Приеха скандални промени в унгарската конституция

ЕС и Съвета на Европа изразиха загриженост по въпроса
11 мар 2013 21:10,
121
Приеха скандални промени в унгарската конституция
Снимка: Reuters, архив

Унгарският парламент прие поправките в унгарската конституция, които ограничават компетенциите на Конституционния съд, предаде Франс прес.

Срещу приемането на промените, окачествени като недемократични, се обявиха САЩ, ЕС и редица неправителствени организации, заедно с унгарската опозиция. Промените в конституцията бяха приети с 265 гласа "за", 11 "против" и 33 "въздържали се".

Това е четвъртата промяна на унгарската конституция след влизането й в сила на 1 януари 2012 г. Вотът беше бойкотиран от социалистическата опозиция. По силата на новите промени решенията на Конституционния съд, взети преди влизането на новата конституция в сила през 2012 г., вече няма да бъдат валидни. Това ще лиши правосъдието от важни законодателни текстове, с които до сега то си "сверяваше часовника".

Рестриктивни нови наредби има и по отношение на висшето образование, бездомниците, избирателния закон и семейното право.

По повод приетите промени, агенция Франс прес дава справка на основните положения в тях:

Ролята на Конституционния съд се ограничава, като той не може да разглежда парламентарни закони, променящи конституцията из основи, а само нейната форма. Съдът няма право и да се позовава на решенията си, взети преди влизането в сила на 1 януари 2012 г. на новата конституция и де факто е заставен да сеоткаже от 22 години съдопроизводство.

Променя се ролята на президента на Републиката, който подписва промените на конституцията, но може да налага вето върху тях само заради въпроси, свързани с формулировката.

Промените постановяват, че семейството в Унгария е между мъж и жена, свързани с брак, с или без деца.

Промените задължават студентите, чието образование е финансирано от унгарската държава, да сключват договори с нея, че след като получат диплома, ще останат в Унгария.

Според промените бездомниците, настанили се на обществени места, могат да бъдат експулсирани от властите.

Промените предвиждат, че парламентът, а не съдът ще трябва да признават или не дадена религия. Парламентът не трябва да аргументира решенията си в тази насока. Възможностите за обжалване са ограничени.

Относно изборите, промените предвиждат по-кратка предизборна кампания, която ще бъде ограничена само до държавните телевизии, контролирани от правителството.

В сферата на съдебната власт Националната съдебна служба има единствено правото да премества даден процес от едно на друго място в страната.

Поправките в конституцията на Унгария предизвикват загриженост от гледна точка на правото, заявиха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд.

"Тези поправки предизвикват загриженост по отношение на принципите на върховенството на закона, правото на ЕС и стандартите на Съвета на Европа," посочиха двамата лидери в обща декларация.

Те добавиха, че ще разгледат приетите промени внимателно, за да преценят дали не влизат в противоречие с правилата на ЕС и призоваха правителството на Унгария да сътрудничи, за да разсее тези опасения.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: Унгарияконституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
7
 
! Отговори
Огнян преди 10 години
Браво на Унгария, винаги е била силна държава силна е и сега. Даже по-добре да скъса със социалистическия ЕС. Но най-ме радват заради отстояване на това за което EU го счита скандално?! Откога да си нормален стана скандално:"Промените постановяват, че семейството в Унгария е между мъж и жена, свързани с брак, с или без деца."
101
2
 
15
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Унгарците директно заявяват че семейството се състои от мъж и жена. Тоест два ***.ераса или две ле.бийки не са семейство, според унгарската конституция. Точно затова САЩ и съвета на Европа *** срещу тях. Успех желая на Унгария и на Виктор Орбан. Обичам НОРМАЛНИТЕ държави.
100
4
 
2
 
! Отговори
олиГОФрен преди 11 години
ВИКТОР "ЧАВЕС"-ОРБАН
99
4
 
16
 
! Отговори
haho преди 11 години
браво на унгарците и тук трябва да се направят промени в конституцията
98
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
скандални за агресорите
97
5
 
24
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Хубави са промените, особено тази, че семейството се състои от мъж и жена.
96
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, явно тоталитаризмът, диктатурата и фашизмът напредват в Унгария! Остава сега да кажат с какъв цвят на косата и очите трябва да бъде един истински унгарец, и всички други, дето не са се родили такива, да бъдат преследвани. Нещо звучи много познато...
95
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 112 - Ти май не четеш какво ти пиша. Казах ти хората се плодят, а ресурсите намаляват. Това води до все по голям дисбаланс на бедни и богати. Да не говорим колко хора стават излишни благодарение на нови технологии и т.н. Конкуренцията се увеличава, Хората почват да се мразят. Има 2 пъти да се поизтребем малко и 2 да живеем всички в оскъдица. Ти кой път избираш? И не сме толкова различни, колкото смяташ
94
3
 
17
 
! Отговори
до 112 преди 11 години
Да, не ми харесва. Хората не сме еднакви и не трябва да имаме еднакви неща. И аз искам заплата, кола, жилище и т.н. като на Х, но явно не съм достатъчно умен, за да го постигна. Важното е да имаме свободата да постигнем това, на което сме способни. Колкото успеем - толкова. Писнало ми е да плащам солидни осигуровки и в болницата да получавам същото като онзи без никакви осигуровки. Да се е научил да чете, да си е намерил работа и да си плаща. Дисбалансът е от мързеливите.
93
5
 
12
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
Може комунизма да не ти харесва, но ще ни се наложи, защото капиталът си заминава заедно с ресурсите на планетата. Който ял, ял, който пил - пил. Дисбалансът стана прекалено голям
92
4
 
5
 
! Отговори
комунизъм? преди 11 години
Шесто, относно религията - откровено тъпо. Излиза, че парламентът им ще ми казва дали да съм ортодоксален християнин или не. Седмо, относно предизборната кампания - само в медии, контролирани от правителството - за това и Гьобелс би им завидял. Осмо, относно преместването на дела - това го видяхме - Цветанов си прати делото в Пловдив, оправдаха го и после председателят на пловдивския съд стана Главен прокурор - класика в жанра. Едно време, преди 1989 г. всичко беше точно така. Пак комунизъм?
91
6
 
6
 
! Отговори
комунизъм? преди 11 години
Първо, относно конституционния съд - отричат практиката и опита от миналото. Явно всичко започва от тях. Второ, относно ветото на президента - превърнато е в досадна формалност, позволяваща му уж да има мнение. Трето, относно браковете - мъжете и жените, които живеят заедно и имат или нямат деца, но нямат брак не са семейство, така ли? Четвърто, относно студентите - а като останат работа ще имат ли? Пето, относно бездомните - някой би ли обяснил какво е "експулсиране".
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От комсомолски секретар освен интернационализъм друго не може да се очаква.
89
1
 
5
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
До Блондинка: Нямаше нужда да ни казваш, че си блондинка...то отдалече си личи!
88
3
 
22
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Скандални са промените за ***, либерастите, толерастите и всякаква подобна ***, срещаща се на земята. И повече от нормални за нормалните хора и нации. Браво Угри! Браво Орбан!
87
1
 
29
 
! Отговори
Бивш Студент преди 11 години
Показателно е, че Унгария се опитва да задържи изучените си поданици в държаваата, за да работят за нея. Естествено е това да не се харесва на ЕС, който напрактика обслужва Германия и Франция. Страни членки като Испания бълват зеленчуци и мозъци, такива като България само мозъци, за сметка на това предоставят пазари. Танто за кукуругу. На печалившите честито!
86
1
 
19
 
! Отговори
онзи преди 11 години
Относно защо България е в ЕС - освен, за да си разширят пазарите мен, ако питаш причината може да се оприличи по следния начин - като си обучаваш кучето и като те слуша му хвърляш кокалче. Същото се получи и с нас - дадохме си дупетата, всъщност не дупетата, защото ако бяха само те болката щеше да отмине, душите си продадохме, за да докажем на ЕС, че сме с тях и те просто ни хвърлиха кокала членство, за да не ни е кофти колко много преживяхме и да си затраем. Имам много приятели чужденици
85
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам познати унгарци , които ми казваха , Знаете ли защо са приели Унгария и България в ЕС ? Имат нужда от нас да си разширят пазарите , нямат нужда ние да сме икономически силни !Плевнелиев каза МОТОТО на служ.правителство : " За Европа , за демокрацията , за икономическо развитие ".Какво ще произвежда България ?- кой го определя. ?
84
0
 
17
 
! Отговори
КРАЙ преди 11 години
ПРАВИ СТЕ Искам да живея в ГОРДА държава. България и бедна и не но това че е Унизена и в нея няма справедливост тежи най-вече. мотото на кабинета било - за Европа искам да е за ЗА БЪЛГАРИЯ.
83
4
 
0
 
! Отговори
Блондинка преди 11 години
Обикновенния унгарец не го интересуват вашите грижи.И аз имам майка в България.