Путин: Русия не може да не помогне на братска Украйна

Москва не е против асоциирането на Киев с ЕС, но ще защитава пазара си
Обновена: 19 дек 2013 14:06 | 19 дек 2013 11:27, Елка Василева
178
Путин: Русия не може да не помогне на братска Украйна
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Русия не е против асоциирането на Украйна с ЕС, но се ръководи от необходимостта да защитава пазара си, каза на голяма пресконференция руският президент Владимир Путин, предаде ИТАР-ТАСС. Той заяви също, че Украйна е братска страна и Москва не може да не й помогне, щом се е в трудно положение.

Ние по принцип не сме против асоциирането, просто казваме, че ще бъдем принудени да защитаваме икономиката си. Защото "не можем да оставим в това състояние разтворените врати днес в рамките на зоната за свободна търговия с Украйна, ако Украйна разтвори вратите си пред Европейския съюз". Ще бъдем принудени "да ги притворим", каза руският лидер.

Още по темата

Според него това ще доведе до спад на украинското машиностроене, тъй като неговата продукция се реализира главно на руския пазар. Едва ли при това положение ще расте и обемът на селскостопанската продукция, добави Путин.

Решението на Москва да намали цената на газа за Украйна и да купи украински еврооблигации е израз на желанието й да помогне на един братски народ, озовал се в сложна ситуация, каза Путин.

Условията по газовия договор с Украйна от 2009 година са справедливи, според руския президент Владимир Путин. "Този договор е икономически обоснован и никой никого не е душил", изтъкна Путин.

Украйна е братска страна и Русия е длъжна да я подкрепя "като близки роднини" в трудна ситуация, изтъкна Владимир Путин, отбелязвайки, че това е главната причина за решението на Москва да направи отстъпка за цената на газа за Киев и влагането на средства от руския Фонд за национално благосъстояние в украински облигации.

Президентът припомни, че Газпром вече два пъти е подписвал допълнения към действащия протокол за отлагане на плащанията на украинската страна - първо през октомври, после през ноември. "Това е прагматично решение", допълни той.

Владимир Путин изрази увереност, че ще постигне споразумение за дългосрочна работа с Украйна по цените на руския газ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
7
 
! Отговори
555 преди 10 години
до КиркорчоРазходите на месец за парно в Москва за двустаен са малко повече от стойността на една бира .а за ток една бира .Една бира равна на 1.3лв!
61
15
 
6
 
! Отговори
www преди 10 години
БРАТСКА УКРАЙНА ЛИ ? ПРОБЛЕМ Е ЧЕ НИКОЙ ОТ БИВШИТЕ РЕПУБЛИКИ НЕ ИСКАТ БРАТСКА РУСИЯ - И РУСИЯ НЕ РАЗПОЛАГА С НИКАКВА МОЩ ОСВЕН С ВОЕННА..
60
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До russiaВ Русия всичко е много по-скъпо, единственото по-евтино е бензина, тока и газта, ама това не е от особенно голямо значение, щото там зимите са два пъти по продължителни и 3 пъти по-студени, така че тези по-ниски цени като цяло не се отразяват кой знае колко на благосъстоянието на хората, иначе всичко останало храна, дрехи, жилище, автомобили, комуникации, са като минимум с 2 пъти по-високи цени
59
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РУСИЯ Е 1!
58
8
 
15
 
! Отговори
555 преди 10 години
Руската икономика е най просперираща в света . така ще е поне следващите 15 години!Свиквай те.
57
5
 
8
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
До Одисей 1Руснаците може много скоро да изппреварят германците по БВП, икономическият ръст в Германия е 0% в последните 4 години и няма никакви изгледи за подобрение, а в Русия гони 5% въпреки по-високата инфлация. С това темпо Русия ще изпревари Германия по БВП само след около 13 години.
56
2
 
4
 
! Отговори
до 63 преди 10 години
Говориш за 2012 година, "ЕвроИзмама" пише за 2113 година!!!
55
3
 
3
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Анонимен 46Сакън, не искаме демокрация, тя е за богатите, на нас дай ни демократура, ние искаме да крадем и да ни крадат, и то не някакви чужди, а нашенски крадци, (едно уточнение, крадците на изток от нас са пак наши), ние искаме да сме бедни, да ни ДАВАТ, колкото ни дадат , все файда, ние не искаме да сме горд и успяващ народ, не ние искаме само да хленчим и да лижем подметките на нашенските си крадци и да крепим , да ни ОПРАВЯТ! СЛАВА НА ПУТИН И НА НЕГОВИТЕ ПРОРОЦИ В БЪЛГАРИЯ!
54
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не я мислете Русия! Путин вече строи заводи, дублиращи украинските. А ако Русия не изкупува машиностроителната им продукция, остава само селското стопанство. Само че ЕС фермерите не си дават субсидиите и пазарите. Украйна трябваше да бъде суровинен придатък и пазар за ЕС промишлени стоки. Мислете, че сме без армия и турците само ни дебнат и работят, а ние елементарна стена по границата нямаме.Но пък имаме камери, камери...Напълнихме се с нелегално влезли "лимонки", ще берем ядове.
53
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕвроИзмама е ти ако взимаш ППС признака на другаря Путин може и до първо място да я докараш, данните са си ясни и точни номинална стойност на БВП на Русия е 2,022,000 (8 позиция), като по данни на Росстат дори е малко по-нисък а именно ;Номинальный ВВП России за 2012 год составил $2,014 трлн
52
6
 
9
 
! Отговори
ЕвроИзмама преди 10 години
До Анонимен 54 Данните са ти неверни .По данни на Световната банка тази година Русия е станала най-голямата икономика в Европа изпреварвайки Германия .Русия бвп-3.4 трил Германия бвп-3.3 трил . сдват Франция и Великобритания с около 2.3 трил бвп.
51
10
 
6
 
! Отговори
Киркорчо преди 10 години
В Русия всека седмица всичко е поскъпва, работа, освен в Москва - няма. А тези *** отдават евтин газ и 15 млрд.$ на Украйна. Росийски майдан скоро ще започне. Парно много скъпо, ако си в блока живееш - само 20% от живеещи плащат.А след тези новини с Украйна изопщо никой няма да плаща.
50
6
 
6
 
! Отговори
pamet преди 10 години
До АнонименИван Вазов пише следното стихотворение :На руските воиниО,руси,о,братя славянски,защо сте вий тука?Защо стедошли на полята балканскинемили,неканени гости?Желали би вас възхитенида срещнем со сълзи и с китки...Но идете вий настървени,на грозни зовете ни битки!Желали би вас да прегърнеми тоз път сърдечно,горещо.Но взорът ви свети зловещо...Как ръце сега да разгърнем?О,руси!Аз друг път ви славихза подвиг велик и чудесен,високо ви ликът поставяхвъв мойта душа,в мойта песен!Вий някога знаме Христоворазвяхте за благо човешко-строшихте н
49
1
 
1
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
xaxaxaxaxaxa
48
8
 
5
 
! Отговори
Киркорчо преди 10 години
Русия винаги ще помогне на *** от братска малка Украйна, от България също."КУФАР, ГАРА, МОСКВА". На всички хора по света от тази помощ, ще бъде по добре.Чакаме Ви.
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До демократичен терорБВП на Русия за 2012 - 2,022,000 позиция 8 БВП на Великобритания за 2012 - 2,435,174 позиция 6Данни на световната банка
46
2
 
7
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Салахадин 1БРЕЙ, ТОЙ ПО-ДАЩЕН ОТ ДЯДО КОЛЕДА БЕ !
45
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БВП ЕС 2012 - 16,690,383БВП Русия 2012 - 2,022,000Мисля думите са излишни, Украинците бяха продадени за едни жълти стотинки, някакви 15 млрд. и то това не е помощ, а най-обикновен кредит, който само ще отложи колапса на страната
44
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руский цар е на земятанай-велик, над всички пръв,русците са наши братя,наша плът и наша кръв.Кат Русия няма вторатъй могъща на света;тя е нашата подпора,тя е нашта висота!Руска сила, руска воля,руска кръв и руский потще избавят от неволянаший падналий народ.Бог поддържа крепка мишцаи ръка спасителна;той е вложил ней в десницасабя отмъстителна.Нам Русия е надежда,руский цар е наший спас -никой друг не ни поглежда,не помисля зарад нас.
43
4
 
16
 
! Отговори
ПАНАИОТ ПЕТРОС преди 10 години
РУСИЯ ДА ОСВОБОДИ КОНСТАНТИНОПОЛ И МАЛА АЗИА.ИСКАМЕ ОБЩИ ВОЕННИ ДЕИСТВИЯ НА ГРЪЦКАТА И РУССКАТА АРМИЯ СРЕЩУ ТУРСКИТЕ АЗИАТЦИ ВАРВАРИ.ПОСЛЕ ЩЕ СИ РАЗДЕЛИМ ВЕЛИКИЯ ВИЗАНТИИСКИ ГРАД ПО РАВНО - ПОЛОВИНАТА ЩЕ Е ГРЪЦКИ, ПОЛОВИНАТА ЩЕ Е РУСКИ.