Как Дана поиска вятърът свободно да вее косите й

Снимка на момиче без забрадка разбуни духовете в арабския свят
Обновена: 22 ное 2012 14:40 | 22 ное 2012 07:00,
193
Как Дана поиска вятърът свободно да вее косите й
Снимката на Дана Бакдунис. Източник: Facebook

Сред десетките Facebook страници, създадени по повод бунта в Сирия, има една малко по-различна. Наскоро тя стана обект на особено внимание от потребителите на социалната мрежа. Причина за това е, че в нея едно младо 21-годишно момиче на име Дана Бакдунис качва своя “скандална” снимка. Скандална, защото на нея девойката се е снимала без задължителната за жените в арабския свят забрадка, пише в материал на Би Би Си.

Дана Бакдунис е възпитана в консервативната Саудитска Арабия. Въпреки това тя се престрашава да махне забрадката от главата си за първи път през август 2011 г.

“Забрадката не ми отива, но бях принудена да я нося заради семейството ми и заради обществото”. споделя тя. “Не разбирах защо косата ми трябва да е скрита. Аз исках да усетя красотата на света, да почувствам слънцето и вятъра”, допълва Дана.

По това време тя вече е последовател на  Facebook страницата "Бунтът на жените в Арабския свят". В нея членуват над 70 000 души. Тя се е превърнала в място, в което се обсъждат правата на жените и ролята на половете в арабския свят. Хора, които не са с арабски произход, също коментират и качват снимки в групата.

На 21 октомври тази година Дана решава да направи нещо повече за страницата и за всички жени и момичета в арабския свят, които се чувстват потиснати. Тя решава да качи своя снимка.

Гледайки право в обектива, показвайки късо подстриганата си коса, тя държи документ за самоличност със снимка заедно с надпис, който гласи: “Аз подкрепям “Бунтът на жените в Арабския свят”, защото за 20 години не ми беше позволено да почувствам вятъра в косите си и върху тялото си.”

Снимката успява да привлече голямо внимание. 1600 души я ‘’харесват’’, 600 я споделят, а под нея са написани над 250 коментара.

Реакциите са противоречиви. Дана получава едновременно подкрепа и отрицание. Много от приятелите й я премахват във Facebook, но и много нови я добавят като приятел.

Някои жени, които преди са носели забрадки, публикуват подобни снимки в знак на подкрепа за Дана. В Twitter е създаден хаштагът #WindtoDana (#ВятързаДана) като канал, чрез който хората да изразяват солидарността си.

Паралелно с подкрепата обаче момичето получава стотици съобщения, в някои от които й се присмиват, а в други - я заплашват.

Майка й, с която са в не особено добри отношения заради това, получава и смъртна заплаха, отправена към дъщеря й.

“Всичко за мен се промени, след като махнах забрадката”, казва Дана.

Дебатът се разраства и все повече мнения се появяват. Една жена например заявява, че борбата срещу забрадките е грешна, а вместо това усилията трябвало да се насочат към борба за обществено равенство. Тя смята, че носенето на забрадка е благословия.

Въпреки всичко Дана е радостна, че е успяла да вдъхне оптимизъм на много момичета, които са принудени да носят забрадки.

“Бях изключително щастлива, когато получих много съобщения от момичета, носещи забрадка. Те изразяваха подкрепата си към мен, казваха, че уважават това, което съм сторила, че съм смело момиче. Те биха искали да направят същото, но не смеели”, споделя Дана.

Случаят обаче придобива широка публичност, след като от Facebook решават да изтрият снимката само четири дни след публикуването й. Освен това те блокират профила на Дана и профилите на администраторите на групата “Бунтът на жените в Арабския свят”.

Копия на снимката, появили се в профили на други потребители, също са изтрити. Освен това самата група е блокирана за периода между 29 октомври и 5 ноември.

След като са помолени за коментар, от Facebook се опитват да обяснят, че проблемът с групата не бил в каузата, която потребителите й подкрепят, а в грешно прилагане от страна на администраторите на собствените им правила.

От ПР-отдела на Facebook допълват: “Снимката на жената не е в противоречие с правилата ни. Всъщност е станала грешка при обработката на няколко сигнала за неподходящо съдържание. Ситуацията се влоши, защото в следващите няколко дни допуснахме още грешки и ни трябваше време да ги коригираме.”

Едва ли обаче заплахите и поставените бариери пред младата жена ще успеят да я спрат.

“Искам да направя още една снимка, от вътрешността на Сирия, просто за да покажа, че мога да съм борец срещу нечестността и властта. С камерата ми мога да помогна на хората и да подкрепя Свободната сирийска армия”, казва тя.

Дана и тези като нея искат да видят една нова Сирия “с права, с равенство между мъже и жени. Искам справедливост, защото аз вече имам своята свобода и не се страхувам от нищо, сега мога да правя това, което вярвам, че е правилно”, допълва Дана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
до 67 преди 11 години
нещо чавка ти е изпила мозъка, а? тия в египет и те не са араби, а? може би са египтяни, хахаха или румънците са римляни? хахаха
59
0
 
9
 
! Отговори
До всички преди 11 години
Евала на момичето. СТИГА РОБСТВО ЗА ЖЕНИТЕ!
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пълни тъпотии, че тя жената на Асад си е мюсюлманка и не ходи със забрадка, както и много още други там, въпрос на образованост и интелект ето лесно в Сирия, сега е модерно всички да я плюят, девойката като е ктолкова инициативна, що не се разпротестира в Саудитска Арабия или Оман да речем
57
0
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Хубаво че уточняват, че става въпрос за Саудитска Арабия.Чудно ми е само как ще я оставят така да ходи по улиците там.Може, ако е излязла навън - в друга държава.Но това е нищо! В Египет една такава мюсюлманка се беше снимала чисто гола и качила снимката си в интернет. Пак с подобни мотиви - протест срещу забраните на исляма.
56
1
 
3
 
! Отговори
до 64 преди 11 години
Нещо 3-4 хилядолетна история ли ти се губи ???Асирия,Византия ,Армения не си ги чувал ,а че има християни сигурно незнаеш я виж какви красиви църкви има в Сирия после дрънкаи.А каквото и да се карате има руски военни бази и без да им се помолят няма как !
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
скоро ще четем за нея в криминалната хроника !преди време едно момиченце искаше да учи и го убиха .... смахната работа са тия мюслими
54
4
 
4
 
! Отговори
до 58 преди 11 години
сирийците не били араби?? хахаха, а какви са бе, марсианци, хаха
53
0
 
0
 
! Отговори
бубс преди 11 години
До Фалшиви Инициали-дай линк моля те към групата
52
2
 
6
 
! Отговори
421 преди 11 години
Н58 много си прав,точно така е !!цялата драма със Сирия е ,американците и * да сложат тяхно правителство и да елемитират един от най-стратегическите партньори на ИРАН ,който всъщност е целта на всичката тази галимация,при която загиаха много невинни хора,заради стремежите на ционистите !!
51
1
 
7
 
! Отговори
Тракторист преди 11 години
Неизглежда зле булката, хич даже. Като се замисля, нямам нищо против да имам жена като нея, пък била тя и мюсюлманка.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Черното злото що кръв и смърт донесе.Когато Американец тръгне с колело тогава да ми дрънка за свобода.
49
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Историята със Сирия е тотално без връзка. Просто някаква американска медия се опитва да върже двете неща, за да си пропагандира омразата към Асад сред незапознатите с обстановката в Сирия американци.Първо сирийците не са араби. Второ, това момиче е от Саудитска Арабия и се бори за правото си да ходи като човек, а не като чувал с картофи. Право, което всички жени в Сирия без това имат. Съмнявам се самата Дана да е правила някакви изказвания във връзка със Сирия, защото тя се бори за съвсем друго
48
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво да хваща самолета и да бяга в Канада, където може да си ходи както си иска? Тя иска да промени арабските страни, а не да избяга. Да избягаш е лесно. Да рискуваш живота си, за да донесеш промяна, е истинска смелост. Жестът й е призив и много други момичета ще я последват. Сигурно много от тях ще загинат, но и веднъж започнала, промяната няма да може да спре. Вече сме в 21-ви век и тъпите араби колкото и да искат, няма да могат да държат жените си още дълго в праисторията.
47
10
 
10
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Тая некролог ли държи?
46
2
 
0
 
! Отговори
Илиян преди 11 години
Gorge Carlin, отговаря на много от въпросите за това какво е религия.не е грешно да се вярва но да не е грешно да се изповядва религияyoutube/watch?v=gPOfurmrjxoyoutube/watch?v=3ky0ml2ZNHg&feature=related
45
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" . . Тя смята, че носенето на забрадка е благословия."Представям си колко грозна трябва да е тая за да каже такова нещо.
44
10
 
23
 
! Отговори
дядо Мраз преди 11 години
Религиите са отживелица. Как някои хора вярват в Господ и феята на зъбките в сегашно време не знам. Нека си вярват в каквото си искат стига да не пречат на другите и да не натякват религията си на другите - независимо християнска мюсюлманска будизъм или каквото и да е. Да се насажда ксенофобия на верска основа е глупаво, то и вярата като цяло е глупост. Абе на кратко правете каквото искате, но не досаждайте на другите.
43
5
 
29
 
! Отговори
. преди 11 години
Браво на момата :)
42
2
 
2
 
! Отговори
p преди 11 години
До ККК Ела и при мене да те.Чакам те с нетърпение.Само да не стане така че с скороста на бит ***....аст да избягаш :D
41
2
 
10
 
! Отговори
реално преди 11 години
Погледнете реално, сега ще я намерят и ще и отрежат главата... Като искаш да протестираш, хвани самолета, бегай в Канада(защото там е пълно с араби) и си вей косите колкото си искаш.