ЕС да помогне на България за стратегическите енергийни решения

Еврокомисарят Йотингер оценява енергийното положение на нашата и съседни страни
16 юли 2013 16:05, Елка Василева
1
ЕС да помогне на България за стратегическите енергийни решения
Снимка: архив, Булфото

Под заглавие "ТАП дава необходимия на Европа газ" изданието на Италианската конфедерация на едрите работодатели вестник "Соле вентикуатро оре" помества коментар на европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, в който се оценява енергийното положението на България и на някои съседни страни.

В публикацията се посочва, че Европа трябва да положи по-големи усилия да помогне на правителството на България да вземе дългосрочни стратегически решения, необходими за енергийната сигурност на страната.

Съвсем наскоро получихме от Азербайджан дългоочаквана вест. Консорциумът Шах Дениз, съставен от компаниите, които управляват находището на природен газ "Шах Дениз 2", избра газопровод за пренос от Азербайджан до Европа - Трансадриатическия газопровод – ТАП.

Става дума за историческо решение, тъй като от страна от Каспийския регион до Европа ще стигат огромни количества газ. За Европа това означава 10 милиарда кубически метра природен газ годишно, които ще бъдат на разположение преди 2020 година, пише Йотингер.

След кризата с доставките на газ през Украйна през 2009 година и предходната криза през 2006 година Европейският съюз потърси разнообразяване на снабдяването, в това число на източниците, маршрутите и доставчиците. Наличието на по-голям брой партньори, с които да се преговаря, ще даде по-добри възможности на Европа да избегне в бъдеще прекъсванията на доставки и ще гарантира снабдяването с газ, който е необходим, за да се поддържа конкурентоспособността на европейската икономика.

Азербайджан е пионер в тази насока, но съществуват и други важни източници по южния коридор за пренос на газ, който свързва ЕС с Турция, източното Средиземноморие, Ирак, Азербайджан и други страни.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев даде доказателство за истинска стратегическа визия, като се ангажира заедно с Турция да изгради по трасе до европейската граница голям модулен газопровод, наречен ТАНАП (Трансанадолски газопровод).

Газопроводът ще пренася до европейския пазар първоначално газ от "Шах Дениз 2", а впоследствие и от други азербайджански находища.

Сега сме свидетели само на началото. Решението най-напред да се изгради ТАП и да се пренася повече газ означава, че маршрутът през Австрия, известен като "Набуко Запад", е все още предмет на обсъждане. Тук не става дума за избор между единия и
другия, като в средносрочна перспектива ще бъдат необходими и двата газопровода.

Едно нещо е сигурно - през 2020 година ще имаме нужда от повече газ и доставката му от Каспийския регион е конкретна стъпка към задоволяване на тази нужда, посочва
европейският комисар.

По-важно от избора между ТАП и "Набуко" е отварянето на Южния коридор. При съществуването на ефикасен и функциониращ вътрешен енергиен пазар, с необходимата инфраструктура и оперативни притоци от противоположни посоки, след като стигне до територията на ЕС, газът ще може да бъде транспортиран навсякъде в Европа.

Поддържаните от Европейската комисия междинни разпределителни възли са гаранция, че газът ще може да стига до страни членки, които имат един или малко доставчици, каквито са Румъния, България и Унгария. През последните години ЕК работи в тази насока. Нашият приоритет е да се справим с проблема на най-уязвимите страни.

Що се отнася до България например, Европа трябва да положи по-големи усилия да помогне на правителството да вземе дългосрочни стратегически решения, необходими за енергийната сигурност на страната. Освен това ЕК работи със Сърбия и България за изграждане на връзка между двете страни, а Румъния е вече свързана с Унгария и България.

Инициативата "Север-Юг" под ръководството на ЕК постигна изграждането на малки разпределителни възли, които създават мрежа на взаимна връзка между Централна и Югоизточна Европа.

Предстои още много работа, за да се постигнат конкурентни цени в Южна Европа.

Искам да видя интензивно развитие на ресурсите в Източното Средиземноморие. В този стремеж се вписват усилията на кипърското правителство да развива на острова дейности по експорта на втечнен природен газ (ВПГ). Имаме нужда в Гърция бързо да се създаде система от газопроводи, която да е либерализирана чак до Украйна.

А какво печели Азербайджан? Азербайджан осъзна, че Европа е сигурен залог. Европейските норми са стабилни, приходите са постоянни и заслужаващи интерес. Азербайджан свързва бъдещето си с Европа.

За Европа решението на консорциума Шах Дениз е истинска крачка напред към осигуряване на бъдещото енергийно снабдяване.

В свят на глобални пазари на енергия и на растяща надпревара за ресурсите ние ще продължим да отстояваме интересите на Европа и да градим глобални партньорства с главните страни доставчици, отбелязва еврокомисарят.

Уверени сме, че нашият стремеж ще гарантира сигурни енергийни доставки на европейските семейства и предприятия и ще повиши конкурентоспособността на Европа, изтъква Гюнтер Йотингер.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС ще помогне на България за стратегическите енергийни решения, щото в ЕС се намира всичкият нефт и всичката газ на света, те са водещи по ядрени технологии, строят по 100 ядрени централи годишно, въобще нямат тълпи от *** екоактивисти-рекетьори, които да саботират ядрената енергетика... бе въобще, от кой друг да чакаме ерудирана помощ..