Да просиш в България или да получаваш помощи в Белгравия?

"Дейли мейл" обаче е съгласен, че Великобритания не е идилична страна
Обновена: 29 яну 2013 14:52 | 29 яну 2013 10:20, Елка Василева
106
Да просиш в България или да получаваш помощи в Белгравия?
Великобритания не е идилична страна на пълно благоденствие, пише "Дейли мейл". Снимка: архив, Reuters

Правителството в Лондон планира скъпа рекламна кампания, която да разубеждава румънците и българите, които искат да се преместят във Великобритания, когато в края на тази година отпаднат имиграционните ограничения, пише в. "Дейли мейл". Твърди се, че тя ще съсредоточи върху факта, че тук е много по-студено и влажно, отколкото очакват. Гениално. Това ли е разликата, иронично отбелязва изданието разликата и задава въпроса колко бедни източноевропейци ще се разубедят от предупреждения, че Великобритания е студена и влажна?

Министрите отчаяно се опитват да развенчаят представата, че улиците на Великобритания са "направени от злато". Но точно така изглеждат нещата, погледнати от София и Букурещ, пише британският вестник и допълва, че не можеш да обвиняваш тези, които гледат към Великобритания, след като минималната заплата в България е 73 пенса на час в сравнение с 6,18 британски лири на Острова. Социалните помощи в Източна Европа или са малки, или изобщо няма такива. Ако живееш в рушащ се беден бетонен квартал от съветско време в София, как да не ти хареса Великобритания?

Още по темата

Какво бихте предпочели - да просите по улиците на Букурещ или да продавате вестник в Бристол, живеейки, без да плащате наем в модерно общинско жилище и да получавате редица социални помощи за голямото си семейство, пише "Дейли мейл".

Бихте ли предпочели получавате подаяния, като работите в азбестова фабрика в България или да печелите £ 250 на седмица като барман в кафе-бар в Белгравия (квартал в централен Лондон – бел. ред.)?, пише „Дейли мейл“.

Вестникът смята, че всякакви "неблагоприятни прогнози за времето" най-вероятно няма да разубедят никого и посочва, че всеки ход на британското правителство допълнително да ограничи достъпа до страната, до пазара на труда или до социалната система ще бъде обявен за незаконен от Европейския съд.

Вестникът отбелязва, че не може Дейвид Камерън веднъж да рекламира предимствата на либерална Великобритания, която е "отворена за бизнес", а после да одобрява международна рекламна кампания, целяща да отблъсне хората. "Всеки опит да се плашат българите и румънците е обречен на провал. Приемете го, ние се отказахме от контрола над границите си преди години. Не може Великобритания да бъде "в" Европа и да очаква да не "допуска" други граждани на ЕС", пише журналистът от "Дейли мейл".

Изданието предлага все пак потенциалните имигранти да бъдат убеждавани, че Великобритания не е идилична страна на пълно благоденствие и иронично отбелязва, че в това отношение и вестникът може да помогне. Да отпечатаме милионен тираж на български и румънски и да го пратим в тези страни, за да бъде раздаван безплатно по улиците. Като прочетат за сериозните проблеми на британската образователна система и на здравеопазването, като научат как все повече млади жени във Великобритания рушат здравето си с алкохол, как се отказват лекарства на онкоболни, колко разпространени са хазартът и кокаинът, колко висока е престъпността, дали ще поискат да дойдат в страната ни, пита авторът.

Статията завършва с констатацията, че българите и румънците всъщност са добре, защото имат избор - да отидат или не във Великобритания, но задава мрачния реторичен въпрос какво да правят британците, които вече живеят в тази страна. Студът и влажното време са най-малкият ни проблем. Чудя се какво ли е времето сега в Букурещ, завършва авторът на статията.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом един обикновен шофъор тук вдигна 800 кв.м. дом ,да не ми се хвалят много.
64
0
 
4
 
! Отговори
zaza преди 11 години
Много добра статия !!!!
63
3
 
29
 
! Отговори
До Само България преди 11 години
Ти може би живееш в някакъв си свои свят момче.Отиди на село,започни да отглеждаш домати и краставици,грижи се за тях .И в момента в които дойде времето да обереш това за което си се бъхтил цяла година минават две тумби с *** и от твоите домати и краставици остават само корените.А после ми говори колко е хубаво на село,да се пържиш лятото на 40 градуса и накрая да останеш с пръст в уста.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хм "рушащ се беден бетонен квартал."Ами на сламени покриви и 200 годишен гредоред да имаш претенции си е голяма смелост.
61
1
 
17
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
Скъпа,Третия свят е доста пред нас вече и англичаните добре го знаят.А разликата между препитание и реализация е огромна.Икономиката на всяка нормална държава се дължи на реализирани специалисти,а не на препитаващ се обслужващ персонал.
60
5
 
9
 
! Отговори
Простия преди 11 години
Гледах лятото в Лондон, в супермаркет - 6 яйца - 1.89 паунда. И като си платиш храната и наема и транспорта - ми то 60 паунда на ден заплата не стигат бре !
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе хора, не разбрахте ли, че ЕС не ни иска стабилна и развита старана, с уреден туризъм и земеделие. Просто като са теглили жребия на нас ни се е паднало да сме слугинска държава. Случайно ли е това, че у нас се развива сферата на услегите, а производството изостава.
58
0
 
5
 
! Отговори
Кака Пена преди 11 години
До Бай ДимоБраво, Бай Димо...С две думи право в целта! Ние сме "свободни Роби", които могат да си избират господаря в рамките на ЕС
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колониалните държави и велики сили чрез експлоататорската и подривна политика докарват до просешка тояга много от държавите от третия свят. Сега имиграцията им го връща тъпкано като плод на техните политики.
56
2
 
22
 
! Отговори
Само България преди 11 години
В България туризма се развива все повече. Вместо да се скитаме немили недраги и да просим работа, не можем ли да си стегнем селските имоти, да се организираме и да произвеждаме всичко, което е необходимо за храна, да предлагаме на сънародниците си само биологично чиста храна, по този начин ще увяхнат прекупвачите и тези които внасят от Турция и Гърция. Какво сме се затюхкали и заохкали, я горе главите, Българи!
55
0
 
0
 
! Отговори
макето преди 11 години
до 57 па що дириш из нашиот край
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А по тяхната логика трябва англичани да престанат да си купуват къщи в българските селца. Що за демокрация е това...
53
5
 
4
 
! Отговори
Dilinger преди 11 години
Най-много обичам да чета мнения на прости и мързеливи овце, които поради некадърността си не знаят никакъв друг език освен българския и си самовнушават, че това в България е живот.Благодаря Ви, заредихте ме с добро настроение за седмица напред.
52
0
 
0
 
! Отговори
Марсианче преди 11 години
Маке, па да те учам малку на македонски - не се пишува "щото", а "оти" или "дека". Толкова си македонче, колкото аз съм марсианче.
51
1
 
5
 
! Отговори
Dilinger преди 11 години
До 41 и 44,Колко от хората в България получават над 1000 лв заплата, която пишете в коментарите ви ?
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 11 години
Ама какво си мислят тези англичани! Че ние сме от Третия Свят ли? Ами ние младите като не можем да си намерим препитание тук, ще търсим спасение навън, без значение къде,дори и в Аглия.Плашат се от нас както слон от мишка, не осъзнават, че благодарание на нас Българите им е силна икономиката.......
49
1
 
5
 
! Отговори
макето преди 11 години
Спасението у бг е у гората кат станах управител на 40-тина овчици ми светна хоризонта кеф ти под орех се излежаваш кеф ти под бука а овцете рупат ли рупат яене и пиене на коремпари не ми требат щото нема кво да купувам
48
3
 
7
 
! Отговори
готско е в UK преди 11 години
Само да припомня на българските кандидат емигранти и нещо друго. По форумите гледам всички много обичат да смятат така: "Ехеееей, в Англията средната надница е 60 паунда на ден, това са 180 лева". Та в този ред на мисли, нека да смятат всичко х3, не само надника. Да сметнат и че само едно пътуване, а там за да стигнеш до някъде ти трябват по 3-4 прехвърляния или дневна карта, която е 30 лв., едно билетче 3лв. По-евтина бира от 3 лева в магазина няма, а в пъба една малка бира им е 9 :)))
47
0
 
1
 
! Отговори
Смърфието преди 11 години
Явно паднала си от клона.Айде сега реклама на слама почна да правиш.Винаги съм се чудилн на разни ренегати де отиват да печелят защо отричат всичко.Слама почна да ми хвалиш и разни паянти пред масивното ,че то отива на болест.Единствено повечето пари заради стандарта може да се хвалят другото им е ....
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страшна антиреклама са си спретнали няма що.Подходяща почва за наркодилъри,комарджии и алкохолици.Имиграционната вълна ще бъди по-голяма отколкото си мислех.