Оцелели от вълните цунами японци виждат духове

Посттравматичният стрес от преживяното се проявява едва сега при мнозина
6 мар 2013 14:29, Елка Василева
7
Оцелели от вълните цунами японци виждат духове
Японци, оцелели след вълните цунами, сега преживяват посттравматичен стрес. Снимка: архив, Reuters

Вълните цунами, опустошили Североизточна Япония преди две години, са причина за посттравматичен стрес сред оцелелите, изразяващ се във виждането на духове, предаде Ройтерс. За да се справят с психологически проблем, мнозина се обръщат за помощ към екзорсисти.

Историите за призрачни фигури, чакащи на опашка пред някогашни магазини, които днес са само руини, са реакция на страх след бедствието от 11 март 2011 г., отнело живота на близо 19 000 души, обясняват психиатри.

"Местата, на които хората съобщават, че са видели духове, са изцяло опустошени от вълните цунами. Смятаме, че феномени като призрачни гледки са мисловна проекция на ужаса и тревогите, свързани с тези места", казва Кейзо Хара, психиатър от град Ишиномаки - един от най-засегнатите от бедствието райони.

Хара допълва, че посттравматичният стрес от преживяното се проявява едва сега при много хора и страната ще бъде "залята" от вълна от психологически проблеми.

Шиничи Ямада е един от оцелелите, чиито домове са разрушени от вълните. По-късно мъжът спасява две будистки статуи. Когато обаче ги отнася във временното си жилище, започват да се случват странни неща - двете му деца се разболяват, необичаен студ преследва обитателите на къщата, а самият Ямада има усещането, че когато лежи, "нещо" преминава през него.

Въпреки ултрамодерния имидж на Япония много хора в страната поддържат древните суеверия. Шиничи Ямада, подобно на мнозина в района, е сред потърсилите помощ от екзорсистката Каншо Аидзава.

Интервюирана в дома си, облечената в черно 56-годишна жена разкрива, че е виждала много духове. "Има всякакви духове - без глави, без крайници, прерязани на две. Хората загинаха по различни начини в бедствието и сега ние виждаме духовете им такива, каквито са били те в момента на смъртта. Близките им идват при мен, за да търсят телата на загиналите, искат да научат как точно е настъпила смъртта им, както и да разберат дали душите им почиват в мир или да им предадат своите послания", разказва екзорсистката.

Шиничи Ямада споделя, че откакто е преместил двете будистки статуи в храм и е започнал да се моли, животът му се е подобрил. Той все още вярва, че статуите са били обсебени, но сега смята, че душите им са намерили покой.


(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Японияцунамидухове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
х преди 11 години
Япония, единствена си позволява да убива китове с цел "научни изследвания", а в същност ги ядат по ресторантите като деликатес.-Имат да плащат още много за този деликатес!!!
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами духовете на кравите, кокошките, прасетата и рибите, дето ние тука ги изяждаме с милиони на година?
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Духове на делфини и китове които изяждате с хиляди на година
2
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
духове вижда...а светлини лампички и малки зелени човечета?побъркали са се от страх.трябва да им дават нещо за успокояване на нервите
1
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пък аз си мислех, че "Шепот от отвъдното" е измислица.