положение,ако клекнат ще станат "добрички"като саудитците,които не дават на жените и кола да карат.
164
4
 
3
 
! Отговори
SS-Totenkopf преди 11 години
до 190 : Османе,ти *** ли си или просто си решил да се излагаш тука ??!! Ти не знаеш ли,че Библията е писана от евреи и за евреи ?? Дали съвременните християни ги спазват тия простотии?? Не ! За разлика от дивите мюсулмани-фанатици и *** !!!
163
0
 
4
 
! Отговори
do osman преди 11 години
ти сам ли си пишеш сами ли си отговаряш?
162
5
 
3
 
! Отговори
осман преди 11 години
Исус Христос:ЛУКА 14:26 ако някой дохожда при Мене, и не намрази баща си и майка си, жена си и децата си, братята и сестрите си, та дори и самия си живот, той не може да бъде Мой ученикВ Библията, книгата Изход, пише следното: око за око, зъб за зъб, ръка за ръка, нога за нога Който удари баща си или майка си непременно да се умъртви Който хули баща си или майка си непременно да се умъртви. Как виждате прилагането на това в днешно време? Да отречем ли тези пасажи от Библията? Как обаче ще обясниш на тях спорните пасажи от Библията, които са трудни за разбиране и от големи хора: Исус Навин 6:21 И обрекоха на изтребване с острието на меча всичко в града: мъже и жени, млади и стари, ***, овци и осли. Летописи 21:14 И така, Господ прати мор върху Израел; и паднаха седемдесет хиляди мъже от Израел. Псалми 137:8-9: Дъще вавилонска, която ще бъдеш опустошена,блазе на онзи, който ти въздаде за всичко, което си ни сторила! Блазе на онзи, който хване и разбие о камъкмалките ти деца! Подобни цитати звучат страшно! Не бива да считаме, че нашите деца са глупави, че четейки Библията
161
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отървала се е жената,вместо да и се изреждат непрекъснато гадовете от "семейството" -бременна,преди раждане,веднага след раждане,всички и по-всяко време, до 20 и повече пъти в денонощието,където и когато им кефне, дори при животните го няма това ..и за капак прелюбодействала ?!?!