Маргарет Тачър - Желязната лейди и Свещеното чудовище на 20 век

Аз съм за консенсуса, но преди всичко според моите условия, шегуваше се тя
8 апр 2013 22:02,
119
Маргарет Тачър - Желязната лейди и Свещеното чудовище на 20 век
Маргарет Тачър Снимка: архив, БТА

С кончината на Желязната лейди изчезна Свещеното чудовище на 20 век, отбелязва Франс прес. Така агенцията припомня какви бяха двата прякора на Маргарет Тачър. Първият й беше даден заради нейната непоколебимост при воденето на преговори и защитаването на позиции, а вторият беше заимстван от пиеса на Жан Кокто, за да изрази страхопочитанието към нея, примесено с възхищение.

Любопитното е, че когато се говори за Тачър, се използват най-крайни и сложни определения. Желязната лейди беше свръхконсевративна, ултралиберална, до дъното на душата си противник на социалната политика, отявлен опонент на комунизма, хиперевроскептична, мегаполемична личност и неприятел на феминизма. Тя никога не се задоволяваше с половинчато поведение или говорене.

"Аз съм за консенсуса, но преди всичко според моите условия", обичаше да се шегува тя.

Според анализатори Тачър извърши революция, която промени, но и дълбоко раздели Великобритания от 1979 г. до 1990 г.

Тачър беше първата жена премиер и държеше рекорда на 20 век по продължителен престой на премиерския пост. Маги изкара три премиерски мандата, по време на които популярността й ту достигаше шеметни висини, ту се сриваше до главозамайващи низини.

В мемоарите си самата Тачър се поздравява за извършеното от нея, като пише: "Мисля, че историята ще запомни прилагателното "тачърски" като комплимент".

"Ураганът Тачър" приватизира цели отрасли от икономиката, трансформира най-зле представящите се сектори /мините и тежката промишленост/, дерегулира финансовите услуги за голямо задоволство на лондонското Сити. Тачър върна икономическия растеж, зае се с бюджетния дефицит и атакува социалната държава

Противниците на Тачър смятат, че предписаните от нея лекове на страната й, която в края на 70-те години беше "болникът на Европа", са имали опустошаващи странични ефекти - неравноправието се задълбочи, безработицата достигна невиждани нива и прехвърли психологическата граница от три милиона души, обществените услуги бяха пренебрегнати, а на места се стигна и до размирици.

Още по темата
Родената в семейство на бакалин и методистки проповедник, Тачър още от рано възприема викторианските ценности за труда и индивидуалния успех. Тя учи химия в Оксфорд, а после завършва право и става адвокат.

Омъжва се за бизнесмена Денис Тачър и ражда близнаци - Марк, бизнесмен с проблеми, обвинен в опит за преврат в Екваториална Гвинея, и Керъл, която се захваща с журналистиката - ненавиждана от майка й професия. Тачър е избрана за депутат на 34 години. Оглавява консерваторите през 1975 г. Четири години по-късно става
премиер.

Епохата на Тачър започва с афоризми, които Тачър ниже с мекия глас на учителка, вперила обаче стоманеносин поглед в очите на събеседника си.

Сред по-крилатите й фрази са: "Жена, която знае как да върти къщата си, ще бъде по-способна да управлява страната" или "Една дама не отстъпва". Второто тя прилага на практика, за да надделее над стачкуващите миньори след година на стачни действия.

Често пъти Тачър нанася удар на противниците си, на министрите, които се опитват да й противоречат, или на брюкселските бюрократи с думите "няма алтернатива".

Най-големият вътрешен враг на Желязната лейди са синдикатите, които "трябва да бъдат смазани". Сред най-големите външни врагове на Тачър е Леополдо Галтиери, с когото тя се справя по време на войната за Фолклендските острови, превзети от аржентинския диктатор през 1982 г. за 74 дни.

Най-големият приятел на Тачър е американският президент Роналд Рейгън. Разпознавайки в лицето на Михаил Горбачов "човек, с когото може да се говори", Тачър се включва в списъка на "ликвидаторите" на Студената война. Желязната лейди обаче нарича "терорист" Нелсън Мандела, докато чилийският диктатор Аугусто Пиночет спечелва снизхождението й, като подкрепя икономическите й теории и каузата й на Фолклендските острови.

Но най-трудни са отношенията на Тачър с Европа, от която, според нея, идват всички проблеми. Тези отношения стават обект на множество карикатури, на които Тачър е нарисувана с емблематичната си чантичка и издържаните в синия цвят на торите костюми, които тя носи при срещите си с европейските представители, пред които месеци наред настоява за прословутата британска отстъпка в европейския бюджет. Накрая тя я получава, след като на няколко пъти подчертава: "Искам си парите".

За Тачър покойният френски президент Франсоа Митеран веднъж заяви : "Тя има очите на Калигула и устните на Мерилин Монро". Бившият германски канцлер Хелмут Кол пък призна, че Тачър винаги му е докарвала мигрена.

На 22 ноември 1990 г. Тачър става жертва на вътрешен преврат, организиран от нейните потиснати министри, несъгласни с въвеждането на нов данък. Тогава Тачър се оттегля от власт с типично за кралица изявление, в което заменя първо лице единствено с първо лице множествено число.

"Много сме щастливи да оставим Великобритания в по-добро състояние от това, в което я заварихме", казва тя.
В последно време Тачър страдаше от болестта на Алцхаймер. През 2007 г. тя откри своя статуя в парламента с думите: "Бих предпочела стомана, но бронзът също върши работа. Няма да хване ръжда", намеквайки образно, че ще остане завинаги в историята.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: Маргарет Тачър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
2
 
! Отговори
w преди 11 години
*** дърта *** - синовете и внуците й са наркомани.
68
3
 
5
 
! Отговори
морски преди 11 години
Гадна капиталистическа твар....
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
единчо, злобният прякор "Свещеното чудовище" не сме го измислили ние, защо бързаш да "ни" охарактеризираш само "нас" ?
66
4
 
9
 
! Отговори
толкова злоба преди 11 години
АКО НЯКОЙ ОТ НАС БЕ НА НЕЙНО МЯСТО И С ПОЛОВИНАТА РАБОТА НЯМАШЕ ДА МОЖЕ ДА СЕ СПРАВИ -ХАРЕКТЕРИЗИРАТ Я С МНОЖЕСТВО ТЕЖКИ РЕФОРМИ,КОЙТО НИКОЙ ДНЕШЕН ВЛАДЕТЕЛ НЕ БИ МОГЪЛ ДА СЕ СПРАВИ-ТЯ БЕ КОНСЕНСУСЪТ МЕЖДУ 3 НАЧИНА НА ЖИВОТ НА ХИЛЯДИ ХОРА И КАТО ИСУС Я ЧЕРНЯТ-НО Е БИЛА ПОЛЕЗНА ЗА ВСИЧКИ НА ВРЕМЕТО -ПРОСТО ХОРАТА СМЕ ЧУДОВИЩА И ВИНАГИ ЗАБРАВЯМЕ ДОБРОТО-ЖАЛКО Е
65
6
 
7
 
! Отговори
един преди 11 години
Много показателни са някои коментари в стил "абе мани я тая кво ни занимавате" и пр. за една от емблематичните личности в световната политика.Тъжна история сме много тъжна..
64
8
 
9
 
! Отговори
dl преди 11 години
Бог да прости баронеса М.Тачър!Почивай в мир!Велика личност,благодарение на нейната политика Великобритания е това,което еА на ругаещите само ще кажа,че са толкова нищожни,че не се виждат!
63
4
 
12
 
! Отговори
Поклон преди 11 години
Тази жена е имала повече топки от нашия бивш премиер, който се огъва за един час. Трябва да се взима пример как се отстоява позиция!!!
62
11
 
11
 
! Отговори
асд преди 11 години
Типичен английски политик, с огромно самочувствие и характерна наглост. Добре, че след нея GB запада икономически и социално и до няколко години няма да са фактор в световната икономика, респективно и в световната политика. Те и сега се опитват да се дървят в рамките на ЕС и да поставят допълнителни условия, но това няма да продължи дълго. И като си помисля, че се твърди, че тази женица и смешната и "империя" е съборила комунизма, смях, смях. Така се създават легендите.
61
7
 
8
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ШТШЕ ДА Е ПО ВЕЛИКА АКО БЕШЕ ИЗГЛАДИЛА 200 РИЗИ...!
60
1
 
7
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ШО НЕ ТУРИТЕ СНИМКА НА ТАЧЪР И НЕИНИЯ ПРИЯТЕЛ ПИНОЧЕТ...?
59
4
 
4
 
! Отговори
самарян преди 11 години
хората се възмущават, че сега ще трябва да платят като данъкоплатци погребението й, хм
58
0
 
1
 
! Отговори
до 92 преди 11 години
ти ако си дрипел, аз не съм!
57
6
 
2
 
! Отговори
Марк преди 11 години
До Баш майстора94Но първо вкара в гроба Варшавския договор и СССР!!!МухахахахахахахахахахахахахахахахаСветла й памет!
56
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много я мразят червените ***, явно много им е бъркала в пъклените планове.
55
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Тачър не и пукаше за нас,както и на нас не ни пука за нея.И възхищения от сорта на великия Рейгън,желязната лейди и великия Горбачов са толкова смешни изказани от жители на най-бедната държава в Европа.
54
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нови разкрития доказват, че Фидел е имал хомосексуални връзки с Че и двамата са "работили" за бебе скрити в непроходимата амазонска джунгла. Бивши партизани от отряда на Че нарушили клетвата си за мълчание, споделят, че са ги хващали в интимни пози
53
5
 
8
 
! Отговори
DED Detski преди 11 години
Жалко че толкова късно.Сега е ред на другата половина на сатаната -Горби.Жалко за тези които бяха ограбени и остават в мизерна обстановка която трудно ще се подобри
52
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ ЧОВЕК А......АДОВО ИЗЧАДИЕ...!!!
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
долните 100 коментара доказват какво качество нация сме...
50
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Желязнато чудовище !