"Червеният площад не е място за гробище"

Днес се навършват 90 години от смъртта на Владимир Ленин
Обновена: 21 яну 2014 14:49 | 21 яну 2014 12:30, Елка Василева
80

Снимка: Reuters

Омбудсманът на Русия Владимир Лукин се обяви за изнасянето на тялото Владимир Ленин от мавзолея и погребването му на друго място, предаде Би Би Си, като отбеляза, че днес се навършват 90 години от смъртта на болшевишкия лидер и първи държавен глава на Съветска Русия.

"Червеният площад не е място за гробище и този въпрос рано или късно ще бъде решен", заяви Лукин пред Интерфакс. "Това ще оздрави ситуацията в страната. Историята беше изопачена. Паметниците на Ленин и болшевиките в Русия не са адекватни на ролята им в историята - голяма, но много тежка и противоречива", заявява той.

"Въпросът е дали е настъпил такъв момент или не. По мое мнение нещата вървят натам. Сега вече няма такъв ажиотаж около всички тези проблеми, не само за мавзолея, но и за всички погребения край Кремълската стена. Дали се е стигнало до точката, когато това може да се направи безболезнено за социалното спокойствие? Възможно е да е така, но не бих възразил, ако почакаме пет-десет години, когато обстановката в страната ще стане още по-здрава и за хората няма да има особено значение къде почиват във вечен мир героите от 19 и първата половина на 20 век", уточнява Лукин.

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски настоява от своя страна тялото на Ленин да бъде погребано на военното мемориално гробище в Митишчи.

„Днес е годишнина от смъртта на Ленин. Ние винаги сме настоявали за ликвидиране на цялото гробище – не само на Ленин, на всички погребения, които са зад мавзолея и в стената. Построено е великолепно мемориално гробище в Митишчи, там всички ще се вместят, и ще стигне за 50 години напред. Затова всички да бъдат пренесени там“, каза Жириновски, цитиран от РИА Новости.

Той посочи, че вече са похарчени стотици милиони за поддръжката на тялото на Ленин. „А той ни е донесъл беди. И досега не можем да излезем от това състояние. Беше унищожена цялата интелигенция. Църквата, промишлеността, армията и беше провокирана Втората световна война. Нямаше да има комунисти, Хитлер щеше да бъде притиснат през 1929 г. Нямаше да има Хитлер“, смята Жириновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До комунистите са лъжциспокойно , *** е к...а
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я, как европеидните родни русофоби се загрижили за Червения площад :-)
53
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма да стане, Путин се обяви против ваденето на мумията , а и е прав. Да не е *** като нас дето си заличихме историята за десет години. Освен това тази мумия си е туристическа атракция.
52
4
 
13
 
! Отговори
допринесли зло? преди 10 години
До СТАРА ЗАГОРА"и всички около него останали в стената в урни. Тези хора са допринесли злото на бившия СССР и Русия с милиони невинни жертви ! Махнете ги от там - срам и позор на това гробище в центъра на Москва !"И какво зло е причинил на Русия и бившия СССР Юрий Гагарин, чиято урна с прах е в Кремълската стена? Или какво зло са причинили тримата загинали в 1971 г: Георгий Доброволски, Владислав Волков и Виктор Пацаев?
51
15
 
7
 
! Отговори
СТАРА ЗАГОРА преди 10 години
Уважаеми Господин Лукин, Уважаеми Господин Жириновски, моля ви от все сърце, съборете този мавзолей, погребете в гробища като източно православни в гробища както религията повелява.тази сифилистична мумия Ленин и всички около него останали в стената в урни. Тези хора са допринесли злото на бившия СССР и Русия с милиони невинни жертви ! Махнете ги от там - срам и позор на това гробище в центъра на Москва !
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Edin pat i Jirinovski da kaje neshto umno !!!
49
9
 
8
 
! Отговори
Поуката!!! преди 10 години
Ако Евгений Бакърджиев не беше съборил мавзолея на Димитров в София то английските бомбардировачи щяха да го сринат с бомбен килим. Тъй както сринаха Народното събрание и част от царския дворец в 1943-1944 г. Покрай мавзолея на Димитров можеха да загинат стотици софиянци от английските и американските бомбардировачи.
48
0
 
7
 
! Отговори
Ой ли преди 10 години
Тъй ли?! Червеният полщад не бил гробище. Откъде тогава е дошла приказката "Что ни зубец, то и стрелец". А? Оттам, че на кремълските стени са обесвани стрелци, разбирай, редовни войници от древността.
47
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вечная слава Ленину и Сталину!
46
6
 
15
 
! Отговори
Амчикак преди 10 години
чи то повод за гордост ли е,че Ленин имал българска жилкаТова си е жив срам бе!!!!
45
10
 
12
 
! Отговори
Ул-ян преди 10 години
Интересно е, че се споменава само еврейската "четвъртина" на Ленин, въпреки, че тя е, меко казано, спорна. Никой в България, нито в Русия не споменава ДРУГАТА "половина" на Ленин, която е БЕЗСПОРНА. А тя е...БЪЛГАРСКА, Ленин е с произход от Волжките българи. Той произхожда от род на волжки българи от град Син(м)бирск, днес наименуван на Уляновск.Самата фамилия Улянови, е с прабългарски произход, като родът дори е дворянски.
44
8
 
20
 
! Отговори
комунистите са лъжци преди 10 години
Дано да не чуят тукашните привърженици на мавзолеи и комунистически паметници, че ще се гътнат от яд. В Русия КПСС е забранена от 1991 г. Забраниха ком. партията. И едва след 2 години, през 1993 г. разрешиха да се създаде КПРФ. Но КПРФ никога не е управлявала Русия. Докато тук БКП все още управлява.Русия ще се оправи. Дава един от най-големите икономически ръстове в света. Но България с тези политици и с тази политика няма как да се оправи.
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 24:Не сте добре осведомен, Ленин е финансиран от тия за които според Вас е направил Русия кошмар! Той всъщност е бил мераклия да прави комунизъм в Швейцария и там да управлява, но тия, които дават парите са го насочили към Русия. А Русия е истински кошмар за собствения си нещастен народ !
42
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Футуролог Джордж Буш-младши беше велик президент, също като баща си и Роналд Рейгън.
41
14
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Еми време е да се освободи едно местенце и за Путин.Недейте така, грехота е, това е история!
40
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХАХАХАХАААААААААААААААА-ЛЕНЕН СИ Е ЛЕНИН СТАЛИН СИ Е СТАЛИН.....ИСТОРИЯТА НЕ СЕ ПИШЕ ОТ МИЖИТУРКИ А ОТ СИЛНИ ЛИЧНОСТИ.....ДЕ И БЪЛГАРИЯ СЕГА ДА ИМАШЕ ЕДНА СИЛНА ЛИЧНОСТ....А НЕ ГЕЙ ДРУЖИНКИ!!!!
39
28
 
23
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Ленин ще си остане в Мавзолея така иска народа на Русия. А Путин ще изгони тоя дърдорко дето иска да се гаври с вожда. А против СССР работят през 20 те години масоните и евреите поради което по времето на Сталин са арестувани от ОГПУ всички масони и бая евреи и са осъдени на заточване в Сибир. Там им е мястото на омразните масони и еврейковци.
38
6
 
15
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Сигурно ли е, че нощем Ленин не излиза от ковчега по физиологични нужди? :)
37
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Vastanovavane na ZZARSTVO Balgaria i ZZARSTVO Russia za DA IMA Mir,Spokoiistvie i Prosperitet...
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ФутурологТи си гледай телевизия и вярвай, че всичко, което ти кажат там е вярно, ние пък ще четем книжки.