Путин: Русия не може да не помогне на братска Украйна

Москва не е против асоциирането на Киев с ЕС, но ще защитава пазара си
Обновена: 19 дек 2013 14:06 | 19 дек 2013 11:27, Елка Василева
178
Путин: Русия не може да не помогне на братска Украйна
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Русия не е против асоциирането на Украйна с ЕС, но се ръководи от необходимостта да защитава пазара си, каза на голяма пресконференция руският президент Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС. Той заяви също, че Украйна е братска страна и Москва не може да не й помогне, щом се е в трудно положение.

Ние по принцип не сме против асоциирането, просто казваме, че ще бъдем принудени да защитаваме икономиката си. Защото "не можем да оставим в това състояние разтворените врати днес в рамките на зоната за свободна търговия с Украйна, ако Украйна разтвори вратите си пред Европейския съюз". Ще бъдем принудени "да ги притворим", каза руският лидер.

Още по темата

Според него това ще доведе до спад на украинското машиностроене, тъй като неговата продукция се реализира главно на руския пазар. Едва ли при това положение ще расте и обемът на селскостопанската продукция, добави Путин.

Решението на Москва да намали цената на газа за Украйна и да купи украински еврооблигации е израз на желанието й да помогне на един братски народ, озовал се в сложна ситуация, каза Путин.

Условията по газовия договор с Украйна от 2009 година са справедливи, според руския президент Владимир Путин. "Този договор е икономически обоснован и никой никого не е душил", изтъкна Путин.

Украйна е братска страна и Русия е длъжна да я подкрепя "като близки роднини" в трудна ситуация, изтъкна Владимир Путин, отбелязвайки, че това е главната причина за решението на Москва да направи отстъпка за цената на газа за Киев и влагането на средства от руския Фонд за национално благосъстояние в украински облигации.

Президентът припомни, че Газпром вече два пъти е подписвал допълнения към действащия протокол за отлагане на плащанията на украинската страна - първо през октомври, после през ноември. "Това е прагматично решение", допълни той.

Владимир Путин изрази увереност, че ще постигне споразумение за дългосрочна работа с Украйна по цените на руския газ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
6
 
29
 
! Отговори
ЕвроДебил преди 10 години
Истината е че ЕвроГейският съюз няма дългосрочна стратегия за развитие на целия съюз и не предлага нищо .Западните страни по навик паразитират върху страните от Източна европа налагайки им условия при които да не могат да се развиват. а да служат единствено за източник на суровини .човешки ресурс и пазари .ЕвроГейовете решиха че ще се възползват от Украйна като поредната жертва за решаване на икономическите си проблеми -но просто не им се получи този път .
41
5
 
12
 
! Отговори
avenir преди 10 години
Безплатното сиренце е КЪДЕ?... В КАПАНА -А- А!
40
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази форма на демокрация не е нужна на никого. Неслучайно я наричаха буржоазна демокрация, демокрация за богатите. Вижте на какво заприличахме за тези 23 години - колониален придатък на западна Европа и САЩ, износител единствено на ***. Дано украинците ни погледнат, за да се осъзнаят и бързо да тичат да си възстановят съюза с Русия и останалите бивши от СССР.
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименДо 29. Защо си толкова черноглед бе човече, не знаеш ли че има вече над 600 милионери. Почакай, ще дойде и твоят ред! Защо си се разбързал?
38
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ****Демокрацията си е много хубава,когато не е градена от комунисти,мутри и доносници !(както я градиха у нас 23 г.)Тогава става ПСЕВДО-демокрация и си губи смисъла.И вземи си оправи граматиката,че прави лошо впечатление.
37
28
 
13
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
а някой пита ли се защо "великата и огромна" Русия има БВП равно на това на Aнглия ?Другари ... знам, че фактите не ви харесват, но това е истинатазнаете ли, също така, че по първи канал на Съветската телевизия постоянно въртят един филм колко е бедна България, защото не е с СССР ... Малкото диктаторче още протяга мръсни лапки към нас !
36
8
 
12
 
! Отговори
Йово преди 10 години
До АнонименТи ще се гръмнеш когато сега никнещите по границата с България турски казарми един ден когато нахлуят тук тогава такива като тебе родолюбци ще хванат или чужбина или ще целуват турските ***.
35
10
 
36
 
! Отговори
**** преди 10 години
Я ме убедете колко е хубава демокрацията,1-защо се убезлюдиха около 200 села,2-заприличахме на кенф,3-разграден двор,без ухраняеми граници,и без ясна представа за бъдещето на държавата ни.
34
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЙовоХоди се гръмни па ти с тая армия, за какво ми е тая армия, да си играят на войници някакви недодялани мързели и да ползват наборните войници да им правят вилите
33
11
 
34
 
! Отговори
Йово преди 10 години
България при (1)СИВ, "Варшавския Пакт" и (2)ЕС, НАТО:(1) - Българска армия - 120 000, над 3000 танка, 13 Б. Кораби, 2 подводници, над 200 самолета. ракети СС 23(среден обсег).Население около 9 000 000 и 300 000 емигранти главно в СССР и СИВ. Безработица >1%(2) - Българска армия - 22 000, 300 танка, 6 Б. Кораби, 0 подводници, около 20 самолета.Население около 6 700 000 и 2 000 000 емигранти главно в ЕС и САЩ. Безработица <13%
32
1
 
8
 
! Отговори
я преди 10 години
Красавец.
31
4
 
9
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До АнонименВсичко това е вярно,но забравяш че от 23 години през 19 от тях ни управляват националните предатели КОМУНИСТИ И ФИЛИАЛЪТ ИМ ДПС
30
8
 
15
 
! Отговори
до 25 преди 10 години
До ДО *** Пишеш глупости,Вигенин е еврейн,Станишев е евреин,Калфин е евреин,тия са поюдейчени хазари ,дето нямат нищо общо с руснаците и славяните В тази връзка ,май като се замисли човек почти всички външни министри на България след 89г са все с еврейска жилка ,затова и сме на това дереже
29
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако един народ неможе да си помогне сам, никой неможе да му помогне.Това което направи Янукович е чисто и просто отлагане на финансовия колапс, тия 15 млрд. няма да му стигнат до никъде, че то в малка България Пожарникаря опука 9 млрд. за 3 години и не направи нищо, същата ще е и съдбата и на тия 15 млрд, ще си ги делнат с другаря Путин под формата на някакво стратегическо партньорство и след 2-3 години шак ще виснат пред МВФ като цифки, ама тогава вече боя нема да им се размине :)))
28
10
 
28
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Прав или не - Путин е жив пример за държавническо поведение и отстояване на национални интереси. Успя да стабилизира Русия от един фалирал, порутен, разрушен пост-комунистически двор - това трябва да му се признае. Русия дори вече регистрира икономически ръст (реален, а не като нашия около единия процент) и стандарта на живот плюс покупателната способност на населението там се увеличават - пак за разлика от тук. Това са фактите, не заемам позиция.
27
11
 
20
 
! Отговори
Четвъртият райх преди 10 години
стигна до Украйна, но срещна ПУТИН. Истински руснак, милеещ за своя народ. Да е жив и здрав! СЛАВА НА РУСИЯ - ОСВОБОДИТЕЛКА! Първия път от ТУРСКАТА "ДЕМОКРАЦИЯ", следващия път от *** ЦЕННОСТИ
26
2
 
18
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Бях в Москва преди месец , никой нищо не се опитва да възстанови ,Русия е огледало на САЩ, империя която гледа себе си чрез диктатура от нов вид....
25
11
 
23
 
! Отговори
Мюра преди 10 години
Русия е държава на два континента, има всякакви. Обединяват ни общ език, религия, писменост.
24
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ни погледнат нас как сме се оправили като сме в ЕС. Глад, мизерия, безработица, разпадане и изчезване на българите.
23
8
 
29
 
! Отговори
Иво Божков блогър преди 10 години
За сведение на *** *** на 8-я ден според мойсеевия закон: Вчера по евронюз съобщиха,че на срещата на западните страни със сирийската опозиция за мирната конференция за Сирия в Женева запада е заявил,че не може да се иска отстраняване на Башар Асад ,защото идват крайни ислямисти.Седеруги,нали Асад го (чакаше съдбата) на Кадафи и Садам, к,во стана Тази година Путин жестоко им го наби на цион със Сирия,Сноудън евразийския съюз и сега с Украйна. Поклон пред .Володя Путин-палача на цион